DI om fyringsbølge: "Hvis virksomhederne holder igen med investeringer så er det for alvor kritisk"

394613_16_9_large_868.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
21. jan 2020 KL.17:30
Det ligner et kæmpe skvulp med ketchupflasken, at flere af landet store og kendte virksomheder på samme tid skærer i omkostningerne og må fyre deres medarbejdere.

Alene tirsdag meddelte FLS, Nets og MHI Vestas, at der skulle fyres i alt mere end 1000 ansatte, og for få dage siden meddelte Danfoss, at ventilproduktionen i Kolding nedlægges, og flyttes til Polen. Det koster 355 medarbejdere jobbet.

“Vi er kommet igennem 2019 med en rekordstor usikkerhed i det makroøkonomiske billede. Usikkerheden fortsætter ind i det nye år,” forklarer direktør Kent Damsgaard fra DI.

Virksomheder på forkant

Virksomhederne sidder i et beredskab for at håndtere usikkerhederne, der handler om, handelskrigen, brexit, udviklingen i Mellemøsten og en række andre forhold, der skaber usikkerhed.

Virksomheder arbejder ifølge DI-direktøren med forskellige scenarier for at være på forkant med usikkerhederne.

“De danske virksomheder må være ekstra beredte fordi de er meget globale, og dermed meget følsomme over for, hvad der sker rundt omkring på markederne,” siger Kent Damsgaard.

Konkurrencekraft er vigtig

Konkurrencekraften er et følsomt område for de danske virksomheder, fordi Danmark er et dyrt land at producere i, og derfor er virksomhederne for øjeblikket meget på stikkerne for at sikre, at de kan fastholde omsætningen i forhold til konkurrenterne.

“Læren fra finanskrisen for ti år siden sidder stadig dybt i de danske virksomheder. Man er i beredskab,” lyder det fra Kent Damsgaard.

DI forudser at konjunkturudviklingen fører frem til en blød landing, hvor væksten aftager, men ikke på nogen dramatisk måde.

De mørke skyer


Hvilke typer virksomheder er mest følsomme i dette scenarie?

“I produktionsdanmark har vi nogle fantastiske virksomheder, der leverer fantastiske produkter til hele verden, men de er nødt til at reagere, når verden er så usikker som den er for tiden. De må tage bestik af de mørke skyer, der hænger truende ude i horisonten,” konstaterer fra Kent Damsgaard.

Hvordan er den sorte sky sammensat – hvad er mest alvorligt?

“Det som vi især skal holde øje med er investeringerne. Hvis virksomhederne holder igen med investeringer, så er det for alvor kritisk. Hvis det sker, så får vi problemer med hensyn til konjunkturbilledet og i forhold til den grønne omstilling, “siger Kent Damsgaard.

Også Lars Siggaard Hansen, Partner i Deloitte, anser investeringerne som vitale, og i hans verden kan der sagtens foregå fyringer af arbejdskraft i den ene ende af en organisation, mens f.eks. forskning og udvikling i den anden ende får tilført flere ressourcer.

Han betragter de seneste store fyringsunder som rettidig omhu for at undgå at virksomhederne på et senere tidspunkt bliver ramt af virkeligheden på en mere ubehagelig måde.

Nødvendig tilpasning

“Man er altid nødt til at tilpasse sig, og det er det virksomhederne gør, men de er også nødt til at sikre sig, at de ikke skærer ind i de kompetencer, der giver dem en konkurrencemæssig fordel på sigt,” siger Lars Siggaard Hansen.

Hvor er vi henne i konjunkturcyklen lige nu?

“Uha, det kommer an på hvem du spørger. Jeg synes, at pilene peger mange forskellige steder hen, så jeg har ikke lyst til at lægge hovedet på blokken,” siger han.

Han afviser ikke, at der kan komme en afmatning, men er ret overbevist om, at hovedparten af virksomhedernes planlagte investeringer vil blive gennemført som billedet er lige nu.