Fintech-firma henter millioner med kryptofinansiering: Vil være 1 mia dollar værd inden for tre år

375393_16_9_large_286.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
18. jan 2019 KL.10:28
Det danske fintech-selskab Aryze, som vil lave en digital betalingsløsning baseret på blockchain-teknologi, er kommet i mål med første del af finansieringen og har netop lukket en såkaldt ICO, hvilket har givet en samlet investering på over 10 mio. kr.

”Fællesskab er enormt vigtigt for Aryze, og vi er meget glade for, at vi allerede nu har så mange ambassadører rundt om i verden. Samtidig har vi kontrol over, hvilken retning virksomheden skal udvikle sig i, og vi tror på, at denne distribuerede fundingmodel er fremtiden,” siger adm. direktør i Aryze Jack Nikogosian.

En ICO kan bedst betegnes som en crowdfunding for kryptovalutaer. I praksis har Aryze lavet en ICO ved at udstede sin egen mønt, ”Ryze-token”, som giver investoren ret til en andel af det løbende overskud. Udlodningen foregår så ved, at Aryze løbende tilbagekøber tokens for disse penge, hvorfor værdien stiger ud fra en generel betragtning om udbud og efterspørgsel af mønter.

I alt har 283 personer investeret, heriblandt seks medlemmer af Keystones-netværket, som har bidraget med ca. 1 mio. kr. i alt.

En af dem, Henrik Kofoed, har i længere tid overvåget blockchain-branchen:

”For mig er det afgørende, at holdet bag Aryze er yderst kompetent inden for de to vigtige discipliner: den finansielle verden og kryptovaluta. Med denne kombination har de udviklet en spændende strategi for at blive den første globale, digitale bank,” siger han.

Jack Nikogosian har en fortid i Coinify, mens finansdirektør og medstifter Morten Nielsen tidligere har arbejdet for storbankerne J.P Morgan og UBS.

Trecifret millionbeløb næste gang

For Aryze stopper det ikke ved de 10 mio. kr., der ifølge Jack Nikogosian dels skal spenderes på produktudvikling, men også på at etablere partnerskaber rundt om i verden.

”I 2019 vil vi rejse et trecifret millionbeløb i vores næste finansieringsrunde, ligeledes gennem en ICO. Den store forskel er, at det her bliver muligt for offentligheden at investere, mens det i denne omgang har været en privat runde,” siger Morten Nielsen og tilføjer, at der er ”stor interesse fra internationale kapitalfonde.”

Selvom der er flere eksempler på succesfulde ICO’er, har den alternative finansieringsform trukket kedelige overskrifter, hvor personerne bag forskellige ICO’er har svindlet. Sideløbende har kryptovalutamarkedet gennemgået en stor nedtur.

”Det globale ICO-marked er i dag kun en svag skygge af, hvad det var for et år siden, men det er faktisk en positiv udvikling, fordi der var hårdt brug for at få ryddet op,” siger Michael Juul Rugaard, partner i fintech-rådgiveren Norfico, som bl.a. har rådgivet Blockshipping deres ICO.

Netop Blockshipping fortalte sidste efterår til Børsen, at de mange fup-numre var med til at gøre markedet nervøst, hvilket sorterede potentielle købere fra. Blockshipping selv rejste 16 mio. kr. ud af de 150 mio. kr., som var målsætningen.

"Der var mange løse penge"

Direktør i Deloitte, Rasmus Winther Møller, har længe fulgt udviklingen i kryptovalutaer og ICO'er, peger ligeledes på, at interessen for ICO'er har aftaget i takt med, at kryptovalutamarkedet er styrtdykket.

"Der var mange løse penge i omløb, og det har normaliseret sig en lille smule. I Danmark har ICO’er aldrig rigtig taget fra endnu, der er færre løse penge, men i udlandet er det stadigvæk noget, der kan anvendes til at rejse rigtig mange penge.

I Aryze er man klar over, at tiden er en anden, end da interessen for ICO'er sidste og forrige år var på sit højeste. Men det er en positiv ting, mener Jack Nikogosian.

”Udviklingen viser, at tiden med de nemme penge er forbi. De eneste penge, der er blevet rejst de seneste seks måneder er gået til virksomheder, som grundigt har fulgt alle reguleringsprocesser og har styr på sine ting. Hos Aryze gør vi tingene rigtigt, så det handler om at finde de rette penge, og ikke de nemme,” siger Jack Nikogosian og peger på, at Aryze løbende har været i dialog med Finanstilsynet for at sørge for, at den nu lukkede ICO har opfyldt evt. regulatoriske krav.

