Virksomheder Af
Et lovforslag fra regeringen om beføjelser til Center for Cybersikkerhed (CFCS) bliver mødt med hård kritik fra Dansk Erhverv.

Indholdet af lovforslaget giver unødvendige og næsten grænseløse beføjelser til, at CFCS kan dykke ned i stort set alle oplysninger i en virksomhed, der er tilslutte CFCS's såkaldte netsikkerhedstjeneste.

I hvert fald ifølge fagchef for it og digitalisering i Dansk Erhverv Janus Sandsgaard.

I dag er det frivilligt, om virksomheder vil være med i ordningen. Men ifølge lovforslaget skal CFCS kunne tvinge virksomheder med.

"Så skal man så at sige åbne sine døre og lade CFCS installere en sort boks inden i maven på virksomheden. Den boks kan så følge med i stort set al data, der strømmer rundt inde i virksomheden, og det er CFCS, der kontrollerer teknologien."

"Det er det, der er så vidtgående," forklarer Janus Sandsgaard.

Der vil sandsynligvis i første omgang blive tale om virksomheder med kritisk infrastruktur såsom banker, elforsyninger og lignende pålægges at deltage i det fælles alarmsystem.

Men ifølge Janus Sandsgaard fastlægger lovforslaget ingen grænser for, hvilke virksomheder CFCS kan vælge at pålægge ordningen.

I lovforslaget står der, at CFCS skal have beføjelser til "uden retskendelse at behandle trafikdata, pakkedata og stationære data".

Med lovforslagets definition af "stationære data" mener Janus Sandsgaard, at der er tale næsten alle tænkelige oplysninger.

Den avancerede overvågning, som CFCS har tænkt sig, giver ifølge Janus Sandsgaard god mening. Og derfor har flere virksomheder investeret i lignende teknologier, siger han.

Men at slutte det hele til et stort system, som CFCS kontrollerer, er problematisk, forklarer han:

"En ting er den enkelte medarbejder. Noget andet er virksomhedernes retssikkerhed og forretningshemmeligheder. Noget tredje er relationerne i almindelighed - hvad skal virksomhederne dog fortælle deres kunder, ansatte og samarbejdspartner?"

"Vi har lige brugt et år og otte milliarder kroner på persondataoprydning og lært alle at være kritiske om brugen af deres persondata, når de køber en ostehøvl."

"Så kommer Center for Cybersikkerhed og siger: Vi vil gerne have en dims, der kan læse hvad som helst, når som helst, og vi vil gerne have beføjelser til at bruge det uden nærmere spilleregler."

Som alternativ vil Janus Sandsgaard hellere have et samarbejde mellem myndigheder og virksomheder. Eller som minimum nogle "hegnspæle" om, hvad CFCS's beføjelser.

"Vi kan ikke støtte lovforslaget i sin nuværende form," siger han.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


EU-formand øger pres på May: Vil kun udskyde brexit, hvis hun kan skaffe flertal

Lokalbank blev 110 mio kr. mere værd efter offentliggørelse af fortroligt brev: Et spil om købstilbud er gået i gang

Ny hvidvaskbestemmelse taget i brug: 45-årig kvinde varetægtsfængslet mistænkt for hvidvask af over 100 mio kr

Aktier i USA: Minusser før rentemelding

Aktier i Europa: BMW og Bayer bragede ned efter skidt nyt

Tonny Thierry Andersen vil se om han kan "sætte fart" på dele af Nykredit

Aktier: FLSmidth med til at stoppe langvarig optur

Brexit-kaos fortsætter: Her er tre mulige udfald af torsdagens EU-topmøde

Nykredit-topchef: Vi har planlagt at ansætte Tonny Thierry i en rum tid