Efter to ugers ekstra coronalukning: Vestas genåbner kinesisk fabrik

396199_16_9_large_738.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
17. feb 2020 KL.15:45

Fredag eftermiddag tikkede godkendelsen ind hos Vestas, og lørdag morgen åbnede de igen deres fabrik i Tianjin.

Vindmøllevirksomhedens produktion i Kina har stået stille siden 25. januar pga. det kinesiske nytår.

Under normale omstændigheder ville hverdagen være startet igen den 3. februar, men udbruddet af coronavirus fik de kinesiske myndigheder til at forlænge ferien med en uge til 10. februar.

Her genåbnede flere danske virksomheder deres kinesiske aktiviteter. Blandt andre begyndte GN Store Nord, Carlsberg og Coloplast så småt at fyre op under deres kinesiske kedler igen.

Vestas' godkendelse lod dog vente på sig, men nu, efter to ugers ekstra produktionsdvale, vågner vindmølleproducentens aktiviteter igen øst for Beijing.

Ikke i fulde omdrejninger endnu
 
Selvom Anders Riis, kommunikationsdirektør hos Vestas, havde håbet på at få godkendelsen tidligere på ugen, holder den sig stadig indenfor, hvad virksomheden havde regnet med.

"Vi forventede at få den inden ugens udgang, og det er det, vi har planlagt efter. Som jeg sagde i sidste uge, så er vi klar til at rykke, når vi får grønt lys. Det fik vi så fredag, og vi åbnede fabrikken lørdag, så det underbygger jo også det budskab," siger han.

Selvom Vestas har fået godkendelse til at starte produktionen igen, er det ikke alle de omkring 2000 medarbejdere på fabrikken ved Kinas østkyst, der er tilbage på arbejde.

"Nu har vi startet produktionen, og vi skalerer gradvist tilbage til fuld produktion, men det er selvfølgelig bestemt af de omstændigheder, der er ude i Kina," siger Anders Riis og henviser til, at flere af Vestas underleverandører også er hæmmet er coronavirussets påvirkning.

Anders Riis kan endnu ikke give nogle konkrete tal for, hvor stor påvirkning virusset har haft.

Generel tilbagegang i vindmølleproduktion

Konsulentfirmaet Wood Mackenzie vurderer, at produktionsforsinkelserne i forbindelse med coronavirusset kan føre til en tilbagegang på mellem 10 og 50 pct. i vindmølleinstallationer i Kina i 2020 sammenlignet med tidligere estimater.

Wood Mackenzie ser to mulige scenarier, som kan udspille sig i den kommende tid. 
I et positivt scenarie, forudser konsulentfirmaet, at epidemien snart kommer under kontrol, og at produktionen kan komme tilbage til normalen i slutningen af marts. 

Med mere dystre briller på ser de det som et muligt scenarie, at udbruddet fortsætter med at påvirke forsyningskæden til midten af 2020.

"Baseret på disse to muligheder estimerer vi, at produktionsforsinkelser på tværs af forsyningskæden vil resultere i en 10 pct. til 50 pct. tilbagegang i 2020-vindmølleinstallationer i Kina sammenlignet med vores prognose fra fjerde kvartal 2019," siger Xiaoyang Li, seniorkonsulent hos Wood Mackenzie, ifølge Renews.biz.

Anders Riis, kommunikationdirektør hos Vestas, anerkender dog, at coronavirusset vil betyde ekstra omkostninger for virksomheden.

"Vi arbejder løbende med vores leverandører og vores netværk for at mindske påvirkningen, som coronavirusset selvfølgelig har haft, fordi vores fabrik i Kina har stået stille, og vores underleverandører også har kørt på nedsat kapacitet," siger han.