Astronomisk vækst på 12.000 pct: Her er Danmarks hurtigst voksende virksomhed

355438_16_9_large_804.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
07. dec 2017 KL.19:53

null

Den fremadstormende butikskæde Normal er netop blevet hyldet som Danmarks hurtigst voksende virksomhed på den afsluttende gazellekonference i København.

Butikskæden, der er ejet af Anders Holch Povlsen, er vokset med knap 12.000 pct. i løbet af fire år, og Bestseller-milliardæren er yderst tilfreds med udviklingen og gazelle-prisen.

"Det er glædeligt, ikke mindst på vegne af medarbejderne. Jeg er selvfølgelig også glad for at kunne være en lille del af det," lyder det fra Anders Holch Povlsen.

Han købte sig ind i Normal nærmest ved et tilfælde i 2014.

Det skete, efter at han på en gåtur i det centrale Aarhus opdagede, hvordan Normal-butikken var fyldt med mennesker.

Kort tid efter kom han i kontakt med Torben Mouritsen, der er stifter, medejer og adm.direktør i kæden, og så købte Holch Povlsen 25 pct. af aktierne.

Kigger mod udlandet

Sidste år satte han sig så på majoriteten i selskabet, som han har store ambitioner med.

"Nu drejer det sig om at se fremad og sikre, at butikkerne er endnu pænere og endnu bedre end nogensinde. Ikke mindst at kunderne uden for landets grænser synes, at Normal er en spændende butik at komme i," siger Anders Holch Povlsen.

Torben Mouritsen stiftede Normal i 2012 sammen med sin ven Bo Kristensen. Et par år forinden havde han solgt Wupti.com til Niels Thorborg, fynboen bag L’Easy, og han var begyndt at blive rastløs på sit kontor i Aarhus.

Jagter milliardomsætning

Butik nummer et åbnede i Silkeborg i 2013, og siden er det gået stærkt for Normal-kæden, der er gazelle for første gang i år.

I dag har Normal 90 butikker i Danmark og i Norge, selskabet går inden længe ind i Sverige, og den storstilede ekspansion er med til at gøre Normal til med afstand at være landets hurtigste voksende virksomhed.

I 2013 var omsætningen under 10 mio. kr., mens den i 2016 steg til voldsomme 665 mio. kr.
"Og jeg regner med, at omsætningen stiger til 1 mia. kr. i indeværende regnskabsår," har Torben Mouritsen tidligere fortalt.

Optrapper krig mod Matas

I Danmark lægger kæden sig ofte op ad Matas’ butikker, der i takt med Normals udbredelse har haft sværere og sværere ved at tjene penge. Imens er Normal bare vokset derudaf, og har midt i de store investeringer og dyre butiksåbninger også formået at tjene penge.

Da det seneste regnskab, der omfatter de første syv måneder af 2017, blev offentliggjort, lød overskuddet på 7 mio. kr.

Og kæden har nu tænkt sig at optrappe krigen mod bl.a. Matas ved at indføre cremer og parfumer fra modehuse.

"Vi begynder at implementere dyre cremeserier og dufte, som kunderne har brug for, men som de køber andre steder i dag," lød det i november fra Torben Mouritsen, der har tjent mange millioner på forretningen indtil videre.

Vil ikke gå i detaljer

Da stifteren solgte en andel til Holch Povlsen sidste år, bidrog den manøvre til, at formuen i Torben Mouritsens private holdingselskab steg fra 67 til 384 mio. kr.

Men de mange penge får ikke Mouritsen til at trække i håndbremsen.

Ifølge ham er der plads til mellem 120 og 150 butikker i Danmark, omtrent lige så mange i Norge, og ambitionen er at rulle konceptet ud i det meste af Europa.

Anders Holch Povlsen ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad han håber, at Normal kan udvikle sig til.

"Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Tiden må vise, hvad holdet kan drive det til," siger Bestseller-milliardæren.