Dansk kryptomønt giver tårnhøj rente på ny "indlånskonto"

396109_16_9_large_368.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
15. feb 2020 KL.21:00
Den danske fintech-virksomhed Makerdao tilbyder nu privatpersoner en indlånsrente på 7,5 pct., hvis man køber deres stabile kryptovaluta, Dai

Mens banksektoren langsomt men stabilt fører negative indlånsrenter ned over private danskeres bankkonti, så gemmer blockchain-teknologi i øjeblikket på et frirum, hvor opsparinger helt ned i det mindste kan give økonomisk afkast - hvis man tør løbe risikoen.

Den danske virksomhed Makerdao tilbyder nemlig privatpersoner en slags indlånskonto, hvor renten tikker ind hvert øjeblik, og hvor pengene kan trækkes ud til hver en tid. Til gengæld kan renten også svinge op eller ned hver eneste uge.

Makerdao har nemlig lanceret den nye platform Oasis, hvor alle, der ønsker det, kan sætte kryptovalutaen Dai ind - på samme måde som en bankkonto. Og i øjeblikket bliver alle indeståender på platformen belønnet med 7,5 pct. i årlig rente. Sidste uge var renten 8,75 pct.​

Dai er Makerdaos egen kryptovaluta, der siden 2017, har holdt sin kurs stabil op mod den amerikanske dollar - en såkaldt stablecoin.

Makerdao garanterer intet

I et kontorhotel på 3. sal ved Københavns Universitet på Amager sidder hjernen bag Makerdao, Dai og Oasis. Rune Christensen er manden, der tilbyder danskerne en flugtvej fra den traditionelle verdens udpinte rentemiljø. Han vil lede dem ind i en frodig jungle i cyberspace, hvor det bugner med afkast - men også med usikkerhed.

"Renten kan ændre sig fra uge til uge, men vi har ikke set kæmpe udsving indtil videre. Det er heller ikke til at sige, om den engang langt ude i fremtiden kan bevæge sig i det negative. Det gode er, at man hele tiden kan følge med i udviklingen og se, hvor mange penge der står og får den høje rente," siger Makerdaostifteren, mens han viser en hjemmeside frem på sine bærbare computer.

Hjemmesiden hedder dsr.fyi - og her kan alle gå ind og se, hvordan de største beholdninger af kryptovalutaen Dai, står og vokser med indlånsrenten. Hjemmesiden og rentetilvæksten opdateres hvert sekund.

Det ligner umiddelbart et gyldent alternativ for folk, der mangler et sted at sætte deres penge, og tilbuddet får ros fra en række eksperter.​

Men man skal være indstillet på at løbe risikoen, lyder det.

“Modsat de fleste kryptovalutaer, er Dai låst fast til dollaren. Det betyder at medmindre systemet, de har bygget, bryder sammen, så er værdien af en Dai, målt i dollar, den samme om et år som den er i dag," lyder det fra investeringsekspert Bjarke Klinge Staun.

Han har en fortid som konsulent i Mckinsey, fondsmanager i Goldman Sachs og investeringsmanager i venturefonden Creandum, der har finansieret bl.a. Vivino, Spotify og iZettle.

"Min holdning er, at der ikke er noget, som er risikofrit. Der er altid en eller anden risiko, men den skal man jo måle op mod de muligheder, der er for gevinst, i sådan en situation her," fortæller Bjarke Klinge Staun.

"Min klare opfattelse er, at de er ekstremt dygtige i Makerdao. Og der er intet her, der for mig lyder til at være svindelagtigt. De har bygget et system som i princippet virker. Det er dog ikke blevet testet under ekstreme forhold, og derfor kan vi ikke vide med sikkerhed at det vil kunne klare fx noget lignende finanskrisen i 2008. Da kollapsede boligmarkedet i USA i en grad som det ikke havde gjort i 70 år, og derfor var de finansielle systemer ikke bygget til at modstå det." lyder det fra den erfarne investeringsekspert, der råder til at eksponere sig mod kryptovaluta med varsomhed.

