Virksomheder Af
Ørsted og en række andre udviklere af havvind i Taiwan når ikke at få underskrevet en elkøbsaftale, der også går under forkortelsen PPA, med det statslige elselskab Taipower inden fristens udløb onsdag.

Det har Recharge News onsdag skrevet, og ud på eftermiddagen bekræfter Ørsted oplysningerne i en meddelelse til fondsbørsen.

Dermed har det danske energiselskab endnu ingen aftale for en del af selskabets kommende havvindmølleparker i Taiwan, på trods af at deadlinen blev rykket til onsdag.

Den danske energikoncern har tidligere fortalt, at det netop var vigtigt at indgå en elkøbsaftale med Taipower inden udgangen af 2018 og dermed få adgang til et højere støtteniveau.

Politisk uro i Taiwan har dog været med til at spænde ben for Ørsted og andre havvindudviklere, på trods af der ifølge flere medier var blevet givet "betingede godkendelser" fra flere myndigheder.

Changhua County, hvor havvindmølleparkerne efter planen skal opføres, skulle også nikke ja til, at Ørsted kunne få tildelt de sidste tilladelser.

Først herefter kunne energiministeriet udstede den endelige byggetilladelse til den danske energikoncern, der herefter ville kunne indgå den endelige elkøbsaftale med Taipower.

Men godkendelsen fra Changhua County udeblev, skriver Recharge News.

Med de foreslåede indfødningstariffer for 2019 er der desuden fortsat stor usikkerhed om, hvorvidt vindparkerne overhovedet bliver en realitet.

"Vi er skuffede over processen og forsinkelsen af etableringstilladelsen og elkøbsaftalen. Vi vil nu sætte tingene på hold og genbesøge alle vores projektaktiviteter, tidsplanen for projekterne, samt vores aftaler og kontrakter med forsyningskæden, da vi havde forudsat underskrift af elkøbsaftalen i 2018. Vi er meget bekymrede over den foreslåede indfødningstarif for 2019 og det nyligt foreslåede loft for antal årlige fuldlasttimer. Der skal ske væsentlige ændringer i disse forslag, før vi kan bevæge os i retning af at træffe endelig investeringsbeslutning," siger Martin Neubert, der er adm. direktør for Ørsted Offshore, i meddelelsen fra det danske selskab.

Afregningsprisen står til at falde i år

Årsagen til at Ørsted har arbejdet for at få underskrevet kontrakten i 2018, er, at standardafregningsprisen (indfødningstariffen, red.) for vindprojekter, der underskrev en aftale sidste år, er mere lukrativ, end hvis aftalen først indgås i 2019.

I december 2017 fastsatte Taipower en standardafregningspris for havvindprojekter, der løber over 20 år. Hvis en projektudvikler underskrev en elkøbsaftale (PPA, red.) med Taipower i 2018, betyder det, at selskaberne som udgangspunkt kan få en afregningspris på 5,8498 taiwanske dollar per kilowatt-time. Det svarer til omkring 0,17 euro per kilowatt-time.

I november kom det frem i et udkast, at havvindparker, der lander en elkøbsaftale i år, muligvis skal forberede sig på en tarif, der er 12,7 pct. lavere end i 2018.

Udspillet indeholder desuden et loft på 3600 fuldlasttimer om året per mølle, hvilket er under de estimerede 4000 fuldlasttimer, som havmøllerne kan presse ud af den taiwanske vind. Der er dog endnu ikke taget en endelig beslutning om, hvordan niveauet og loftet kommer til at se ud i år.

Udsigten til en lavere afregningspris har også fået flere udviklere op af stolen sidste år, og i en fælles erklæring har blandt andet Copenhagen Infrastructure Partners, Wpd og Northland Power kaldt det for en skarp politisk uvending.

Ørsted-aktien falder med 2,4 pct. til 425,10 kr. efter meddelelsen.


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Aktieanalysechef: "Det her er endnu et tegn på det førerskab som Ørsted har"

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde - foretrukket til havvindmøllepark i New York

Negativ rente tvinger storbanker til at sadle om: "Det er en udfordring"

Trump: USA har ødelagt iransk drone i Hormuzstrædet

Golfklub trodser tendensen og skaber medlemsvækst: "Havde jeg forventet, at medlemstallet ville stige med over 250? Ikke i mine vildeste drømme"

Uafhængig formueforvalter har solgt ud af aktier: Kursfald truer forude

Aktiestatus i USA: Netflix får stryg efter regnskab

Topchefen i Danske Bank vil ikke sige, hvor han ser fejl og mangler: "Men jeg vil godt sige, hvad der karakteriserer en god bank"

Markedet lukker: DSV blev presset i bund efter Panalpina-tal