B&O har fået ny storaktionær midt i kurstæsk, nedjusteringer og underskud: ”Jeg tror fortsat på selskabet”

388964_16_9_large_898.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
05. okt 2019 KL.14:11
Investorerne har i løbet af det seneste år sendt B&O-aktien ned med 72,75 pct.
I samme periode har Struer-virksomheden skuffet med tre markante nedjusteringer, og det seneste regnskab – for 1. kvartal 2019/20 – afslørede et kæmpe salgsdyk på over 30 pct., mens pengekassen bliver mere og mere slunken.

Udviklingen har skabt tvivl blandt nogle om, hvor vidt Bang & Olufsen har en fremtid som selvstændigt selskab, men midt i det hele har elektronikvirksomheden fået en ny storaktionær: Færchfonden.

Bag den står Færch-familien fra Holstebro, som er blevet stenrig på tobak. Færchfonden har i mange år været aktionær i Bang & Olufsen, men nu er ejerandelen steget til over 5 pct., og det betyder, at pengetanken nu officielt er storaktionær i selskabet fra nabobyen.

”Jeg tror på virksomheden, og det vil vi fortsat gerne sende et signal omkring. Jeg tror på, at de får vendt skuden,” siger Claus Omann Jensen, adm. direktør i Færchfonden, der har en egenkapital på 1,6 mia. kr.

Giftede sig ind i Færch-familien

Færchfonden blev stiftet i 1984 af Kirsten og Jørgen Færch. Familien har haft en tæt relation til familien Olufsen, siden Kirsten Færch, tidligere Olufsen, giftede sig ind i Færch-familien.

Færchfonden understøtter foretagsomhed, vækst og lokal tiltrækningskraft i Nordvestjylland, og det er nogle er de primære årsager til, at pengetanken har smidt flere millioner ind i Bang & Olufsen.

Pengetanken har etableret Sound Hub Denmark i Struer for iværksættere, der arbejder med lyd, og her spiller B&O som lokalgigant en nøglerolle.

”Der er testmiljøer, som B&O har stillet til rådighed, og der er potentielt omkring 100 arbejdspladser deroppe. Derfor er det væsentligt for os, at B&O er i nærheden,” siger Claus Omann Jensen, der er tidligere borgmester i Randers, valgt for Venstre.

En væsentlig virksomhed

Han mener, at B&O har en spændende produktportefølje på vej – bl.a. en ny soundbar.
”Det er klart, at vi håber det bedste for B&O. Det er en væsentlig virksomhed i både Nordvestjyland og i Danmark, og deres produkter står i mange hjem,” siger Claus Omann.

Men hvad tænker du om den kritiske situation, som selskabet står i?

”Jeg tror, at bestyrelse og ledelse forsøger at gøre alt hvad de kan, for at skabe bedre resultater. Det har de fokus på, og det behøver de ikke have andre til at fortælle dem, så det vil jeg afholde mig fra,” siger Claus Omann Jensen, der tiltrådte som adm. direktør for Færchfonden for ganske kort tid siden. 

Færch-familien har opbygget sin formue på R. Færchs Tobaksfabrik, som Rasmus Færch grundlagde i 1800-tallet.

Siden blev selskabet til Skandinavisk Tobakskompagni, som blev solgt i 2008 og gjorde Færch-familien stenrig.