"Det handler overordnet set om ikke at sætte sig selv i en for sårbar situation. Men hvis man investerer et mindre beløb som man har råd til at tabe i det her - måske 5 pct. af ens likvide formue - så er det overordnet et positivt tillæg til ens portefølje, set fra mit perspektiv," tilføjer Bjarke Staun-Olsen.

Tilbage i kontorhotellet på Københavns Universitet giver Rune Christensen også klar besked.

"Nej, vi kan ikke garantere, at der ikke sker et eller andet helt uforudsigeligt, der rokker ved det her system. Men vi har en protokol, der er blevet afprøvet ud i det ekstreme," siger han med den ene hånd på den bærbare computers tastatur, mens han husker tilbage på Makerdaos opstart.​

"Da vi lancerede Dai, faldt værdien af Ether - der er sikkerhedsnettet for Dai - med omkring 90 pct., men vores system klarede fint det pres," fortæller Rune Christensen.

Makerdao lancerede i 2017 deres kryptovaluta, Dai, der er en såkaldt stablecoin. I det her tilfælde betyder det, at Dais værdi er bundet op på den amerikanske dollar, så der ikke sker de store udsving i kursen, som man f.eks. kender fra Bitcoin.

Og for at værdien af Dai ikke pludselig kollapser, kan kryptovalutaen kun komme på markedet, hvis der står mindst 150 pct. af en anden kryptovaluta, Ether, som pant for den. I øjeblikket står der over 430 pct. Ether i pant for al Dai, der er i omløb.

Hvis prisen på Ether begynder at falde, bliver kryptovalutaen bortauktioneret af Maker, så der altid er et stabilt niveau af Ether som sikkerhed, for den mængde Dai, der er i omløb.

Og i dag er der over 120 mio. Dai i omløb - det svarer til en samlet værdi på omkring 814 mio. kr.

Kom igang med at handle

Rune Christensen læner sig halvt ind over det hvide konferencebord i det lille kontor - han har netop siddet krummet sammen og rodet gennem sin sorte rygsæk for at hive et USB-stik op af tasken og sætte det i sin bærbare computer. Computeren bliver skubbet op mod hans store dunjakke, der ligger henslængt over bordet.

"Det tager et par dage i ventetid at komme i gang med at handle, og det er af sikkerhedsmæssige årsager, fordi man skal verificere sig, så man forhindrer finansiel kriminalitet," fortæller Rune Christensen, mens han viser frem på computeren.

"Men når det er overstået, kan du gå ind og handle Dai, ligeså let som når du bevæger dig rundt inde på din netbank," fortæller Maker-stifteren.


Hvis man er nysgerrig på at komme igang med at handle Dai og optjene Dai Savings Rate, så ligger der et introduktionstilbud på kryptobørsen Coinbase, hvor privatpersoner kan optjene 20 Dai, en værdi svarende til 136 kr., ved at se fire introvideoer om kryptovalutaenn.

Det tilbud er der indtil videre 389.000 brugere der har gjort brug af - og tallet stiger konstant.

Men i takt med at flere og flere begynder at se Dai Savings Rate som et refugium for deres opsparede penge. Des lavere vil afkastet også blive.

“Hvis det her fungerer over en årrække. Hvis det gør, vil markedets vurdering af hvor risikabelt det er falde, samtidigt med at flere får øjnene op for muligheden - så vil flere og flere investere penge i det, og så vil renten falde,” lyder det fra Bjarke Klinge Staun.

Makers stifter, Rune Christensen stemmer i.

"Rentens niveau bliver besluttet ved afstemninger hver uge, hvor et stort antal investorer i Makerfonden, styrer renten for at øge eller mindske efterspørgslen på Dai. Det er den måde valutaen holder sig stabil mod dollaren," fortæller han.

