Coloplast forventer at betale over 5 mia kr i erstatning i sag om medicinsk udstyr
Coloplasts afgående topchef Lars Rasmussen. Han stopper i starten af december for at overtage som bestyrelsesformand i samme selskab.
Foto: Arkivfoto/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
Coloplast har sat 5,25 mia. kr. af til at betale forlig og erstatninger i en række sager, hvor kvinder har oplevet store problemer med et selskabets underlivsnet.

Det skriver DR.

Ifølge DR har Coloplast ikke villet oplyse til mediet, hvor mange sager selskabet har i USA, men ifølge interne papirer fra Coloplast, som DR er i besiddelse af, er der tale om 7000 sager.

Størstedelen af milliardbeløbet er allerede brugt på at betale forlig med tusindvis af amerikanske kvinder, skriver DR.

Ifølge DR fremgår det på den amerikanske sundhedsmyndighed FDA's hjemmeside, at hverken Novasilk eller Supris, som er underlivsnettene, er klinisk testet på kvinder, før de kom på markedet. Alligevel er de blevet godkendt, fordi de ligner tidligere produkter tilstrækkelig meget. Men tjekker man de tidligere produkter, ser man, at de heller ikke er testet på patienter på forhånd, skriver DR.

 Den måde at få godkendt underlivsnet på er farlig for de kvinder, der får nettene, mener Gunnar Lose, professor i gynækologi ved Herlev Hospital.

"Det er som at sende nogle patienter ind i et minefelt. Der er nogle få procent, der træder på en mine og får ødelagt deres livskvalitet," siger han til DR.

I en mail til DR Dokumentar afviser Coloplast, at de 5,25 mia. kr. i erstatning er en indrømmelse af skyld og kalder forligene den "mest omkostningseffektive løsning" i forhold til at føre retssager.

Coloplast-topchef Lars Rasmussen oplyser ikke i mailen til DR, hvorfor selskabets underlivsnet ikke er testet på kvinder på forhånd og siger, at "vores produkter lever op til samtlige krav og regler".

1. november meddelte Lars Rasmussen sin afgang som adm. direktør i Coloplast. Han skal i stedet overtage posten som selskabets bestyrelsesformand efter Michael Pram Rasmussen, der har valgt ikke at genopstille som formand. 


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Trumps toldbombe mod biler fra EU er defekt: "Fakta ser ikke ud til at forstyrre Trump"

  Norwegian sælger nye aktier til spotpris - aktien i stort dyk

  Chefstrateg: Her er tre ting der kan ændre aktiestemningen

  Handelsbanken reserverer 172 mio kr til afgående direktør

  7 MP'er forlader Labour i protest mod Corbyn: "Labours forræderi om Europa står nu klart for alle"

  Under finanskrisen arbejdede PFA's investeringsdirektør på tre timers søvn: "Det fik til sidst blodårerne i mine øjne til at springe"

  Britisk gigant stiger pænt efter regnskab

  Zorniger efter fyring: Jeg ser tilbage med et stort smil