Novo gav medicinrabatter for 113 mia kr i 2018
Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Virksomheder Af
I USA klager patienterne og politikerne over for høje priser på medicin, og præsident Donald Trump og hans sundhedsminister, Alex Azar, har sendt flere skud for borgen mod medicinalbranchen.

Samtidig er fokus også kommet på insulinpriserne, hvor sundhedsmyndighederne, FDA, har beregnet, at prisen for et årligt forbrug for en patient fra 2012 til 2016 blev næsten fordoblet fra 2900 dollar til 5700 dollar.

I denne uge skrev to demokratiske toppolitikere i Repræsentanternes Hus så til Novo Nordisk, Eli Lilly og Sanofi, som tilsammen sidder på 90 pct. af markedet, og udbad sig en forklaring på de stigende priser fra selskaberne.

Hos Novo Nordisk understregede topchef Lars Fruergaard Jørgensen dog fredag i forbindelse med selskabets årsregnskab, at det ikke er Novo Nordisk selv, som skummer fløden af de prisstigninger. For koncernen sender et enormt milliardbeløb tilbage i rabatter til de magtfulde medicinindkøbere, de såkaldte "pharmacy benefit managers" (PBM), skriver Berlingske.

"Vi giver 113 mia. kr. i rabat. Det er simpelthen en kuffert med penge, som så bliver videredistribueret. En begrænset del bliver profit hos PBMerne, men mange af pengene bliver sendt videre," siger han til Berlingske.

Den administrerende direktør fortæller, at Novo Nordisk hvert år forhandler pris med medicinindkøberne, hvor især tre store aktører sidder på flertallet af recepterne i USA. Og da Novo Nordisk i den forbindelse presses til væsentligt større rabatter, så kompenserer selskabet med en "mindre" forhøjelse af sine listepriser, forklaer Fruergaard Jørgensen.

Skaberen af insulin solgte for øvrigt, ifølge Harward Political Review, retten til sin opfindelse for 3 dollar til University of Toronto. Det var tilbage i 1923.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


De store prisstigninger i København er sat på hold: "Euforien har lagt sig"

Veldrejet junior-Mercedes til den lille familie

USA's demokrater vil have hele Mueller-rapporten offentliggjort

Manden bag historiens største konefinte: "Jeg har skiftet Mercedesen ud med en 12 år gammel Renault"

Trekking i junglen omkring Chiang Mai: Rå natur i rigelige mængder

Uber får kæmpeinvestering før børsnotering

Efterforsker: Kortslutning kan være årsag til Notre Dame-brand

Kontroversielt forbud mod shorting i Wirecard er ophævet

Vindmøller og sol skal forsyne Apple's datacentre med strøm