Direktør i Power om kritisk iphone-produktion i Kina: "Den her situation er så usikker, at vi kysser på containeren, når vi får den ind"

395879_16_9_large_668.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
11. feb 2020 KL.15:33

Kun ti pct. af medarbejderne hos Apples største underleverandør af iphones, kinesiske Foxconn, er mødt på arbejde på to af virksomhedens fabrikker efter nytårsferien. Det skriver Jyske Bank i et nyhedsbrev.

Samtidig forudser analysevirksomheden IDC, at forsendelser af iphones fra Kina kan blive mindsket med 30 pct. på globalt plan for de første tre måneder af 2020 sammenlignet med samme tidspunkt året før. 

Jan Horsager, researchdirektør i IDC, mener dog, at danske forhandlere af Apples smartphones og andet elektronik fra Foxconn kan blive hårdere ramt end deres kolleger på større markeder.

"Det danske marked er ret småt, så vi ligger ikke først i køen, når der skal shippes ting ud, fordi større markeder aftager mere. Derfor kan faldet blive endnu større," siger han og tilføjer, at sådan en afbrydelse, som coronavirussen har skabt i leverancerne, er et problem.

"Det kan hurtigt blive et problem at nå budgetmålene i de enkelte forretninger, for når der ikke kommer nye produkter, så bliver det svært for dem at sende ny services ud," siger han.

IDC udtaler også, at virussens udbrud kan skabe usikkerhed om lanceringensplaner af nye produkter, fordi produktionerne sættes tilbage.

Fredag den 7. februar fortalte chefanalytiker hos Jyske Bank Kim Fæster til Børsen, at der var en reel risiko for, at medarbejderne ikke ville møde på fabrikkerne, når de genåbnede, pga. frygt for at blive smittet med coronavirus.

Den risiko er i hvert fald blevet til virkelighed for virksomheden, der udover at producere iphones for Apple også fremstiller elektroniske produkter for blandt andre Acer, Google, Nintendo og Sony. 

Danske elektronikforhandlere holder vejret

Elektronikkæden Powers adm. direktør, Jesper Boysen, fort��ller, at de i øjeblikket har varer nok på lager til at servicere kunderne i den nærmeste fremtid, men situationen er omgivet af stor usikkerhed, da de ingenting ved om fremtidsudsigterne. 

"Det er ufattelig vanskeligt at stille garantier, for vi ved dybest set ikke, hvordan det kommer til at gå. Alle hos os sidder og følger udviklingen," siger han.

Manglen på informationer fra Kina gør, at Jesper Boysen har svært ved at forudsige, hvordan situationen vil udvikle sig.

"Vi har lige fået en sending AirPods fra Kina. Den her situation er så usikker, at vi kysser på containeren, når vi får den ind," siger han. 

Hos Elgiganten har de forsøgt at forberede sig på udfordringerne. De har opbygget solide lagre af varer fra Kina, men på længere sigt kan det ikke udelukkes, at det får en effekt på for eksempel forsinkede leveringer. Det skriver Frederik Danvig, kommunikationschef for Elgiganten, i en mail til Børsen.

"Vi holder vejret og følger situationen tæt, så påvirkningen bliver så lille som muligt for vores kunder," skriver han videre i mailen. 

Jan Horsager, researchdirektør i IDC, mener, at smart phone-markedet i Danmark i forvejen er presset. Væksten for salget i Danmark ligger omkring nul. Derfor har det ekstrastore omkostninger for elektronikkæderne, når leverandørerne ikke kan sende nye produkter.

"Når vi er i et mættet marked, og konkurrencen er så hård, som den er, så har det en stor betydning, hvis man ikke kan få nye varer hjem," siger han.