Dansk rådgiver jagter guld i Kinas vindindustri

241705_16_9_large_961.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
22. sep 2012 KL.12:17
Der er gode penge at hente for danske virksomheder i den store, kinesiske vindindustris underskov. Viden om arbejdsmiljø og sikkerhed får branchen selv til at spå specialviden som den næste, store, danske eksportvare.

Danmark er et godt navn internationalt, når det kommer til viden om og erfaring med arbejdsmiljø, Det får konsulentvirksomheden Arbejdsmiljøeksperten, der har speciale i sikkerhed og arbejdsmiljø, til at satse på vindenergi i Kina.

Efter at have leveret en større rådgivningsordre til en dansk underleverandør til den kinesiske vindmølleindustri er Arbejdsmiljøeksperten blevet opfordret til at byde på et nyt, stort vindprojekt i Kina.

Unikke spidskompetencer


Henrik Wadmann er leder af Hub North, der er et dansk projekt med det formål at samle de danske underleverandører til vindmølleindustrien i et klyngenetværk.

Kinesiske virksomheder halter langt bagefter Vesten på arbejdsmiljø og sikkerhed, men vil gerne mindske afstanden, og her ligger en guldgrube for danske eksportører.

"Den kinesiske vindindustri stormer frem, og det er en oplagt mulighed for danske virksomheder at satse på at levere alle typer know-how, men især at udnytte unikke danske spidskompetencer som for eksempel viden om arbejdsmiljø og sikkerhed," siger Henrik Wadmann.

Han ser stort potentiale for selskaber inden for arbejdsmiljø og sikkerhed, da vindmølleindustrien har et stort fokus på netop de områder, hvor internationale spillere sætter barren højt og derfor kræver kvalitet.

Danske ydelser for dyre


Ifølge adm. direktør Henrik Gliese fra Arbejdsmiljøeksperten er udfordringen for de danske virksomheder, at de rødhvide konsulentydelser er for dyre efter kinesisk standard.

"Indgangsvinklen skal derfor være at oplære kineserne i selv at kunne træne deres folk i de nødvendige sikkerhedsprocedurer, altså en konsulentrolle," siger Henrik Gliese.

De fleste store kinesiske vindvirksomheder ligger i dag centreret omkring Shanghai og Beijing, hvor de store udskibningshavne ligger. Arbejdsmiljøeksperten kalder det "ikke usandsynligt", at danske virksomheder vælger at slå sig ned i disse områder for at sælge vidensydelser på konsulentbasis.