Brugte iphones er en guldgrube for iværksættere

301321_16_9_large_407.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
19. mar 2015 KL.12:59
Danskerne er vilde med smartphones, især den slags der bærer et æble på bagsiden. Når de store teleselskaber opgør salgstallene for måneden, er det gang på gang en iphone-model, der topper listen.

Selvom de nyeste mobiltelefoner fra Apple er i høj kurs, har flere iværksættere fået øjnene op for det store marked, der også er for brugte iphones.

For der er stadig mange, som gerne vil have fingrene i netop sådan en telefon, uanset om modellen har et par år på bagen.

Fra hobby til millioner

Brugteiphones.dk er en af de virksomheder, der har satset på brugte mobiltelefoner. Egentlig begyndte selskabet som en hobbyvirksomhed med opkøb, reparation og salg af telefoner for venner og bekendte. Men forretningen tog hurtigt om sig.

"I januar 2014 havde vi en omsætning på knap 90.000 kr. Ti måneder senere var den steget til 2,5 mio. kr.," siger Julius Winther, medejer af Brugteiphones.dk, der i dag tæller 15 ansatte og tre fysiske butikker i København.

Og timingen for den nye forretning skulle vise sig at være særdeles god. Alene i 2013 blev der handlet med brugte iphones på Den Blå Avis for 200 mio. kr.

"Jeg kunne forestille mig, at det tal er fordoblet i løbet af 2014, for vi har haft en stigning i vores omsætning på langt over 1000 procent," siger Julius Winther.

Fordobling i omsætning

Et andet selskab, som også har spottet det store potentiale for brugte iphones, er Phonetrade.dk. Tre unge fyre i starten af 20’erne har efter syv måneder en omsætning på over 800.000 kr. om måneden på reparation og videresalg af mobiltelefoner.

"Det er gået over al forventning, og vi regner med at fordoble omsætningen i 2015," siger Morten Zachariasen, marketingansvarlig i Phonetrade.dk.

Virksomheden har planer om at åbne syv butikker i løbet af året, og forretningen skal også udvides til udlandet i løbet af sommeren.

Prisen er afgørende

De to selskaber venter store resultater af det kommende år, og de er begge blevet kontaktet af interesserede investorer. Men hvorfor er markedet så stort for brugte iphones, når salget af nye telefoner konstant stiger?

Ifølge begge selskaber handler det om prisen på de populære telefoner. En brugt telefon kan nemlig give en besparelse på op mod 60 pct. 

"Iphones er et dyrt produkt. Der er rigtig mange, der gerne vil have en iphone, men som ikke har råd til det. Så det er blevet mere normalt at købe en brugt telefon," siger Julius Winter.

Derfor spænder kundesegmentet også vidt. Lige fra forældre der køber datterens første mobil, til virksomheder der gerne vil spare penge og sende et bæredygtigt signal. Fælles kan de dog kategoriseres som den prisbevidste forbruger.

"Vi producerer selv produkter (reparation og klargøring af iphones, red.), og vi køber billigt ind. Det betyder, at vi kan tilbyde nogle priser, der gør det irrationelt for kunderne at købe telefoner andre steder," siger Morten Zachariasen.

Mange useriøse konkurrenter

I takt med den stigende efterspørgsel på brugte telefoner er der også kommet flere konkurrenter på markedet. Indtil videre er det dog ikke noget, der skræmmer de to virksomheder.

"Uden at lyde for arrogant, så er det ikke noget, vi mærker til. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvordan det ville have gået, hvis vi ikke havde haft den konkurrence. Men vi oplever stadig vækst fra måned til måned," siger Julius Winther.

Ifølge mobilekspert John G. Pedersen fra Meremobil.dk tiltrækker det lovende brugtsalgsmarked også flere useriøse typer.

"Man skal som forbruger være lidt opmærksom. Hvis man køber en brugt telefon hos en butik, der sælger brugte smartphones, skal man overveje, om den butik eksisterer længere end nogle måneder frem," siger han.

Den tendens har Phonetrade.dk også oplevet, når nye konkurrenter har meldt sig på banen.

"Der er kommet mange spillere på markedet, men de fleste har ikke et gennemført og seriøst koncept," siger Morten Zachariasen.

Omskifteligt marked

Den konstante opgradering af nye smartphones kræver, at der er styr på forretningsgrundlaget, hvis man satser på brugte mobiltelefoner, mener John G. Pedersen fra Meremobil.dk.

"Som udbyder skal man nok have sin forretningsmodel helt ekstraordinært godt på plads, for det er et meget omskifteligt marked. I løbet af ingen tid kan en telefon gå fra at have en pris, men så ikke være den pris værd, fordi der er kommet en ny model," siger mobileksperten.

Det er en af grundene til, at de to iværksættervirksomheder har valgt at satse på iphones.

"Apples produkter er det rene guld. De falder ikke så meget i værdi som andre smartphones, og folk bliver ved med at efterspørge det," siger Morten Zachariasen.

Han har også en fast tro på, at markedet kun bliver større.

"Jeg tror, at inden for to år vil halvdelen af de telefoner, der bliver solgt i Danmark, være brugte. Det kan ikke betale sig at gå ned i telebutik og købe en helt ny," siger Morten Zachariasen.