Genmab overrasker negativt på forventninger for 2020

396317_16_9_large_959.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
19. feb 2020 KL.17:11
Genmab forudser, at 2020 byder på et salg af kræftmidlet Darzalex på 3,9-4,2 mia. dollar, meget tæt på det aktiemarkedet på forhånd havde set frem, nemlig en salgsprognose for Darzalex på 4,0-4,2 mia. dollar. Men Genmabs forventninger for indtjeningen for 2020 skuffer.

"Investorerne er stadigvæk ovenud fokuseret på de kortsigtede Darzalex-tal, så 2020-prognosen har betydning, og hvis den ikke afspejler et løft i salgsvæksten for den subkutane version (ventes godkendt i 2020, red) på over 1 mia. dollar i årlig vækst, vil aktien reagere negativt," skrev Wimal Kapadia, biotekanalytiker i finanshuset Bernstein i en kommentar inden regnskabet.

Flere storbanker, herunder Deutsche Bank har i deres forskræp til Genmabs regnskab peget på, at der ventes et løft i væksten i USA, både på grund af den mulige godkendelse af en ny mere bekvem version, der nedsætter behandlingstiden, men også fordi, at Genmab er ved at få bedre fat i de nydiagnosticerede patienter, der udgør omtrent halvdelen af markedspotentialet. 

"En meget mere bekvem dosering kan potentielt blive mulig i 2020 baseret på Janssens registreringsansøgning af en subkutan formulering af Darzalex i USA og Europa. Hvis den nye formulering godkendes kan det blive en game-changer, da det reducerer doseringstiden fra flere timer til få minutter," skriver Genmabs topchef Jan van de Winkel i årsrapporten.

Løft i omkostninger giver skuffende prognose

Opmærksomheden fra investormiljøet er ud over salget af Darzalex fokuseret på omkostningerne, der overrasker negativt for 2020, da topchef Jan van de Winkel har bebudet en mere aggressiv investering i udviklingsporteføljen.

Prognosen fra Genmab for 2020 lyder på en omsætning på 4,75-5,15 mia. kr. - heraf vil royalties fra salget af Darzalex udgøre 4,075-4,475 mia. kr. - og et driftsoverskud på 850-1,25 mia. kr. hvilket er noget lavere end ventet fra analytikerside, hvilket skyldes, at Genmab regner med omkostninger på 3,85 - 3,95 mia. kr. 

"Forøgelsen (i omkostningerne, red.) er drevet af fremskridt i vores kliniske programmer, specielt epcoritamab (Duobody-CD3xCD20) og Duobody-PD_L1x-1BB," skriver Genmab i årsrapporten.

For 2020 spår analytikerne, at Genmab når en omsætning på 5,6 mia. kr. og et driftsoverskud på 2,1 mia. kr., og dermed driftsomkostninger i niveauet 3,5 mia. kr. 

Selv om aktiemarkedet ikke helt får opfyldt ønsket for indtjeningsudsigten for 2020 i Genmab, så ser topchef Jan van de Winkel lyst på fremtiden, og mener fortsat, at selskabet befinder sig tidligt i udviklingen og sidder på et stort potentiale. 

"Vi har leveret på vores løfte om at opbygge en robust og innovativ portefølje af antistofbehandlinger, der skaber værdi for patienter og aktionærer, og alligevel er vi fortsat kun ved begyndelsen af Genmabs transformative rejse," lyder det Jan van de Winkel i en forberedt kommentar i årsrapporten.

Overgik forventninger for 2019

I 2019 nåede Genmab en omsætning 5,366 mia. kr. og et overskud af driften på 2,638 mia. kr., hvilket er over det aktiemarkedet havde set frem til. 

Salget af Darzalex i 2019 blev afsløret for en lille måned siden, da partneren Johnson & Johnson kom med regnskab, der viste et salg på lige under 3 mia. dollar, men grund af valutaforskydninger var det nok til, at Genmab fik den vigtige milepælsbetaling på 150 mio. dollar. 

Genmabs prognose for 2019 lød på en omsætning på 5,1 mia. kr. og omkostninger for 2,75 mia. kr., så driftsoverskuddet lander i omegnen af 2,35 mia. kr. Gennemsnittet af finanshusenes estimater lå meget tæt på Genmabs egen prognose, som altså blev overgået af det faktiske resultat. 

Aktier i Genmab faldt lige under 2 pct. i kurs på aktiemarkedet onsdag, som ellers var en dag med positiv stemning. Genmab er dog steget knap 62 pct. i værdi over det seneste år. Salgstal for Darzalex i USA for januar måned levede ikke helt op til forventningerne. 

Aktie: Genmab