DSV klar med nyt milliardudbytte til aktionærerne - toplinjen overrasker men indtjeningen skuffer en tand
Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV.
Foto: STAFF / Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
DSV omsætter for mere, end analytikerne havde forventet. Til gengæld er både indtjeningen og bundlinjen en tand under de i forvejen indsamlede estimater i markedet. 

Samtidig er virksomheden klar med et nyt milliardudbytte til aktionærerne i form af en udbetaling på 2,25 kr. pr. aktie. Her havde analytikerkorpset estimeret 2,27 kr. Det viser årsregnskabet fra Danmarks største speditør. 

I fjerde kvartal omsatte DSV for 20,9 mia. kr. og ramte over analytikernes forventning om 20,26 mia. kr., mens indtjeningen før særlige poster landede på 1,3 mia. kr. Det var knap 100 mio. under analytikernes forventninger, og det samme er tilfældet med resultatet efter skat på 928 mio. kr., hvor analytikerne havde ventet 1,01 mia. kr.. 

Omregnet i procent var DSV's driftsindtjening 15 pct. højere end i fjerde kvartal 2017. I 2019 regner DSV med et driftsresultat i niveauet 5,9 - 6,3 mia. kr. og frie pengestrømme på 4,3 mia. kr. 

På rette spor

"Vi er på sporet til at levere på vores finansielle mål for 2020, og 2018 demonstrerer vores dedikation til at levere høj kvalitet til vores kunder og at vokse organisk. På linje med vores strategi jagter vi aktivt M&A-muligheder (opkøb, red.), og vi tror på, at den rigtige transaktion kan skabe værdi for vores interessenter," siger topchef Jens Bjørn Andersen i regnskabet. 

Det var i forvejen forventet, at DSV ville vise solid fremgang på indtjeningssiden. Koncernen har af flere omgange i det forgangne år opjusteret forventningerne til årsresultatet. Det er første gang i lang tid, at DSV ikke overgår analytikernes forventninger, når det handler om indtjeningsevnen og overskuddet. 

DSV har i løbet af det forgangne år af flere omgange købt aktier tilbage. Senest i efteråret, hvor man sendte 1,2 mia. kr. retur til aktionærerne. Topchef Jens Bjørn Andersen har flere gange sagt, at han mener, at pengene har det bedst hos aktionærerne, når man ikke er i en opkøbsproces.

Panalpina stjæler overskrifter

Meget apropos det kommer nøgletallene i regnskabet formentlig til at træde i baggrunden, når investorer og analytikere får ledelsen i tale. For det helt store emne i DSV-sammenhæng er købstilbuddet på Panalpina på knap 26 mia. kr., der blev afgivet i midten af januar, og som i mandags blev afvist af selskabets hovedaktionær.

Siden da er aktiekursen på det danske selskab steget med omkring 20 pct., hvilket understreger, at markedet i høj grad forventer, at DSV skal fortsætte med at vokse gennem opkøb.

Den schweiziske tranportkæmpe er i løbet af de seneste år løbet ind i en indtjeningsmæssig krise, hvilket har skabt modstand mod ledelsen og bestyrelsen hos en kreds mindretalsaktionærer. Ifølge storbanken Jefferies vil en sammensmeltning med Panalpina kunne løfte DSV's toplinje med 50 pct. 

Onsdag eftermiddag betegnede én af Panalpinas mindretalsaktionærer Franklin Templeton over for Børsen det som værende ærgerligt, at hovedaktionæren i virksomheden havde afvist DSV's første bud. 

DSV var senest på opkøbstogt i 2016, hvor man betalte 9 mia. kr. for UTI Worldwide. Sammensmeltningen har især styrket koncernens Air & Sea-division, der i dag er den helt store indtjeningsmotor. 


Eksklusiv invitation: Kom tæt på Danmarks største skatterøveri

Kom helt tæt på den store udbytteskandale, hvor Skat blev lænset for 12,3 mia. kroner. Det sker i et eksklusivt læserarrangement, hvor tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, og journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Fastrup giver dig et unikt indblik i hele sagens forløb og dens konsekvenser.

Det er 3. oktober kl. 17:00, og Børsen-abonnenter deltager uden betaling. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Magtkamp splitter Sydbank-bestyrelse

Aktier: "Skuffende" Fed-melding vendte minus til plus på Wall street

Danske Bank: Sådan skal du investere ovenpå FEDs rentemelding

Lunde: Sydbank vil være selvstændig - det bliver dyrt

Apple vs Vestager: Vigtig styrkeprøve om 13 mia euro

Fed-chef: "Udsigterne er fortsat positive trods modsatrettede vinde"

Chefstrateg: Trump-tweet giver ingen mening - Powell er klar til at reagere

Trump raser mod Fed: Intet mod, ingen fornuft, ingen vision

Finanshus erkender: Udstedte 80 fejlfyldte skatteattester til pensionskassers refusion af udbytteskat for trecifret millionbeløb