Toplæger skyder Ambus væksthåb ned
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/Arkiv
Virksomheder Af
To danske toplæger sår tvivl om medicoselskabet Ambus helt store væksthåb, som den nyligt fyrede topchef Lars Marcher satsede stort på.

Det skriver Finans.
  Ambu arbejder på at gentage succesen fra engangsudstyr til kikkertundersøgelser af lungerne på udstyr til undersøgelse af andre indre organer. For at det skal blive en succes, kræver det dog, at smittefaren ved genanvendeligt udstyr er højere.

"Der er relativt lang vej igen, før engangsudstyret kan opnå en tilfredsstillende kvalitet, og for mig er infektionsproblematikken ikke dominerende i forhold til de endoskoper, vi benytter i dag," siger professor og overlæge på Hvidovre Hospitals gastroafdeling, Flemming Bendtsen, til Finans.

Tilbage i juli 2018 luftede professoren nogle af de samme meninger:

"Det er et urent område i forvejen, og når vi snakker om mavesækken og gastroskoper, så putter man jo sit skop ned i et meget surt område, fordi mavesækken producerer syre, så risikoen for at få infektion den vej, er heller ikke særligt stor, fordi syren neutraliserer, hvis der er en bakterie," sagde Flemming Bendtsen dengang til Børsen.

"Man kan ikke udelukke infektion med 100 pct. sikkerhed, men det er ikke noget, der har været et voldsomt problem i vores øjne med overførte infektioner fra en patient til en anden," tilføjede han.

Peter Vilmann, der er professor i endoskopi ved Herlev og Gentofte Hospital, peger på, at smittefaren kun er dokumenteret på et af tre af Ambus satsområder, duodenoskoper til galdevejsundersøgelser.

"Koloskoper og gastroskoper til undersøgelse af henholdsvis tyktarm og mavesæk og tolvfingertarm ved vi ikke rigtig noget om på nuværende tidspunkt," lyder det.

Tilbage i november 2018 sagde Vilman til Børsen:

"Jeg kan ikke udelukke på nuværende tidspunkt, at Ambu har ret i det, men jeg tror, at udviklingen vil slæbe efter i Europa. Det vil være USA, der driver det marked."

  Hverken bestyrelsesformand Jens Bager, Ambus nye topchef, Juan-José Gonzales, eller Lars Marcher vil kommentere over for Finans.

/ritzau/FINANS

NYT AFSNIT Kristian Thulesen Dahl (DF) har sat statsministerkandidat Mette Frederiksen (S) i en særdeles prekær situation. Sådan lyder vurderingen fra Børsens ansv. chefredaktør Bjarne Corydon, efter Kristian Thulesen Dahl onsdag trak en streg i sandet og meddelte, at partiet ikke vil komme Socialdemokratiet til undsætning. Hvor efterlader det Mette Frederiksen og hendes muligheder for at komme til magten? Få hele analysen i podcasten "Til valg med Corydon & Co."Abonnér på podcasten:
   


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk fallent smidt af børsen efter tweet: "Det var forkert gjort af mig"

Radikale skifter spor: Nu er der rødt flertal for en ny aktieskat på bankerne

Her drømmer danske business-studerende om at arbejde: Er din virksomhed på listen?

Bankerne frygter ny dansk kurs på EU's finansskat

Falsk vin for milliarder overstrømmer markedet: "Jeg er overbevist om, at problemet bliver større"

"De Radikale skal passe på, at de ikke ender med at få det værste af to verdener"

Corydon: Thulesen Dahl har forladt Mette Frederiksen ved alteret

Chr. Hansen-bossens personlige mål er en bedre balance mellem privatliv og arbejdsliv: "Hvis det er en smuk eftermiddag, går jeg tidligere"

Handelsstrid rammer amerikanske renter - trykkes ned i 2017-niveau