Genan-stifter efter forsvarer gik til angreb på SØIK: "Jeg håber, I kunne høre, at de blev grillet og stegt"

372080_16_9_large_476.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
09. nov 2018 KL.18:07

null

Genan-stifteren Bent A. Nielsens forsvarsadvokat Jakob Lund Poulsen gik fredag til modangreb på bagmandspolitiet, og kritiserede talmateriale, som han mener er fejlagtigt.

Og den 75-årige detroniserede dækkonge havde svært ved at skjule sin tilfredshed med sin forsvarers arbejde.

“Jeg håber, I kunne høre, at de blev grillet og stegt,” sagde han med et bredt smil i en pause.

Bent A. Nielsen er i retssagen, der i øjeblikket kører i byretten i Viborg, tiltalt for bedrageri og mandatsvig for omkring en halv mia. kr., efter et dramatisk forløb i 2014, hvor pensionskassen PKA, der havde 1,2 mia. kr. i klemme, tvang ham ud af sit livsværk.

Han har erklæret sig uskyldig i anklagerne.

Efter Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har brugt næsten tre dage på at forelægge deres side af sagen, var det fredag forsvarets tur.

Et centralt stridspunkt i sagen er et lån på 71 mio. euro, ca. 530 mio. kr., som Genans tyske selskab, Genan Gruppen Gmbh, ydede til Bent A. Nielsens private tyske selskab BAN International Gmbh i 2007.

Bagmandspolitiet anklager Bent A. Nielsen for at overføre 73 mio. kr. af det beløb til sin egen private bankkonto, hvor pengene gik til bl.a. en villa i Risskov til 22 mio. kr. til sønnen og svigerdatteren.

Kritiserede rapporter

Men Jakob Lund Poulsen forklarede, i en gennemgang af en lang række lån og overførsler mellem BAN International Gmbh, Genan Gruppen Gmbh og det danske selskab Genan Business & Development, at hele lånet på de 71 mio. euro er tilbagebetalt.

Det bestrider SØIK, men forsvarsadvokaten, kendt fra bl.a. Tvind-sagen, brugte en stor del af sin tid på at kritisere de revisionsrapporter, som SØIK bygger sin anklage på.

“Revisionsrapporterne går afgørende forkert i byen,” tordnede han.

Jakob Lund Poulsen mener, at bagmandspolitiet fejlagtigt har undladt at tage højde for forskellen mellem kortfristede og langfristede lån.

“Man kan ikke, som anklagemyndigheden gør, sige, at hvilken som helst gæld skal betales tilbage dagen efter. Det er jo et princip, som er helt bagvendt og helt urealistisk,” sagde han fredag i retten.

Anklager Per Justesen, der fik sat Stein Bagger bag tremmer i 2009, erkendte, at SØIK ikke anser det for vigtigt.

“Vi tillægger det ikke nogen betydning, om lånene er korte eller lange,” sagde han.

Afhøring udskudt

Jakob Lund Poulsen gav flere gange udtryk for, at han gerne så, at der blev udarbejdet en uafhængig revisionsrapport.

“Så behøver vi ikke diskutere mere,” sagde han.

Men det afviste dommer Bybjerg Nielsen prompte.

“Det er ikke blevet begæret, så nu må vi komme bedst muligt videre herfra,” sagde han.

Udover Bent A. Nielsen er Genans tidligere mangeårige revisor Bjarne Nielsen også på tiltalebænken.

Den nu fyrede Deloitte-partner er medtiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Ifølge SØIK spillede han en afgørende rolle i forbindelse med optagelsen af et banklån på 1,2 mia. kr. til Genan-koncernen, som anklagemyndigheden mener blev udbetalt på et falsk grundlag.

Retssagen fortsætter torsdag 15. november. Her var det oprindeligt planen, at Bent A. Nielsen skulle i afhøringsskranken, men da tidsplanen er skredet kommer han først til orde, når sagen fortsætter i januar næste år.

stvr@borsen.dk