Desillusioneret ledelsesekspert: "Jeg er træt af en masse tomme ord"

349110_16_9_large_186.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
06. aug 2017 KL.12:58
Efter ti år som ledelsesekspert og rådgiver inden for strategi og marketing i London og senest i DR har Maiken Piil fået nok.

“Der er en masse ord inden for ledelse, der ikke er handling bag ved. Når man tager på ledelses- eller udviklingsseminar og kommer tilbage til hverdagen, er der sjældent nogen, der gør noget af det, vi har siddet og talt om,” siger Maiken Piil om sine egne erfaringer og føjer til:

“Jeg har aldrig været på en arbejdsplads, hvor virksomhedens værdier er blevet efterlevet, og som er en del af beslutningsgrundlaget i ledelsen.”

Hun har heller aldrig haft held med at argumentere for, at ledelse kunne have et reelt indhold på arbejdspladsen, hvorfor hun desillusioneret sagde sit job op og rejste til USA.

Led ved ledelse der altid går ud over nogen 

Her mødte hun en spirende verdensomspændende bevægelse af ledere, der indfører et nyt styresystem i deres virksomheder, og som er led og ked af den traditionelle skabelon for ledelse, der i reglen altid går ud over nogen. Hvor der altid er en taber, om det så er kunden, medarbejderen, miljøet…

Conscious Capitalism, hedder bevægelsen eller organisationen, der i de sidste ti år har bredt sig til 38 lande, og som netop er etableret i Danmark med Maiken Piil som frontløber og under etablering og godkendelse i Sverige og i 11 andre lande.

Samvittighedsfuld kapitalisme er en gennemgribende tankegang - ikke blot påklistrede begrebet i organisationen som CSR og bæredygtighed, forklarer hun.

Modne ledere skifter spor

Organisationen består af mange succesrige ledere, der har rundet de 40 år, og som pludselig erkender, at de kan gøre deres ledergerning bedre for virksomheden og på en mere human måde over for alle interessenter. Forbilledet er pioneren i USA, topchef og medstifter af supermarkedskæden Whole Foods Market, John Mackey, der har ført bevis for, at tankegangen holder vand og kan generere profit, forklarer hun.

Senere er store globale produktionsvirksomheder kommet til som den familieejede produktionsvirksomhed med over 10.000 ansatte Barry-Webmiller, hvor topchef Bob Chapman hører til blandt pionererne. Men også det børsnoterede og globale indiske selskab Mastek beviser, at de kan tilfredsstille aktiemarkedet uden at gå på kompromis med samvittighedsfuld ledelse.

Forbrugerne trætte af grådighed

Bevægelsen får også god næring af den ændring af forbrugeradfærden, der i øjeblikket løber som en global løbeild.

“Folk er trætte af eksempelvis VW-skandalen, der hviler på uetiske beslutninger, som tilgodeser ganske få. Forbrugerne har fået nok,” siger hun og henviser til de seneste globale forbrugerundersøgelser.
Mange ledere har læst og forstået forbrugernes budskaber og forsøger at indordne sig efter dem i erkendelse af, at den traditionelle tilgang til ledelse ikke længere er holdbar.

Danske virksomheder på vej

I Danmark har virksomheder som Momondo, Daxiomatix og Amov taget de første skridt i retning af en mere human måde at drive virksomhed på. Men også advokatfirmaet Bech-Bruun er gået i gang, selv om det er en gennemgribende proces, virksomhederne skal igennem for at få nye værdier ind i kernen af virksomheden, oplyser hun.

“Der er tale om en livsstilsændring i virksomheden svarende til, at man erstatter lakridserne med gulerødder i første omgang, og så opbygger langsomt en ny og sundere gennemgribende livsstil.”

Maiken Piil har lavet studier i 10 internationale virksomheder, der forsøger sig med den nye formel for ledelse, og hun finder, at de udfordringer, som de traditionelle virksomheder kæmper med som stress, højt sygefravær og kampen om tiltrækning og fastholdelse af talenter er markant mindre udbredt i de mere samvittighedsfulde virksomheder.

Især på det område, som man under ét kan kalde trivsel, har danske virksomheder store udfordringer, vurderer hun.

“Jeg er i kontakt med mange danske ledere og konsulenter, som sidder derude og mangler et fælles ståsted, og som gerne vil gå i en anden retning. Men vi har endnu ikke set en dansk virksomhed, der er medlem af det danske Conscious Capitalism Chapter,” erkender Maiken Piil, der nu arbejder som selvstændig konsulent og coach.

“Det kræver et kæmpe brud med den tankegang og den måde at drive virksomhed på, der har hersket siden industrialiseringen. Der skal fra toplederens side ske en personlig erkendelse og tilsidesættelse af kortsigtede interesser for at skifte retning,” siger hun, men understreger, at der er god grøde i den danske interesse for den nye ledelsesmodel.