Derfor sender Citi Vestas-aktien i dørken

304872_16_9_large_599.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
01. jun 2015 KL.12:41
Mudrede udsigter på det amerikanske nøglemarked får i dag storbanken Citi til at finde de mere bekymrede miner frem i forhold til Vestas, og det gør ondt på aktien.

"Vestas' eksponering mod USA er svær at ignorere. I 2014 var en fjerdedel af de samlede MW-leverancer til USA. Vi estimerer, at markedet i USA i 2017 potentielt kan blive halveret fra 8 GW til 4 GW. Dette fald vil have en væsentlig indvirkning på Vestas' toplinje," skriver banken i notat mandag.

Citi sænker anbefalingen fra "hold" til "sælg" og sætter kursmålet til 285 kr.

Nyheden om nedjusteringen nåede markedet kort før åbningen, og investorerne kvitterede prompte med at sende aktien ned. Ved middagstid er den dalet 4,5 pct. til 332,20 kr.

Hård kamp om vigtig støtte

Usikkerheden i USA skyldes den evige strid om skatterabatten PTC. Status er lige nu, at støttesystemet udløber ved udgangen af 2016, og det vil utvivlsomt ramme markedet, der er meget vigtigt for Vestas, stenhårdt.

Udover Citi forventer storbanken Société Générale heller ikke, at ordningen forlænges.

"Jeg forventer en 6 pct. nedgang i omsætningen for Vestas i 2016-2017 som følge af et fald på 50 pct. i vindmølleinstallationerne i USA," lød det for nylig fra analytiker Alok Katre i en mail.

Kampen for og imod en forlængelse af PTC-ordningen er massiv. Præsident Barack Obama er stødt på hård republikansk modstand i sit forsøg på at forlænge ordningen, der har levet et omskifteligt liv siden introduktionen i 1980'erne.

Der er dog også betydelige stemmer i det republikanske parti, som kæmper for en forlængelse. Det sker gennem Governors' Wind Energy Coalition, som har samlet guvernører på tværs af begge partier fra 22 stater.

Citi: USA har drevet aktierus

Mens udsigterne for PTC-ordningen, som også storbanken HSBC forventer bliver droppet for en stund, er slørede, fremhæver Citi også flere kursdæmpere hos Vestas.

Virksomheder
Ifølge banken er den bedste del af vindkæmpens restrukteringsplan gennemført, og derfor er der ikke meget rum forbedring uden. Citi fremhæver specifikt, at arbejdskapitalen er rekordlav, investeringerne halveret og omkostningsprogrammet har nået grænsen.

"Vi ser ikke mange andre måder, hvorpå Vestas på meningsfuld vis kan forbedre de driftsmæssige resultater uden at vokse på toplinjen," skriver banken, der samtidig fremhæver én central årsag til den heftige aktieoptur over de seneste måneder.

"Efter vores mening har aktieprisen siden begyndelsen af året været drevet af stærk ordreindgang fra USA, da 26 pct. af ordrerne på 3,2 GW år-til-dato er kommet fra USA."

Vestas solgte i 2014 vindmøller for 6,9 mia. euro, Citi venter en stigning til 7,3 mia. euro i 2015 og 7,7 mia. euro i 2016.

I 2017 forventer analytikerne imidlertid en tilbagegang til 7,1 mia. euro.