Før hård vinter: Presset Silvan låner 45 mio kr af tysk ejer

389394_16_9_large_869.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
14. okt 2019 KL.15:06
Den tyske ejer af den kriseramte byggemarkedskæde Silvan står nu klar med ekstra kapital, efter at kæden de seneste år har tabt millioner af kroner og mistet markedsandele til konkurrenter som Jem & Fix og Bauhaus.

Ifølge et fortroligt dokument, som Børsen er i besiddelse af, har Silvan lånt “betydelige midler” af den tyske kapitalfond Aurelius, som ejer kæden.

Pengene skal ifølge dokumentet sikre, at Silvan har penge i vintermånederne, hvor salget traditionelt er lavere.

Ifølge det interne dokument låner Silvan i alt 45 mio. kr. af Aurelius. De første 20 mio. kr. blev udbetalt i september, og til januar næste år får Silvan tilført yderligere 25 mio. kr., der ifølge dokumentet bliver lånt “for at finansiere vintersæsonen.”

Silvans nye topchef, tyskeren Jan Becker, der i maj afløste tidligere Coop-boss Jesper Lien, vil ikke bekræfte beløbet.

Men han skriver i en mail, at han “er meget sikker på”, at pengene kan finansiere hele 2020, og dermed ikke kun vintermånederne.

“Beløbet er selvfølgelig tilstrækkeligt til at kunne finansiere Silvans turnaround-proces og til at sikre finansiering for 2020,” skriver Jan Becker, der udover at være topchef også er partner i Aurelius.

Han tilføjer, at foråret og sommeren “er meget profitable måneder” for Silvan, og at pengene derfor skal strække sig over hele året.

“Pengene, der er stillet til rådighed, er nødvendige i vintersæsonens lavsalg, men (pengene, red.) vil være tilstrækkelige som finansiering for hele året. Med andre ord: vi har ikke brug for yderligere midler,” skriver han.

Millionlånet fra Aurelius kommer efter en turbulent periode for Silvan, der, som Børsen tidligere har skrevet, har sagt farvel til mindst 13 ledende medarbejdere og chefer de seneste måneder.

Samtidig har kæden, der er midt i en omfattende turnaround, sammenlagt tabt mere end 57 mio. kr., siden Aurelius købte Silvan i efteråret 2017.

Ekspert: Flere krisetegn

I det seneste regnskab, der blev offentliggjort i slutningen af juni, gjorde Silvan opmærksom på, at der var en risiko for, at kæden ville få brug for friske penge.

“Hvis resultaterne ikke bliver realiseret som forventet, er der en risiko for, at selskabet vil mangle yderligere finansiering, og at finansieringsaftaler (med kreditorer, red.) muligvis bliver brudt,” står der bl.a. i regnskabet, hvori det også fremgår, at Silvan har en samlet kreditramme på 250 mio. kr.

Ifølge regnskabet forventede kæden, at kreditrammen var “tilstrækkelig til at støtte den planlagte og budgetterede udvikling af Silvan.”

Leif Christensen, der er adjunkt ved Institut for Regnskab på CBS, har gennemgået Silvans 2018-regnskab for Børsen.

Han mener, at udviklingen i Silvan er bekymrende.

“Der er flere krisetegn. Driften genererer ikke noget positivt cashflow, egenkapitalen falder og den kortfristede gæld stiger. Det er ikke godt,” siger Leif Christensen, der fremhæver, at pengestrømmen er faldet fra 96,7 mio. kr. i 2017, der kun dækkede over fem måneder, til minus 52,7 mio. kr. i 2018.

“Det er aldrig noget sundt tegn, at cashflowet er negativt, og den er endda tiltagende negativ,” siger han.

Silvans egenkapital er faldet med 13 mio. kr. til 79 mio. kr. i seneste regnskab. Samtidig er kædens kortfristede gæld til bankforbindelsen steget til 166 mio. kr. i 2018.

“Der er ikke rigtigt nogle indikationer, som trækker i den rigtige retning,” siger han.

Topchef: Ingen fare

I et forsøg på at vende forretningen har Silvan nu – udover lånet fra de tyske ejere – også forlænget en aftale med den svenske bank Collector Bank frem til januar 2021. Ifølge det interne dokument giver aftalen bedre vilkår for Silvan.

Topchef Jan Becker understreger, at Silvan hverken er i fare for at bryde aftalerne med kreditorerne eller for at få problemer med den fortsatte drift.

“Silvan bryder ikke nogle lånebetingelser, og vi risikerer heller ikke at overtræde betingelserne med finansieringsaftalen,” skriver Jan Becker, der tilføjer, at lånet og den nye bankaftale er kommet på plads, fordi Silvan ifølge ham “udvikler sig som planlagt ifølge vores turnaroundplan.”

tobo@borsen.dk