DFDS-topchef efter nedjustering: "Ingen kan forestille sig en værre situation i England end nu"

385933_16_9_large_953.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
13. aug 2019 KL.14:06
Danmarks næststørste rederi lider under udsigten til brexit.  

Tirsdag nedjusterede DFDS forventningerne til resten af året i forbindelse med regnskabsaflæggelsen for andet kvartal, og det skyldes den turbulente udvikling på de britiske øer, der står for mere end halvdelen af omsætningen i rederiet. 

"Vi oplevede, at der næsten var kaotiske tilstande op mod slutningen af første kvartal, hvor der var lageropbygning. Så blev brexit udskudt, og efterspørgslen faldt. Vi forventede, at den ville komme igen i maj, men det skete ikke, og så har vi bare set, at der har været en nedgang i handelsomfanget," siger Torben Carlsen, adm. direktør i DFDS. 

Koncernen har som en konsekvens af dette sænket vækstskønnet til omsætningen fra 10-12 pct. til 6-8 pct., hvilket får investorerne til at sende DFDS-aktien ned med omkring 8 pct. 

Briterne lider

Da Storbritannien ved en folkeafstemning i 2016 valgte at melde sig ud af EU, var planen i første omgang, at processen skulle være afsluttet i marts i år.

Forhandlingerne mellem London og Bruxelles udviklede sig dog hurtigt til en gordisk knude, og deadlinen er nu blevet udskudt til ultimo oktober. Briternes nye premierminister, Boris Johnson, har flere gange slået fast, at man kongeriget til den tid forlader det europæiske samarbejde med eller uden en aftale. 

Torben Carlsen ærgrer sig over den politiske udvikling på den anden side af Nordsøen, men nærer fortsat et spinkelt håb om, at EU og Storbritannien bliver enige om en løsning, så man undgår et såkaldt hårdt brexit.

En ting er dog sikker: Den britiske økonomi viser alvorlige svaghedstegn. 

"Storbritannien lider under situationen. Vi havde håbet, at de engelske politikere - ligesom i Danmark - havde sat sig sammen og fundet en løsning på en situation, der deler landet så voldsomt. Men det ser ikke ud til, at setuppet er til det. Personligt gør det mig ked af det på Englands og Europas vegne," lyder det fra DFDS' topchef. 

"Ingen kan forestille sig en værre situation i England end nu," tilføjer han. 

Vil rejse sig igen 

Foruden aktiviteterne i Storbritannien og Nordeuropa er DFDS store i Middelhavet. Her overtog man sidste år det tyrkiske rederi U.N. Ro-Ro for 7 mia. kr. Et opkøb, der siden er blevet besværliggjort af den politiske og økonomiske uro i Tyrkiet og faldet i liraen. 

Ifølge Torben Carlsen er DFDS imidlertid på ret kurs, og han fremhæver bl.a. virksomhedens evne til fortsat at vokse på top- og bundlinjen på trods af den megen turbulens på de forskellige markeder. 

Han er ikke i tvivl om, at den britiske økonomi atter vil rejse sig, når brexit en gang er et overstået kapitel. 

Torben Carlsen, vil I i stigende grad rette blikket mod andre markeder end Storbritannien, taget udviklingen i betragtning?

"Nej, vi tror fuldt og fast på Storbritannien. Vi har senest med investeringen i Tyrkiet kigget ud over nærmarkedet og set nogle udfordringer med den tyrkiske økonomi, men er også der sikre på, at det er den rigtige vej for os."

"Vi kigger på de markeder, vi er i, og ser på, hvordan vi kan fylde hullerne, og hvordan vi kan styrke vores forretning. Men vi begynder ikke at kigge mod Nordamerika, Asien eller andre destinationer."

Torben Carlsen overtog chefstolen i DFDS i foråret, hvor Niels Smedegaard sagde op efter 12 år på posten. Før jobbet som adm. direktør var Torben Carlsen finansdirektør i selskabet.