Genmab-stifter efter amerikansk børssucces: "Mennesker lægger planer og Vor Herre ler"

370355_16_9_large_496.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
10. okt 2018 KL.14:20

Claus Møller, der sidst i 1990’erne var med til at stifte Genmab og sad i dets direktion frem til 2008 har været med til at skabe en ny børssucces som topchef for dansk-amerikanske Y-mabs Therapeutics.

I årene efter Genmab blev han hårdt ramt af fejlslagne ejendomsinvesteringer, og han nærmede sig økonomisk ruin. Nu er han god for knap en kvart mia. via sin ejerandel i Y-mabs Therapeutics, der har opnået en stigning i aktiekursen på over 40 pct. siden børsnoteringen 21. september.

I perioden mellem Genmab og Y-mabs Therapeutics skabte han speciallægemiddelfirmaet Azanta, og havde planer om børsnotering og høj vækst, men blev strittet ud af bestyrelsen i 2015, da der var uenighed om hvordan sådan et selskab skulle drives.

Det ledte ham til igen at tage kontakt til Thomas Gad, der i flere år havde ledt med lys og lygte efter en chef med erfaring i antistoffer til det selskab, han pønsede på at etablere.

"Mennesker lægger planer og Vor Herre ler. Det sjove er faktisk er, at Thomas efter første gang at have mødt mig var gået hjem til sin hustru og fortalt, at hvis det nogensinde lykkes at få det på plads, så har jeg mødt ham der skal være direktør for selskabet," siger Claus Møller, der fem år før havde mødt Thomas Gad med en ide til et selskab, efter at en eksperimentel behandling havde reddet hans datter.

Nu var tiden rigtig

På daværende tidspunkt var Claus Møller afvisende på grund af hans ansvarsfølelse over for aktionærerne i Azanta, men nu var tiden opportun, og han slog til.

Med børsnoteringen i september har selskabet omtrent 1,1 mia. kr. I pengekassen og forventer godkendelse af de to lægemidler, der helbredte stifteren Thomas Gads datter for sin sjældne børnekræftsygdom.

"Jeg siger ikke, at vi ikke skal rejse mere kapital, men hvis tingene flasker sig nogenlunde, så burde vi kunne nå i mål uden yderligere kapital," siger Claus Møller, der forventer at kunne nå på markedet med midlerne i 2020.

Ud over de penge, der allerede er i kassen, har selskabet udsigt til at opnå to vouchers fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, som gives til firmaer, der udvikler lægemidler til sjældne sygdomme. Disse vouchere er de senere år handlet i intervallet 80-300 mio. Dollar.

Hvor sikker er du på er at de her produkter kommer på markedet?


"Der er ikke noget der er sikkert, og vil du have en garanti, så køb en toaster," siger Claus Møller.

Gennembrud med kræftmedicin


Han fremhæver, at indtil videre har forsøgsdata været rigtigt gode, hvilket har fået de amerikanske sundhedsmyndigheder til at give lægemidlet prædikat som gennembrud.

"Der er ingen garanti, men jeg tror rigtig meget på det, og anser det for helt usandsynligt, at vi ikke kan nå igennem til markedet med begge stoffer," siger Claus Møller.

Markedet for disse lægemidler er med sygdommens sjældne natur begrænset til 1000 patienter for den ene type antistof og 2000 for det andet, men priserne for behandling bliver typisk tilsvarende høje, så man kan få en forretning ud af det.

I dag findes et andet middel på markedet, og det koster ca. 200.000 dollar for en behandling, og oveni skal patienten sammenlagt ligge 40 dage på intensivafdeling på et hospital. Y-mabs antistof kan gives på 30 minutter, og efter lidt observation kan patienten sendes hjem samme dag.

"Der er ingen grund til, at når vi nu kommer med et bedre stof, hvor vi giver 2,5 gange så meget antistof, og børnene kan gå hjem og sove i deres egen seng, at det skal koste mindre end de ca. 200.000 dollar som er prisen på det man nu bruger til nogle af børnene," siger Claus Møller

Milliardomsætning

Får Y-mabs lægemidlet ud til 2000 patienter til 200.000 dollar kan det give en årlig omsætning på 400 mio. dollar for det ene af lægemidlerne under udvikling.

Aktien er steget over 40 pct. Har I sat kursen for lavt?


"Markedet har altid ret, og aktiekursen er helt irrelevant for os som selskab i det daglige, når vi skal udvikle produkterne, men det er da meget nemmere og bedre for os med nogle aktionærer, der er glade end nogle der er skuffede," siger Claus Møller.

Børsnoteringen blev i USA, fordi det var et krav fra Memorial Sloan Kettering, der har opfundet lægemidlerne, og er USA’s største kræftforskningscenter.

Vil selv stå for salg

Selskabet vil selv stå for salg af lægemidlerne, da der kun er 70 centre i USA, hvor man vil kunne udføre behandling, og heraf vil 60-70 pct. af behandlingerne koncentrere sig om ti kræftcentre.

Selv om lægemidlerne har været undervejs siden begyndelsen af årtusindet, så har Y-Mabs beskyttelse af sine rettigheder frem til 2027, både fordi, at det er et lægemiddel mod en sjældend sygdom, og så får man nogle år oveni, fordi udviklingen har været længe undervejs.

"Patentet bliver forlænget til 2027, men det et ligegyldigt, for der kommer formentlig aldrig nogen der vil lave en kopi, fordi det er så lille et marked," siger Claus Møller, der samtidig understreger, at det er vanskeligt at producere og efterligne et antistof.

Lægemidler til voksne kræver partnere

Ud over sit fokus på børnekræftsygdomme vil selskabet også udvikle lægemidler til voksne, men det skal primært ske i partnerskab med større medicinalselskaber.

"Den mulighed vi har med selskabet strækker langt ud over det, som er i pipelinen, fordi vi har noget teknologi nedenunder, der gør, at vi kan skabe nogle rigtigt spændende lægemiddelstoffer," siger Claus Møller.

I første omgang satser selskabet på at få de mest fremskredne lægemidler på markedet i USA i 2020, og herefter i Europa, inden fokus bliver rettet mod Kina og resten af Asien.

"I Kina alene bliver der diagnosticeret ca. 2000 nye tilfælde af neuroblastom hos børn hvert år, og med de nye kinesiske regler for godkendelse derude, så kan du komme ind og få godkendelse seks måneder efter en godkendelse i USA," siger Claus Møller.

I Kina er prisen for lægemidlet dog ca. en tredjedel af hvad man kan opnå i USA.

Y-Mabs antistoffer har indtil videre vist, at halvdelen af de børn, der behandles faktisk helbredes for deres kræftsygdom.