Carlsbergs markante aktiestigning kommer bag på analytikere
Carlsberg-topchef, Cees 't Hart.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
Torsdag formiddag leverede Carlsberg en opjustering af selskabets forventninger til indtjeningen i 2019.

Carlsberg forventer nu en høj encifret organisk vækst i driftsresultatet mod tidligere udmeldt midt-encifret vækst.

Det har i den grad løftet stemningen blandt investorerne, der kvitterede med en kursstigning på i omegnen af ti pct. i de efterfølgende timer.

 
Den reaktion kom bag på flere analytiker.

"Der var vel en del, der pegede mod, at Carlsberg ville komme med en opjustering, og set i det lys, så er det en voldsom kursreaktion," fortæller chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm Brand i et interview med Børsen Play.

Hans bud på, hvad der har sendt aktien på himmelflugt, handler i høj grad om et verdensmarked, der er ramt af uro og lave renter.

"Lige nu er defensive aktier med en god stærk balance, der kan betale en masse udbytte, i ekstrem høj kurs på grund af nulrenter og usikre markeder. Så folk elsker den her slags aktier," forklarer han til Børsen Play.

Det er ikke meget Carlsberg afslører om baggrunden for de opjusterede forventninger. Selskabet fortæller, at årets første seks måneder bød på 4,2 pct. organisk omsætningsvækst, 1,4 pct. organisk samlet volumenvækst og en stærk forbedring af driftsmarginalen.

I et skriv fra den amerikanske bank Citi beskriver storbanken opjusteringen som en overraskelse set i lyset af dårligt vejr i perioden og den hårde konkurrence, som ifølge banken vil præge det kommende 3. kvartal.

En del af forklaringen skal ses i lyset af topchef Cees 't Hart indsats med at bringe omkostningerne ned.

"Vi anerkender, at siden Cees 't Hart tog over som CEO har han konsekvent holdt løfterne lave og leverede over forventet i forhold til driftsresultatet, og denne meddelelse fra selskabet er ikke anderledes," lyder det i en skriftlig kommentar fra Citi.

Ifølge storbanken handler det om, at Carlsberg tilsyneladende har skabt en bedre og mere effektiv økonomisk fundament, gennem deres store spareprogram, end analytikere havde ventet. Og det er netop på ryggen af det program, at det danske bryggeri kan levere stærkt på driftsresultatet.

Spareprogrammet "Funding the Journey" blev iværksat i 2015 af Carlsberg-topchef Cees 't Hart som del af syvårsstrategien "Sail'22".

Målet med programmet var at spare mellem 1,5-2 mia. kr. Det mål blev sidenhen opjusteret, og programmet endte med at indbringe mere end 3 mia.kr.

Programmet indebar blandt andet 10 mia. kr. i nedskrivninger, stram udgiftsstyring og at 2000 stillinger blev nedlagt.

Få indsigt med Børsen Uddannelse

Kompetenceudvikling til dig, der hver dag tager ansvar for dig selv, for andre og for din virksomhed – fordi ansvar kræver indsigt. Se alle uddannelserne her.

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bankdirektør efter et år på børsen: "Det, jeg ikke er helt så stolt over, er aktiekursen"

Dyre aktier truer stærk tillid til optur i 2020

Italienske DSV Panalpina-ansatte strejker i protest mod fyringer

13-årig søn overtalte sagsøgt for udbyttesvindel til at købe lejlighed til 80 mio

North Media har haft nogle fede år på børsen - men omsætningen er under pres: Den trykte tilbudsavis findes stadig om fem år

Lars Sandahl: "Jeg har mødt politikere, hvor det er tydeligt, at de lever på en anden planet"

Fire stjerner: Nikolaj Coster-Waldau er fremragende i ny dansk film om selvmord

Efter magtkamp med vennen: Iværksætter får 17 mio til ny spilsatsning