Dai som eksperiment


Selv om Dai nu arbejder sig hen mod at blive et nemt alternativ til privatpersoner, så skaber kryptovalutaen også røre i den videnskabelige verden, hvor fintech-forskere især begynder at eksperimentere med den stabile kryptovaluta.

I Københavns Lufthavn fanger Børsen adjunkt ved Københavns Universitet, Omri Ross, inden han flyver til Israel til en tech-konference.

Han forsker i finansiel teknologi og transparens for universitet, mens han også sidder som chefforsker for den globale investeringsplatform eToro - der i øjeblikket bruger den amerikanske skuespiller Alec Baldwin som ansigt udadtil i en storstilet reklamekampagne, der skal få privatpersoner over hele verden til at investere i kryptovaluta.

Han har ingen tilknytning til Makerdao som virksomhed, men han er begyndt at eksperimentere med Dai både gennem sit arbejde på Københavns Universitet og eToro.

"Makerdao er et superinteressant projekt. Det er dygtige folk, der står bag, og de tilbyder noget, som er svært at finde andre steder i øjeblikket," fortæller han.

For nylig har Omri Ross selv oprettet en "konto" på Oasis-platformen, der står og trækker Dai Savings Rate "Jeg har en video af det, jeg kan sende," siger han.

Ti sekunder efter tikker der en lille video ind, som i fire sekunder viser, hvordan Omri Ross' 10 Dai står og vokser i værdi på Oasis-platformen - på de fire sekunder stiger værdien af hans Dai fra 10,000006250 til 10,000006347. En minimal forskel, men det imponerende ligger i, at den stadig er synlig for brugeren, lyder det.

"Sådan kan du ikke følge med i din beholdning hos nogen bank," forklarer Omri Ross.

Når man investerer i Dai gennem Oasis-platformen, kan man hele tiden se sin beholdningsudvikling - man kan også se, det samlede beløb man har optjent gennem Dai Savings Rate.

"Det er lidt en "no brainer", når man ser på de alternativer, der er i traditionelle banker, hvor du ikke får nogen rente. Måske giver det ikke så god mening at din bedstemor skal i gang med at sætte penge i noget som Makerdao. Men der er altså en mulighed for noget stabilt afkast her," fortæller Omri Ross.

Han medgiver, ligesom både Bjarke Satun-Olsen og Makerdao selv, at det ikke er risikofrit.

"Selvfølgelig er der risiko, når man investerer i kryptovaluta. Men det er der, alle steder du investerer. Når du lader dine penge stå et sted, er der altid en risiko forbundet med det. Uanset om det er banken eller blockchain," fortæller Omri Ross.


Hvor blockchain-teknologi på den ene side bliver hyldet som et gennemsigtigt system, der kan forhindre økonomisk svindel, møder systemet mindst ligeså meget modstand fra den anden side.

Blockchain bliver bl.a. beskyldt for at være uigennemskueligt og et slaraffenland for svindlere.

"Hvis du lader dine penge stå på en platform i blockchain er der også risikoen for, at den platform bliver hacket. den samme risiko løber du, hvis du har pengene stående hos dig selv på en wallet. Men så er det dig personligt, der skal blive hacket," siger han.

Bag om Makerdao

Rune Christensen er 29 år. Han står i spidsen for et af verdens mest prominente selskaber, der beskæftiger sig med kryptovaluta - MakerDao.

Virksomheden beskæftiger knap 100 ansatte på verdensplan, og Rune Christensen bruger store dele af året på at rejse verden tynd for at fortælle om MakerDaos mission og rejse investorkroner, der kan hjælpe virksomhedens vækst på vej. Blandt investorerne står stjernenavne som Andreessen Horowitz, der også har sprøjtet penge i tech-supertankere som Skype og Twitter.

For nylig blev Makerdao også inkluderet på Forbes' top 50-liste over de mest innovative fintech-virksomheder i verden.

Rune Christensen bor til daglig i København med sine kone og sine datter på otte måneder. Udover kryptovaluta, interesserer han sig for klimavidenskab.