Borgmester holder fast: Apple sikrer 10.000 job i Viborg

301601_16_9_large_512.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
24. mar 2015 KL.19:45
Der vil komme jobs i tusindvis, punktum.

Sådan lyder det stålsikkert fra Viborg-borgmester Torsten Nielsen (K), efter at nye tal fra handelsminister Mogens Jensen (S) tegner et magert billede af jobgevinsterne ved Apples investering i Viborg.

Ministeriet anslår, at Apples investering på 6,3 mia. kr. skaber 300 direkte job i en byggefase på ti år, hvoraf selve driften af datacentret står for 80 af de 300 job.

Selvom ministeriet siger, at der kan skabes flere job gennem afledte effekter i lokalområdet, er der unægteligt meget langt til de 10.000 job, som borgmesteren proklamerede var på vej til Viborg, da nyheden kom frem 23. februar.

Tallene fra ministeriet får dog ikke borgmesteren til at vakle en tomme.

"Jeg ved ikke, hvor de (ministeriet, red.) har tallene fra. Deres kilde er ikke angivet fra, hvad jeg har set. De tal jeg har med 300 fastansættelser er tal, jeg fået fra Apple selv," siger Torsten Nielsen.

Men de 300 er vel i anlægsfasen?

"Nej, det handlede om, hvordan de (Apple, red.) ville lave udbuddet. Om det skulle være udenlandske eller danske håndværkere. Så langt var de ikke kommet, men de ville ansætte 300."

To virksomheder ringede i går

Det er dog ikke afgørende, hvad ministeriet er kommet frem til, mener borgmesteren, der har sit fokus et andet sted.

"Det er selvfølgelig ikke lige meget, om det er 80 eller 300 fastansættelser, men det vi går mest op i er følgearbejdspladser. Det er på et helt vildt niveau," siger Torsten Nielsen og fortæller.

"Så sent som i går formiddag havde jeg et møde med en, der havde sin virksomhed i København. Det var ikke til diskussion, at han skulle til Viborg, fordi alt foregik der. I går eftermiddag havde jeg en forespørgsmål fra en anden virksomhed, der ville etablere sig med 1000 ansatte."

Luleå skal give svar

Det er bare to af en række forespørgsler, fortæller borgmesteren, som siger, at interessen kommer fra en bred vifte af virksomheder og ikke kun relaterede it-selskabet, men også grøn energi og byggeri.

"Det er alt muligt mellem hinanden. Lige nu er det slet ikke sådan, at vi har en chance for at sætte os ned og danne en rød snor endnu," siger borgmesteren, der skal til Luleå i Sverige 9. april for at blive klogere på, hvad en investering i et lignende datacenter fra Facebook har betydet.

Ifølge Boston Consulting Group har datacentret i Luleå skabt 900 direkte jobs. Et nyt center er på vej, og de vil samlet skabe 4500 jobs, vurderer konsulenterne.

Hvor mange jobs regner du med?

"De 10.000 står jeg gerne ved. Jeg ved godt, at det er forespørgsler, vi har nu, men vi har flere tusinde jobs i forespørgsler. Jeg taler med flere af de største virksomheder inden for byggebranchen, hvor de siger, at de aldrig har oplevet større efterspørgsel, og at det er på grund af Apple," siger Torsten Nielsen, der gennem sit netværk hører om andre interesserede, som han ikke har talt med.

"Mange venter på Apples byggetilladelser, så tror det tager fart for alvor."

Så da du sagde 10.000, lod du ikke begejstringen løbe over?

"Nej, det er godt nok en forkert udlægning. Tværtimod tror jeg, at vi har undervurderet de afledte effekter. Hvor mange Apple fastansætter har jeg ingen indvirkning på, men de afledte effekter kan vi påvirke. Der kan være langt fra forespørgsel til investering, men min 25-årige erfaring som ejendomsmægler fortæller mig, at der kommer rigtig mange med, når de første bygger. Det samme vil ske her."

Hvor sikker er du på de 10.000 job?

"100 procent er højt tal, men lad os sige 90 procent. Jeg vil være usandsynligt overrasket, hvis det ikke bliver sådan," siger Torsten Nielsen, der fortæller, at man også skal have ansat et helt hold i kommunen, som kun skal tage sig af forespørgsler fra virksomheder, der skal have plads til byggeri og boliger til ansatte.

Trods den store optimisme medgiver borgmesteren dog, at det ikke er uproblematisk.

"En udfordring er, at alt er nyt, så vi kan ikke ringe til folk og spørge, hvordan vi skal gøre. Vi skal selv være på forkant og orientere byråd og erhvervsliv. Alle gode forslag mødes med kyshånd. Det handler om, at så mange som muligt får ejerskab i hele projektet," siger Torsten Nielsen.

Flere tvivler kraftigt på, at du kan skabe 10.000 jobs, hvad er dit budskab til dem?

"Dem vil jeg gerne invitere til en kop kaffe, så kan de se, hvordan virkeligheden ser ud. Jeg har ondt af sådan nogle sortseere, så dem vil jeg gerne give et kursus."

I it-analysehuset IDC håber senioranalytiker Anders Elbak, at borgmesteren har ret - men han tvivler.

”Uanset hvad, har jeg stadig meget svært ved at forestille mig, hvordan det skal skabe så mange arbejdspladser. Der er meget langt fra de 300, som nævnes i svaret til Folketinget, til 10.000. Det vil være fantastisk, hvis der kommer så mange arbejdspladser - jeg kunne bare rigtig godt tænke mig at se hvordan de når frem til 10.000,” skriver Anders Elbak i en mail.

Eksperter tvivler på effekterne

Han har tidligere fremhævet, at cirka tre ud af fire kroner til investeringen vil gå til fabrikker i Asien, hvor isenkrammet til datacentret produceres. Det betyder, at godt 4,5 af de 6,3 mia. kr. går forbi Danmark.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd studser chefanalytiker Erik Bjørsted også over de 10.000 job.

"Det lyder voldsomt," siger Bjørsted og forklarer til sammenligning, at en offentlig investering over et år på 6 mia. kr. ville give cirka 6000 job.

"Hvis pengene skal spredes ud, vil du få mindre effekter," siger analytikeren med henvisning til, at opførelsen af datacentret ventes at vare ti år.