B&O forventer omsætningsdyk på 10 pct efter svage salgstal: Når ikke treårige mål og stopper aktietilbagekøb
Henrik Clausen, adm. direktør i B&O.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Virksomheder Af
Opdateret kl. 07.38 - Efter foreløbige salgstal for tredje kvartal af regnskabsåret 2018/2019 og forventningerne til udviklingen i fjerde kvartal, skruer Bang & Olufsen forventningerne til hele året ned. 

Det skriver selskabet i en meddelelse sent mandag nat. 

B&O forventer nu, at omsætningen for hele året vil falde med omkring 10 pct., mens ebit-marginen vil lande på omkring 4-5 pct. og de frie pengestrømme forventes at blive på minus 200-250 mio. kr. 

Før nedjusteringen forventede B&O en omsætning på samme niveau som i 2017/2018, en ebit-margin på 7-9 pct. og frie pengestrømme på over 100 mio. kr. 

"Det resultat, vi leverede i tredje kvartal, var langt fra tilfredsstillende. Vi har overvurderet, hvor hurtigt vi har været i stand til at drive forandringen af vores salgs- og distributionsnetværk til at blive mere retail fokuseret og efterspørgselsdrevet. Kombineret med det uventede fald i TV-omsætningen i kvartalet har vi valgt at revurdere vores forventninger for året," siger Henrik Clausen, adm. direktør i Bang & Olufsen, i meddelelsen. 

Omsætning dykker 18 pct i tredje kvartal

Baseret på de foreløbige salgstal for tredje kvartal er omsætningen for kvartalet estimeret til at være på 710 mio. kr., hvilket svarer til et fald på 18 pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år. 

B&O forventer, at bruttomarginen for tredje kvartal vil lande på 49,2 pct. sammenlignet med 44 pct. i samme kvartal sidste år, mens kapacitetsomkostningerne forventes at lande på 319 mio. kr. mod 335 mio. kr. sidste år. 

"På trods af det betydelige fald i omsætningen medvirkede den forbedrede bruttomargin og de lavere kapacitetsomkostninger til at selskabet opnåede en estimeret ebit-margin på 4,2 pct. i forhold til 5,7 pct. sidste år," skriver selskabet. 

To årsager til nedjustering

Ifølge meddelelsen er der to hovedårsager til, at omsætningen i tredje kvartal er lavere end forventet. 

Den ene er, at omsætningen i Staged-kategorien faldt med 34 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Det er ifølge selskabet hovedsageligt drevet af en omsætning på TV, som er lavere end forventet og relaterer sig primært til EMEA-regionen. 

"Detailsalget af TV-enheder til forbrugere fortsatte med at vokse i tredje kvartal. Forhandlerne reducerede dog deres lagerbeholdninger af TV'er, hvilket resulterede i et betydeligt fald i omsætningen af TV-salg til forhandlere. Denne omsætning forventes normaliseret i fjerde kvartal, men forventningen er forbundet med betydelige usikkerheder," skriver B&O i meddelelsen. 

Den anden årsag er selskabets evne til at eksekvere på transformationen af salgs- og distributionsnetværket, der ikke har været på det forventede niveau i flere geografier.

Når ikke treårige mål

Kombinationen af den langsommelige transformation og de justerede finansielle forventninger betyder, at B&O nu vurderer, at de nuværende treårige mål ikke kan fastholdes. 

I forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for hele finansåret 2018/2019 vil B&O vurdere og præsentere de langsigtede finansielle mål, skriver selskabet. 

Stopper aktietilbagekøb

I september sidste år satte selskabet gang et aktietilbagekøbsprogram, som skulle vare frem til 31. december 2019, hvor der skulle købes egne aktier for op til 485 mio. kr.

"Set i lyset af de estimerede resultater for tredje kvartal, forventningerne til resten af finansåret samt revurderingen af de langsigtede finansielle mål, finder bestyrelsen det mest forsvarligt at standse det nuværende aktietilbagekøbsprogram," skriver B&O i meddelelsen. 

Det er anden gang, at B&O nedjusterer sine forventninger til regnskabsåret 2018/2019. Kort før jul meddelte selskabet, at man forventede en omsætning på samme niveau som forrige regnskabsår mod førhen en stigning i salget på 10 pct.

Her fastholdte B&O dog sine forventninger om en ebit-margin på 7-9 pct. og frie pengestrømme på 100 mio. kr.

Nedjusteringen før jul sendte dagen efter B&O-aktien ned med over 34 pct. 

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ejere vil smide bestyrelse på porten: "Der er i den grad brug for nyt blod, hvis Santa Fe skal reddes"

Ørsted-aktier forgylder energikæmpe for tredje år i træk: Egenkapitalen runder 23 mia. kr.

SAS-piloter: "Strejke kan blive langvarig"

Aktier i Europa: Renualt drøner op på fusionsrygter

Novo Nordisk søger om godkendelse af diabetespille i EU

Norsk finanshus holder fast i købsanbefaling af SAS-aktie: Bonus kan blive annulleret

En film vi alle kan blive klogere af: "Til vi falder" skildrer på fineste vis livet, når det gør allermest ondt

Jacob Pedersen: SAS-strejke kan vende overskud til underskud

Han er topchef i en virksomhed, der er mere værd end Mærsk: "Dette er den største risiko din virksomhed overhovedet kan tage"