SAS kan ikke blive enig med piloter: Mulig strejke fra 26. april
SAS' forhandlinger med piloterne er brudt sammen.
Foto: Colourbox
Virksomheder Af
SAS' forhandlinger med luftfartsselskabets piloter er brudt sammen i hele Skandinavien, idet der er flere vigtige emner, som parterne ikke kan blive enige om.

Det betyder, at den skandinaviske pilotforening, SAS Pilot Group (SPG), der består af SAS-piloter i Danmark, Norge og Sverige, varsler konflikt med effekt fra den 26. april.

Strejkevarslet gælder alle de tre nordiske lande, der er omfattet af foreningen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra SPG tirsdag formiddag.

- Brudte forhandlinger betyder, at mægling kan/skal ske i overensstemmelse med national lovgivning. Hvis mæglingen - mod forventning - ikke lykkes, vil den konflikt, som nu er varslet, starte lige efter påske. Det betyder, at vores passagerer ikke bliver påvirket i påskeweekenden, skriver SPG i meddelelsen.

SAS valgte inden forhandlingerne at opsige den eksisterende aftale med piloterne, og det vækker undren hos piloterne, da selskabet med SPG's ord har klaret sig godt i lang tid med den aftale.

Med begrundelsen om, at SAS i de seneste to regnskabsår har tjent knap 4 mia. svenske kr. samlet set, ser piloterne ingen grund til, at den eksisterende aftale ikke kan videreføres.

Det er blandt andet balancen mellem arbejde og fritid, der er et stort stridspunkt i forhandlingerne.

Piloterne påpeger samtidig, at SAS forsøger at påvirke diskursen i forhandlingerne med historier i medierne om, at piloterne har høje lønkrav.

- Faktum er, at vi har bedt SAS om en markedstilpasning af vores løn. Piloterne i SAS har gennem flere år bidraget til lønsomhed i SAS. Tidligere ønskede SAS at sammenligne os med andre flyselskaber. Når løn og arbejdstidsordninger nu er værre end i andre seriøse flyselskaber, som vi kan sammenligne os med, nægter SAS at diskutere spørgsmålet om markedstilpasset løn til piloterne, siger Wilhelm Tersmeden, der er chef for den svenske pilotforening (SPF), i meddelelsen.

SAS Pilot Group dækker over Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, Scandinavian Norge Flygerforening og Svensk Pilotförening. Sammenslutningen repræsenterer 95 pct. af alle SAS-piloter i Danmark, Norge og Sverige.

/ritzau/FINANS

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


I hælene på den britiske ambassadør: "Du må forstå, at vi er i en situation uden fortilfælde"

Kortvarig investorjubel over Trumps lille aftale: "Ingen åbenlys vej til en fase to"

Fagbevægelsen vil lægge klimaskat på lønnen og undgå "udskamning" af flyrejsende og kødspisende danskere

Få spillere løber med hele afkastet i Børsens aktiespil

Mellemstore investorer vil betale for grønne formuer: "Det handler ikke længere kun om afkast"

Hårdt år for dansk modekoncern: Taber 165 mio. kr.

Usikkerhed om forsøgsordning lammer cannabisinvesteringer

Fransk-indisk ægtepar fra MIT og en amerikansk Havardprofessor har knækket koden til global fattigdom – nu har de fået nobelprisen for det

Før hård vinter: Presset Silvan låner 45 mio kr af tysk ejer