Franske Total øger indflydelsen i den danske Nordsø: Overtager Chevrons andel af DUC

369543_16_9_large_693.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
25. sep 2018 KL.15:30
Den franske oliegigant Total tager endnu et skridt mod at øge sin indflydelse på den danske del af Nordsøen og Danmarks undergrund.

Total overtager amerikanske Chevrons andel af Dansk Undergrunds Consortium (DUC) på 12 pct. og dermed fremover opnår et ejerskab af DUC på 43,2 pct.

"Efter færdiggørelsen af opkøbet af Maersk Oil er denne handel en stor mulighed for yderligere at ekspandere vores tilstedeværelse i det danske område og øge vores interesse i et Total-opereret aktiv. Vi vil opnå yderligere fordele af den igangværende genudvikling af Tyra-feltet," siger Michael Borrell, senior vicepræsident i Total med ansvar for Nordsøen og Rusland. 

"Denne nye transaktion demonstrerer vores engagement i udviklingen af DUC og i ekspansionen af Totals tilstedeværelse i Danmark," siger han.  

I dag består DUC af Total med en ejerandel på 31,2 %, Shell som ejer 36,8 pct., Chevron med en andel på 12 pct. og Nordsøfonden, som står for de resterende 20 pct.

De fire samarbejder om at producere olie og gas fra Eneretsbevillingens område i Nordsøen, men vil altså fremover blive reduceret til tre.

DUC blev i sin tid skabt for at udnytte den eneretsbevilling, som A.P. Møller-Mærsk fik til at udvinde olie- og gas fra den danske undergrund. 

I øjeblikket styrer DUC 15 oliefelter i Nordsøen og dækker næsten 90 pct. af den danske olieproduktion.

Totals større andel bliver hilst velkommen af adm. direktør i Nordsøfonden, Birgitta Jacobsen.

”Det er glædeligt, at Total på denne måde bekræfter sit store engagement i Danmark, også efter opkøbet af Maersk Oil. Det er samtidig naturligt, at Total som operatør har den største andel omkring de 40 pct., som de opnår nu,” siger hun. 

De ændrede ejerforhold kommer ikke til at påvirke Nordsøfondens tilgang til samarbejdet.

”Det ændrer ikke noget for vores tilgang til DUC-samarbejdet, fordi vi har klare forretningsgange i DUC, som sikrer, at alle væsentlige beslutninger træffes i enighed,” siger Birgitta Jacobsen. 

Købte Mærsk for 47 mia. kr.

Franske Total er den nyeste aktør i partnerskabet, efter at franskmændene først sidste år købte sig ind den danske del af Nordsøen med erhvervelsen af Maersk Oil fra A.P. Møller-Mærsk for 47 mia. kr.

I den forbindelse overtog Total sin nuværende ejerandel på 31,2 pct. af DUC sammen med langt størstedelen af operatørskabet i den danske del af Nordsøen.

I starten af september understregede Totals topchef, franske Patrick Pouyanné, selskabets rolle som en blivende spiller i den danske del af Nordsøen overfor Berlingske.

Her slog han fast, at Total var åben for at købe yderligere op i DUC end de 31,2 procent, selskabet allerede havde købt af A.P. Møller-Mærsk.

”Hvis det er muligt, ja. Jeg foretrækker at operere med 45 procents fremfor 31 procents ejerandel. Det er godt at have en større base for dine operationer. Så må vi se, om der er nogle partnere, som er mindre interesserede i at udvikle modne felter,” sagde Patrick Pouyanné i den forbindelse til Berlingske.

Med dagens udmelding og en fremtidig ejerandel på 43,2 pct. kommer den franske topchef meget tæt på at opfylde sin målsætning.

Strukturen i DUC har længe været til debat og spekulation. Sidst år skrev Reuters bl.a. , at Shell efter at have solgt ud af andre dele af sin Nordsø-portefølje også overvejede af skippe sin ejerandel på 36,8 pct. af DUC.