Erstatningsfirma: "Mange tror, de ikke kan få kompensation for SAS-aflysninger - men det kan de"

380491_16_9_large_125.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
26. apr 2019 KL.16:34

106.000 passagerer er foreløbig ramt af de flyaflysninger, som SAS har måttet foretage fredag og lørdag på grund af en igangværende strejke blandt selskabets 1409 piloter.

Og disse passagerer bør snarest muligt henvende sig til SAS og bede om at få erstatning for den aflyste rejse, lyder rådet fra Henrik Zillmer, direktør i firmaet AirHelp, et af flere firmaer, der hjælper flypassagerer med at indkræve sådanne erstatninger.

Mange flyrejsende og charterturister er opmærksom på, at EU'S regler om passagernes rettigheder giver sådanne muligheder for at få penge, hvis en flyrejse bliver aflyst. Erstatningen kan være mellem 250 og 600 EUR pr. passager, afhængig af rejsens længde, og den gælder for både private og erhvervsrejsende.

Men mange antager, at erstatningspligten ikke gælder for flyrejser, hvor aflysningen skyldes “usædvanlige omstændigheder,” som kan være uvejr eller strejker.

Det kan man bl.a. læse på hjemmesiden flypassager.dk, der drives af Trafikstyrelsen.

Forkert tolkning

Det fremgår også af oplysninger på SAS' hjemmeside, hvor det hedder, at "en passager ikke har krav på kompensation, hvis forsinkelsen eller aflysningen var forårsaget af en strejke, da det er en ekstraordinær omstændighed, udenfor flyselskabets faktiske kontrol, og som ikke kan undgås med rimelige metoder."

Men den tolkning er forkert, siger Henrik Zillmer.

“Det følger af en EU-dom fra sidste år, at flyselskabet kun kan påberåbe sig, at strejker er en usædvanlig omstændighed uden for deres kontrol, hvis der er tale om lufthavnsstrejker. Interne strejker, der skyldes strid med egne ansatte, er ikke en ekstraordinær omstændighed, der fritager for erstatningspligt,” siger han.

Gå til flyselskabet igen og igen

AirHelps direktør siger dog også, at mange flyselskaber i udgangspunktet vil afvise erstatning. Det kan skyldes, at de faktisk ikke kender reglerne. AirHelp siger også, at SAS traditionelt er et af de selskaber, der er bedst til at håndtere sager om passagerrettigheder.

“Derfor er det bedste råd at gå til selskabet selv – gerne flere gange, hvis man bliver afvist. Herefter kan man overveje at overgive sagen til et af de firmaer, der ligesom vores arbejder professionelt med at søge erstatning på vegne af flypassagerer,” siger Henrik Zillmer.

Ud over AirHelp er nogle af branchens kendte aktører flyhjaelp.dk, flyforsinkelse.dk eller flypenge.dk

Den danske pressechef i SAS, Mariam Skovfoged vil ikke kommentere spørgsmålet om erstatning. 

“Vi fokuserer på at hjælpe alle vores passagerer her og nu og så godt som overhovedet muligt med rådgivning og ombookinger. Det er det vigtigste lige nu,” siger hun.