Falck har sagt farvel til 3674 ansatte på et år: Forventer Bios-smæk på 193 mio.

386217_16_9_large_691.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
19. aug 2019 KL. 9:28

null

Redningskoncernen Falck har på kun et år sagt farvel til 3674 fuldtidsansatte. Det fremgår af selskabets regnskab for andet kvartal, der netop er blevet offentliggjort.

Ved udgangen af kvartalet lyder antallet af fuldtidsansatte i Falck på 23.508 mod 27.182 ved udgangen af andet kvartal sidste år.

Reduktionen i medarbejderstaben er sket som følge af omkostningsbesparelser, frasalg og afvikling af kontrakter, lyder det i regnskabet. Går man ned i de enkelte divisioner – Ambulance, Assistance, Healthcare og Portfolio Businesses – er antallet af fuldtidsansatte faldet over hele linjen.

På toplinjen går Falck tilbage med 89 mio. kr. i forhold til andet kvartal 2018. Omsætningen lyder således på 3441 mio. kr. mod 3530 mio. kr. i samme periode sidste år.

Driftsindtjeningen før særlige poster (ebita) lander omvendt på 182 mio. kr. mod negative 19 mio. kr. i samme periode 2018.

På bundlinjen er der dog stadig røde tal. Falck taber 90 mio. kr. i kvartalet mod et tab på 131 mio. kr. i samme periode sidste år.

Den røde bundlinje er en direkte årsag af det økonomiske smæk, som Falck forventer at indkassere som følge af Bios-sagen i Region Syddanmark. Der er indregnet særlige poster på i alt 193 mio. kr., som dækker forliget et forlig fra juni mellem parterne, en forventet bøde samt Falcks self-cleaning-program.

“Vores finansielle, strategiske og kulturelle turnaround fortsætter med at vise resultater med stigende profitabilitet henover alle fire forretningsben, reduceret gæld, ny forretning skabt gennem organisk vækst og god fremdrift på initiativer, der muliggør, at Falck i dag operer på en etisk og transparent måde og opbygger tillid hos kunder og lokalsamfund,” skriver topchef Jakob Riis i regnskabet.

Falck fastholder sin forventning om at øge driftsindtjeningen (ebita) fra sidste års 275 mio. kr., mens omsætningen - der i 2018 landede på 14.043 mio. kr. - forventes at være flad.

Indgik forlig i juni

I slutningen af juni indgik Falck forlig i den langvarige konkurrencesag med hollandske Bios, Region Syddanmark og Rabobank. Som følge af forliget skal den danske redningskoncern betale en erstatning på i alt 152,5 mio. kr. til de tre parter.

Den megen omtalte sag stammer tilbage fra 2014, hvor Bios vandt et udbud på ambulancedriften i Region Syddanmark foran Falck. Et nederlag, som Falck nægtede at anerkende, hvorfor der under godkendelse af den daværende topchef, Allan Søgaard Larsen, bl.a. blev hyret spinfolk til at påvirke medier, finde smuds på Bios og skabe en stemning af, at “det bliver kaotisk, og folk risikerer at dø”, hvis Bios overtog driften.

Konkurrencerådets afgjorde i starten af februar, at Falck med den målrettede smædekampagne i årene 2014-2015 misbrugte sin dominerende position på markedet for ambulancekørsel i Danmark.

Da Falck få dage senere droppede sin oprindelige plan om at anke afgørelsen, blev sagen overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), bedre kendt som Bagmandspolitiet. Ved siden af Falcks eget forlig med de tre andre parter i sagen på 152,5 mio. kr. skal SØIK udmåle en eventuel bøde.

Falck har ikke tidligere ville sige, hvor stor en bøde, man forventede, men med en samlet omkostning til sagen på 193 mio. kr. holdt op mod forliget, der udgør 152,5 mio. kr., forventer Falck-ledelsen altså en bødestørrelse på maksimalt 40,5 mio. kr.

Gælden bragt ned fra 5,5 mia. kr.

Da Jakob Riis i 2017 overtog jobbet som topchef i Falck, lød redningskoncernens gæld på 5,5 mia. kr.
Gældsposten var så stor, at den truede selskabets eksistens, hvorfor ledelsen flere gange måtte banke på hos sin hovedaktionær, Lundbeckfonden, for at låne nye penge til overhovedet at kunne betale af på de presserende gamle lån.

Ved udgangen af årets første kvartal lød gælden på 4369 mio. kr., og i årets andet kvartal er det blevet barberet yderligere 77 mio. kr. af, så den nu lyder på 4292 mio. kr.

I 2018 tabte Falck 915 mio. kr. Trods tabet lagde topchef Jakob Riis vægt på, at det var meget at være glad for i 2018-tallene, og at redningskoncernen allerede dengang var på rette vej i den igangværende turnaround.

For dette års første to kvartaler lagt sammen kommer Falck efter den særlige post på 193 mio. kr. ud med et lille minus på 3 mio. kr. mod negative 123 mio. kr. i samme periode sidste år. På toplinjen er Falck gået 2,2 pct. tilbage til 6973 mio. kr. mod 7118 mio. kr. i første halvår 2018.