Michael Juul Rugaard vil ikke gisne om, hvorvidt Aryze kan lukke en ny ICO med et hardcap, der er så meget højere end den første. Han peger på, at mange ting skal gå op i en højere enhed, hvis det skal lykkes.

"Men når det er sagt, så er det mit klare indtryk, at Aryze-teamet arbejder meget seriøst og dedikeret med deres projekt. Deres adm. direktør er respekteret i de rigtige kredse, og samtidig har Aryze den fordel, at interessen for stablecoins er stærkt stigende for tiden - se blot på MakerDAO med danske Rune Christensen i spidsen, som har stor succes globalt med deres imponerende stablecoin-platform", siger Norfico-partneren.

Kan sammenlignes med traditionel finansiering

Rasmus Winther Møller vurderer, at det nuværende klima for ICO'er kan sammenlignes med at rejse penge på traditionel vis.

"Folk vil kigge meget mere efter, hvad er det grundlæggende set, du som virksomhed kan udrette - hvorfor er din løsning unik, hvordan ser teknologien ud, og kan den skaleres? Hvad er planen for at få den udbredelse, blockchain-teknologien afhænger af – hvordan kan virksomheden lykkedes med at få nok ombord? Endelig er teamets kompetencer og trackrecord altafgørende, særligt hvis man endnu ikke er langt med løsningsudviklingen. Du skal være knivskarp på alle de samme spørgsmål, som hvis du laver et traditionelt investor-pitch," siger han.

Deloitte-direktøren peger på, at det i princippet godt kan lade sig gøre at rejse et trecifret millionbeløb fra Danmark: 

"Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at det er markant sværere end tidligere at rejse penge med ICO’er, og særligt offentlige ICO’er. Man kan altid håbe på, at der er nogen med ekstrem risikovillig kapital, men generelt vil man blive gået efter i sømmene. Det er få virksomheder, der rejser et trecifret millionbeløb så tidligt, så på den måde bliver det en hård opgave," siger han.

Vil være en "enhjørning" inden for tre år

Ambitionerne er store hos virksomheden, der blev stiftet i 2017 og i dag beskæftiger 12 personer fra hovedsædet i København.

”I 2020 skal Aryze beskæftige 200 personer og have over 100 mio. kr. i omsætning. Vi ønsker som virksomhed at fastholde vores base i Danmark, og vores ambition er, at vi bliver en såkaldt enhjørning til en værdi på over 1 mia. dollar," siger Morten Nielsen.

Konkret anvender virksomheden blockchain-teknologi til at skabe en global betalingsløsning, hvor de mange mellemled man ser i dagens betalingsstruktur skæres væk, hvorfor prisen på at overføre penge vil mindskes betydeligt, ligesom betalinger bliver afviklet hurtigere.

Sidste år blev Aryze kåret til bedste fintech-virksomhed ved Venture Cup, ligesom firmaet vandt bedste startup ved Copenhagen Fintech Week.

Idéen er, at Aryze ved hjælp af en applikation kombineret med en såkaldt stable coin, altså en kryptovaluta, som har en fast pris mod den underliggende valuta, kan etablere en digital betalingsløsning. Samtidigt gøres kontanter programmerbare således, at de kan bruges til mange forskellige fintech- og betalingsapplikationer.  

”Vi vil teste produktet i Danmark, og herefter udbrede det til andre lande gennem partnerskaber,” siger Jack Nikogosian, adm. direktør i Aryze. Morten Nielsen fortsætter:

”Hvis vi med hjælp af partnerskaber f.eks. kan digitalisere de over 2 mia. mennesker i verden, der ikke har nogen bankkonto, og få deres penge ind på vores digitale platform, kan vi placere dem i nationalbanker. Selvom vi i Danmark vil tabe penge på at placere dem her, er det muligt at få gode renter i lande som Mexico, Sydafrika, og selv i USA får du 2,5 pct.”

Med andre ord vil Aryze tjene den rente, de folk som anvender kontanter, ikke får. Derudover vil Aryze tjene penge på gebyrer fra virksomheder og partnere, der anvender Aryzes digitale betalingsløsning, og udvikle licenser til applikationsudvikling ovenpå kryptovalutaerne.

Vil det ikke være vanskeligt at omvende folk, der er vant til kun at bruge kontanter?

”Mange af de her mennesker bruger mobiltelefoner til at lave pengeoverførsler ved hjælp af overførsel af mobil-taletid, og for dem kommer det ikke til at føles anderledes at bruge vores betalingsløsning. Vores produkt er bare meget billigere, mere smidig og sikrere at bruge” siger Jack Nikogosian.