Dansk analysegigant nærmer sig 2,5 mia. kr. i omsætning efter år med pres på indtjeningen

378899_16_9_large_26.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
25. mar 2019 KL. 9:04
På trods af en udfordret høst mange steder i verden samt et nervøst internationalt marked har den danske analyseudstyrsproducent Foss haft "endnu et rekordår" i 2018.

Sådan betegner selskabet selv sit regnskab for 2018 med henvisning omsætningen på 2,24 mia. kr. - den højeste omsætning i virksomhedens 63-årige levetid.

Man skal dog ikke langt ned i regnskabet, før det står klart, at rekorden begrænser sig til toplinjen, der er steget med 0,8 pct. i forhold til 2017. Fra 2016 til 2017 lød omsætningsvæksten på 4,9 pct.

Resultatet af den primære drift landede i 2018 på 538 mio. kr. mod 564 mio. kr. året forinden, og bundlinjen er faldet med godt 10 pct. fra 421 mio. kr i 2017 til 378 mio. kr. i 2018. Ifølge virksomheden skyldes detinvesteringer i et it-kompetencecenter i Polen samt en forøget global sælgerstab på ca. 20. pct.

Bæredygtighed skal skabe mere vækst

Forhåbningen for virksomheden er dog, at der kan drages nytte af, at bæredygtighed i 2018 for alvor kom på alles læber. For hvis der fokuseres på bæredygtige løsninger, vil det fremme Foss' interesser, fortæller adm. direktør i Foss Kim Vejlby Hansen i en pressemeddelelse.

"Det er nu, vi skal løse de globale klimaudfordringer. Heldigvis er innovation en del af vores DNA her hos Foss, så vores bud på løsninger går gennem nytænkning. Når vi for eksempel kan udvikle en mere detaljeret kvalitetsmåling af mælk, der gør, at mindre af den globale mælkeproduktion går til spilde, så batter det virkeligt meget i den store sammenhæng, da 85% af klodens forarbejdede mælk analyseres på et Foss-instrument," lyder det.

"Det er et ansvar og en kæmpe mulighed, som vi tager meget seriøst. Oveni hatten er det god forretning. Bedre udnyttelse af jordens ressourcer og god forretning går hånd i hånd. Det er simpelthen i alles interesse."

Eksporterer mere end 99 pct

Foss blev grundlagt tilbage i 1956 af Nils Foss, og den familieejede virksomhed beskæftiger i dag knap 1500 medarbejdere. 

Trods de danske rødder er det kun en minimal del af omsætningen, der kommer fra det danske marked, hvorfor der er behov for et internationalt udsyn, forklarer Kim Vejlby Hansen i en pressemeddelelse:

"Under 1 pct. af vores omsætning ligger i dag i Danmark, så selvom det meste af vores udvikling foregår i Hillerød, har vi også et stærkt behov for en global organisation," siger han og fortsætter:

"Det betyder blandt andet, at vi nu har salgs- og serviceselskaber 32 steder i verden, og i 2018 er der kommet et nyt til i Vietnam. I 2018 tog vi også første spadestik til udvidelsen af vores udviklingsafdeling i Ungarn, hvor vi arbejder med især mikrobiologisk analyse."

Aggressiv investeringsstrategi

10 pct. af Foss' omsætning geninvesteres i forskning og udvikling, og ifølge virksomheden er det også planen, at 2019 skal stå i investeringernes og udvidelsernes tegn, hvor bl.a. virksomhedens domicil i Hillerød udvides med 10.000 kvadratmeter.

Tilbage i slutningen af 2018 opkøbte Foss desuden 51 pct. af aktierne i den midtjyske virksomhed Au2mate, som arbejder med procesoptimering, og igennem flere år havde været en aktiv samarbejdspartner med Foss. 

Au2mate er meget stærke på integration af analyseinstrumenter til mejeriprocesser, og det er ned ad den samme vej, som vi bevæger os ad," sagde adm. direktør Kim Vejlby Hansen fra Foss dengang til Børsen.