Fuld gang i salget hos GN: Trumfer igen forventningerne og lander stor organisk vækst i 2018
GN Store Nords hovedkvarter i Ballerup.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Den danske høreapparat- og headsetgigant GN Store Nord slår analytikernes i forvejen høje forventning om en organisk vækst i fjerde kvartal af 2018 på 11,1 pct., da selskabet lander en organisk vækst på hele 18 pct. i årets sidste kvartal

Det giver selskabet en organisk vækst for hele året på 13 pct. mod en forventning fra analytikerne på 11 pct.

Det fremgår af selskabets årsrapport for 2018, som netop er blevet offentliggjort.

GN Store Nord landede en omsætning på 10.607 mio. kr. mod 9585 mio. kr. i 2017. Analytikerne havde forventet en omsætning på 10.415 mio. kr.

På bundlinjen lander GN Store Nord et resultat på 1247 mio. kr. mod en analytikerforventning på 1250 mio. kr. og et resultat året forinden på 1122 mio. kr.

Har netop lavet stort opkøb

I sidste uge annoncerede headset-divisionen GN Audio opkøbet af amerikanske Altia Systems for omtrent 125 mio. dollar (ca. 820 mio. kr.), som ifølge GN Audio giver det danske selskab direkte adgang til den førende teknologi på markedet for videoteknologi til konferenceopkald. Her er danskerne i forvejen store på lydsiden. Fremover vil de med opkøbet kunne levere en totalløsning på lyd og video, der efterspørges i højere og højere grad.

"Opgaven er at integrere de her teknologier, så de kan levere ud over det, de kan hver for sig. Vi kan nu tage den bedste lyd, som vi selv har, og det bedste video og koble det sammen, så vi kan levere oplevelser i mødelokalet, som man ikke har kunnet levere før," sagde topchef i GN Audio René Svendsen-Tune i den forbindelse til Ritzau Finans.

Generelt er det gået stærkt i divisionen, som i løbet af 2018 har opjusteret forventningerne til året hele tre gange. I fjerde kvartal leverer GN Audio en organisk vækst på 28 pct. mod en analytikerforventning på 16,2 pct.

Også den anden del af GN, høreapparatdivisionen GN Hearing har i øjeblikket stort momentum med sit nyeste genopladelige premium-høreapparat Resound LiNX Quattro. Det viser den vigtige offentlige liste over salget til amerikanske krigsveteraner, hvor GN ellers har haltet et stykke tid.

I januar vandt GN markedsandele fra samtlige andre aktører i salgskanalen, og målt i værdi sidder det danske selskab nu på lige godt en fjerdedel af hele VA-salget, hvilket selskabet da også kommenterer i årsregnskabet.

"GN Hearings præstation i Veteran Affairs (VA) – er også forbedret markant i fjerde kvartal drevet af den meget succesfulde introduktion af Resound Linx Quattro. Ved udgangen af året var GN Hearings markedsandel øget til 23 pct., hvilket er GN Hearings største markedsandel nogensinde i VA," lyder det i regnskabet.

GN Hearing landet en organisk vækst i fjerde kvartal på 10 pct. mod en forventning på 7,3 pct.

GN Audio trækker vækst i indtjening

Kigger man på indtjeningen er det GN Audio, som leverer langt bedre end ventet i fjerde kvartal, mens GN Hearing skuffer en smule. 

Driftsresultatet (ebita) hos GN Audio blev 348 mio. kr. med en overskudsgrad (ebita-margin) på på 22,6 pct. Til sammenligning forventede analytikerne et driftsresultat på 307 mio. kr., hvilket ville have givet en overskudsgrad på 22,3 pct.

GN Hearing derimod kommer ud med et driftsresultatet på 385 mio. kr. i året sidste kvartal, svarende til en overskudsgrad på 23,4 pct. Det er både mindre end analytikerforventningerne, som lå på 388 mio. kr. og 24,1 pct, samt mindre end året forinden, hvor de samme resultater lød på 396 mio. kr. og 26,5 pct. i overskudsgrad.

Forventer stor vækst igen i 2019

Når GN kigger ind i 2019 er GN overbevist om, at de kan fortsætte den store vækst. I GN Hearing forventes en organisk vækst på omkring 7 pct. med en overskudsgrad på mere end 20 pct., hvilket i store træk vil være det samme som i 2018.

GN Audio forventer en organisk vækst på mere end 15 pct. samt en EBITA-margin på mere end 19 pct. Det vil være en lidt lavere organisk vækst end i 2018, men med en højere overskudsgrad.

I begge tilfælde er det højere organisk vækst, end analytikerne forud for regnskabet forventede i 2019.

Ny mand I spidsen for GN Hearing


Årsregnskabet er det første med Jakob Gudbrand i spidsen for GN Hearing. Han landede dog først i sit nye job sidste mandag, hvorfor det er finansdirektør i GN Store Nord, Marcus Desimoni, der i dag kommenterer selskabets regnskab for 2018.

Den spritnye topchef i GN Hearing kommer dog med et lille pip i forbindelse med årsregnskabet:

"Jeg er meget spændt på at overtage depechen og drive yderligere innovation og vækst. Vores nuværende produkter og pipeline er rigtig stærk, hvilket varsler godt for 2019 og videre hen," lyder det i en meddelelse sammen med årsregnskabet fra Jakob Gudbrand.

Han er kommet fra en stilling som chef for kromatografi og massespektrometri i det amerikanske selskab Thermo Fisher Scientific og har i mere end 15 år arbejdet hos den amerikanske udvikler af produkter inden for biotek.

Konstruktionen i GN Store Nord er en kende speciel, idet selskabet ikke har nogen samlet topchef for koncernen. Den øverste ledelse består nu af Jakob Gudbrand som adm. direktør for GN Hearing, er René Svendsen-Tune adm. direktør for GN Audio, og Marcus Desimoni sidder på tværs som finansdirektør for hele GN Store Nord.

Konkurrent skuffede stort

I sidste uge kom den danske konkurrent William Demant med årsregnskab for 2018, der skuffede analytikernes forventning både til selve regnskabsåret samt udsigterne for 2019. Det fik aktien til at styrtdykke med 9,2 pct. på regnskabsdagen.

Adm. direktør i William Demant Søren Nielsen fortalte på regnskabsdagen, at den kommende storfusion mellem privatejede danske Widex og EQT-ejede tyske Sivantos tvinger resten af den smalle høreapparatbranche til at kaste endnu flere penge efter forskning og udvikling. Fusionen nævnes slet ikke i regnskabet hos GN Store Nord.

Få indsigt med Børsen Uddannelse

Kompetenceudvikling til dig, der hver dag tager ansvar for dig selv, for andre og for din virksomhed – fordi ansvar kræver indsigt. Se alle uddannelserne her.

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Bankdirektør efter et år på børsen: "Det, jeg ikke er helt så stolt over, er aktiekursen"

Dyre aktier truer stærk tillid til optur i 2020

Italienske DSV Panalpina-ansatte strejker i protest mod fyringer

13-årig søn overtalte sagsøgt for udbyttesvindel til at købe lejlighed til 80 mio

North Media har haft nogle fede år på børsen - men omsætningen er under pres: Den trykte tilbudsavis findes stadig om fem år

Lars Sandahl: "Jeg har mødt politikere, hvor det er tydeligt, at de lever på en anden planet"

Fire stjerner: Nikolaj Coster-Waldau er fremragende i ny dansk film om selvmord

Efter magtkamp med vennen: Iværksætter får 17 mio til ny spilsatsning