Nike og Adidas kalder Trumps importtold for "katastrofal"
Foto: Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
Nike og Adidas er to af de helt store navne, der står som afsender på et brev til USA's præsident, Donald Trump, hvori samlet 173 producenter af sko kalder præsidentens kommende importtold på fodtøj fra Kina på 25 pct. for "katastrofal for vore forbrugere, vore selskaber og for den amerikanske økonomi som helhed".

Det skriver Bloomberg News

Det åbne brev, som er blevet offentliggjort mandag på brancheorganisationen Footwear Distributors and Retailers of Americas hjemmeside, er også stilet til finansminister Steven Mnuchin og USA's handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, amerikanernes to topforhandlere i handelskrigen med Kina, samt Larry Kudlow, der er Trumps øverste økonomiske rådgiver.

"På vegne af vore hundrede millioner af fodtøjsforbrugere og hundrede tusinde af medarbejdere beder vi dig om øjeblikkeligt at stoppe dette tiltag om at øge deres skattebyrde," hedder det i brevet til Donald Trump.

"Dit forslag om at lægge tariffer på al import fra Kina er at bede den amerikanske forbruger om at betale regningen. Det er på tide at bringe denne handelskrig til ophør."

I brevet forsikrer producenterne, som tegner sig for et årligt salg af fodtøj på 3 mia. dollar i USA, om, at tolden absolut er noget, som forbrugerne kan mærke. Det står i modsætning til Donald Trumps påstand om, at Kina betaler regningen. Senest har Larry Kudlow dog erkendt, at der er en regning at betale på "begge sider".

I sidste uge offentliggjorde handelsrepræsentantens kontor en liste med kinesiske varer, der tegner sig for en årlig importværdi af 300 mia. dollar, som planlægges pålagt told på 25 pct. Herunder altså også fodtøj.

"Vi tjener ikke nok til at absorbere det. Den eneste måde, det kan absorberes, er at videresende det til forbrugeren," siger Michael Jeppesen, global direktør i Wolverine World Wide, til Bloomberg News.

Footwear Distributors and Retailers of America har beregnet, at amerikanske forbrugere betalte 7 mia. dollar mere i detailhandelen, herunder for sko og støvler, i 2018 på grund af toldsatserne fra handelskrigen med Kina.

/ritzau/FINANS

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kortvarig investorjubel over Trumps lille aftale: "Ingen åbenlys vej til en fase to"

Fagbevægelsen vil lægge klimaskat på lønnen og undgå "udskamning" af flyrejsende og kødspisende danskere

Få spillere løber med hele afkastet i Børsens aktiespil

Mellemstore investorer vil betale for grønne formuer: "Det handler ikke længere kun om afkast"

Hårdt år for dansk modekoncern: Taber 165 mio. kr.

Usikkerhed om forsøgsordning lammer cannabisinvesteringer

Fransk-indisk ægtepar fra MIT og en amerikansk Havardprofessor har knækket koden til global fattigdom – nu har de fået nobelprisen for det

Før hård vinter: Presset Silvan låner 45 mio kr af tysk ejer

Ørsted klar til at hand­le med grøn strøm fra Chi­ca­go: "Vi ser en spæn­den­de for­ret­nings­mu­lig­hed"