EU-domstol underkender Vestager-bøder for 5,2 mia. kr.
Domstol underkender Vestagers millardbøder
Foto: Reuters/Yves Herman
Virksomheder Af
Det var ikke ulovlig statsstøtte, da mindst 35 virksomheder indgik fordelagtige aftaler med de belgiske skattemyndigheder.

Det har EU-Retten, en indstands under EU-domstolen, besluttet torsdag morgen. En dom, der dermed underkender EU's konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestagers, bøder fra januar 2016 for samlet 5,2 milliarder.

  "Kommissionen afgjorde ukorrekt, at det belgiske system om multinationale selskabers overskud udgjorde statsstøtte," konstaterer domstolen ifølge en pressemeddelelse.

Det var den hollandske virksomhed Magnetrol, der havde bragt sagen for domstolen, og som altså fik medhold i sagen. Bøderne, der nu erklæres ugyldige, er på over 700 mio. euro, hvilket svarer til omkring 5,2 mia. kr.

Sagen handler om, at multinationale virksomheder har fået mere favorable skattevilkår end belgiske. Ifølge belgiske medier er det bl.a. Carlsberg-konkurrenten InBev og British American Tobaco, ejer af House of Prince.

"Belgien har tilbudt, at man ikke betalte skat af alt sit overskud ved at sige, at der må være noget specielt ved at være multinational. Det betyder, at for nogen virksomheder har man kun haft en skattebase på 50 pct. af det, den burde have været, eller måske 10 pct. af det, den burde have været," sagde Margrethe Vestager, da hun udskrev milliardregningen til virksomhederne tilbage i 2016.

"Hvis den ene kun betaler halvdelen af den skat, man formodes at betale, og den anden betaler sin fulde skat, så er der en klar konkurrencemæssig ulempe for den, som betaler sin skat, som man jo må forvente, at virksomheder gør," var Vestagers konklusion.Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? I Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk forsøger vi at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen HER.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Medicinalgigant opnår gode resultater med rival til Genmabs kræftsællert

Hvis Djævlen kørte BMW, ville han køre i den her

Det hele går i fisk i Tokyo

Nærmer sig tocifret millionsalg fra anonym sidegade: "Folk er kommet fra Fyn og Jylland for at besøge vores lille butik"

Medie: Fængslet russer peger på Danske Bank som hvidvaskcentral

Sådan undgår du truende minusrenter

Justitsministeren: Politiet mangler milliard til næste år

Brøndby overvejer salg af Hany Mukhtar