EU-domstol underkender Vestager-bøder for 5,2 mia. kr.
Domstol underkender Vestagers millardbøder
Foto: Reuters/Yves Herman
Virksomheder Af
Det var ikke ulovlig statsstøtte, da mindst 35 virksomheder indgik fordelagtige aftaler med de belgiske skattemyndigheder.

Det har EU-Retten, en indstands under EU-domstolen, besluttet torsdag morgen. En dom, der dermed underkender EU's konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestagers, bøder fra januar 2016 for samlet 5,2 milliarder.

  "Kommissionen afgjorde ukorrekt, at det belgiske system om multinationale selskabers overskud udgjorde statsstøtte," konstaterer domstolen ifølge en pressemeddelelse.

Det var den hollandske virksomhed Magnetrol, der havde bragt sagen for domstolen, og som altså fik medhold i sagen. Bøderne, der nu erklæres ugyldige, er på over 700 mio. euro, hvilket svarer til omkring 5,2 mia. kr.

Sagen handler om, at multinationale virksomheder har fået mere favorable skattevilkår end belgiske. Ifølge belgiske medier er det bl.a. Carlsberg-konkurrenten InBev og British American Tobaco, ejer af House of Prince.

"Belgien har tilbudt, at man ikke betalte skat af alt sit overskud ved at sige, at der må være noget specielt ved at være multinational. Det betyder, at for nogen virksomheder har man kun haft en skattebase på 50 pct. af det, den burde have været, eller måske 10 pct. af det, den burde have været," sagde Margrethe Vestager, da hun udskrev milliardregningen til virksomhederne tilbage i 2016.

"Hvis den ene kun betaler halvdelen af den skat, man formodes at betale, og den anden betaler sin fulde skat, så er der en klar konkurrencemæssig ulempe for den, som betaler sin skat, som man jo må forvente, at virksomheder gør," var Vestagers konklusion.
NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Rekord: 215.314 udlændinge arbejder i Danmark

  USA: Holdt plusset efter dueagtigt rentereferat

  Jesper "Kasi" Nielsen likviderer sit holdingselskab

  Åben krig mellem det danske og det estiske finanstilsyn

  EU-præsident vil hellere have udskudt brexit end hårdt brud

  USA: Flertal af Fed-chefer ønskede stop for balancereduktion i år

  Samsung lancerer ny sammenfoldelig smartphone

  Analytiker: Stærke signaler fra Genmab - investerer massivt i forskning og udvikling

  Analyse: Mærsks gentleman i fint selskab