I Danmark synes vi rigtig godt om iværksætteri. Det gør de også i vores nordiske broderlande, men her stopper sammenhørigheden også.
Både svenskerne og finnerne er nemlig mere parate på at starte en virksomhed end danskerne og nordmændene. Det viser iværksættervirksomheden Amways årlige globale undersøgelse af iværksætteri.
Related contentPå spørgsmålet om, hvorvidt undersøgelsens 43.902 deltagere har lyst til at starte sin egen virksomhed, er det kun 32 pct. af danskerne og nordmændene, som svarer ja, mod 41 og 48 pct. hos henholdsvis finnerne og svenskerne.
I alle fire lande har mellem 90 og 95 pct. af undersøgelsens deltagere svaret, at de har et positivt syn på iværksætteri.
Praktisk erfaring løfter iværksætterlyst
Men hvorfor er det, at Danmark halter efter på realiseringen af iværksætterdrømmene?
Hos Copenhagen School for Entrepreneurship, vurderer adm. direktør, Karina Rothoff Brix, at en af årsagerne skal findes i, at det for studerende i Danmark er sværere at gå iværksættervejen parrallet med uddannelsen.
Related content”Set fra min stol er der mange studerende, der gerne vil drive en virksomhed ved siden af studierne, men fordi det er teori og ikke praktisk erfaring, som tæller i ECTS-systemet, kommer mange forretningsidéer ikke videre,” siger Karina Rothoff Brix.
På Aalto Universitet i Helsinki i Finland har man forsøgt at integrere praksis og undervisningen og øge samarbejdet på tværs af fagligheder igennem et væksthus beliggende på universitets campus.
”Det, som de gør på Aalto, gør det let for de studerende at arbejde sammen på tværs af fagligheder, med universitetets opbakning, og det er en forudsætning for at gøre det lettere at starte en virksomhed, der kan blive økonomisk bæredygtig,” siger Karina Rothoff Brix.
Jordnære forbilleder inspirerer
Det er dog ikke kun finnernes undervisningssystem, der forklarer forspringet på iværksætterlysten, vurderer Karina Rothoff Brix.
”Finnerne har nogle gode rollemodeller. Angry Birds kommer jo fra Alto Universitetet, og det at have forbilleder er en stærk motivation for studerende.”
Af Amways undersøgelse fremgår det, at Danmark scorer lavest blandt de nordiske lande, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt iværksætteri kan læres. Det har ifølge Karina Rothoff Brix en sammenhæng med de iværksætterforbilleder, som ofte får eksponering i Danmark.
”Der er noget, der tyder på, at de andre nordiske lande giver et andet billede af, hvad det vil sige at være en iværksætter. I Danmark har vi ofte en tendens til at hylde de iværksættere, som gør noget ud over det sædvanlige, og det styrker ikke nødvendigvis den brede befolknings lyst til at iværksætte.”
64 pct. af danskerne mener, at iværksætteri kan læres, imens det blandt finnerne er 73 pct. Af svenskerne er det 68 pct., imens 76 pct. af nordmændene har troen på at iværksætteri kan læres.