Novozymes: Enzym til kyllinger kan nedsætte forbruget af foder
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
Et nyopdaget enzym skal sætte foderforbruget ned hos kyllinger. Det er Novozymes, der har "fundet" enzymet i svampe i en japansk grisestald. Enzymet går ind og renser kyllingens tarme for døde celler, og derfor kan fodermængden sættes ned.

Susanne Palsten Buchard, der er vicepræsident for Animal Health & Nutrition i Novozymes, siger, at enzymet kan være med til at gøre produktionen af kyllinger mere bæredygtigt.

"Enzymet renser tarmen for døde cellerester, og dermed kan foderet lettere optages. For at landmanden skal gå over til foder med enzymet, skal der være noget at komme efter, før han kommer til lommerne. Med det nye enzym kan man skære på foderet med 3 pct., og da 70 pct. af en kyllingeproducents omkostninger til en kylling går til foder, er det noget, der kan mærkes," siger Susanne Palsten Buchard til Ritzau Finans.

Ifølge Novozymes er enzymet det eneste af sin slags og er i en helt ny enzymklasse, der ikke findes i dag. Og sammen med hollandske DSM regner Novozymes, at salget ud til kunderne i sidste ende kan komme op på en halv mia. kr. i løbet af 5-10 år.

"Vi tror på, at der er et rigtigt stort potentiale her, når man rammer man et behov i en landbrugssektor, der er under pres," siger Susanne Palsten Buchard.

Ud over kyllinger kigger man nu også mod andre dyr, hvor enzymet kan bruges til at spare på foderet og få samme udbytte i sidste ende.

"Det næste, vi kommer til at kigge mod, er nok svin. Men der er jo mange godkendelser, et enzym skal gennem, inden det kan bruges," siger direktøren.

Foderet med det nye enzym lanceres i denne uge i USA og i Latinamerika. Derefter forventer Susanne Palsten Buchard, at godkendelserne kommer løbende.

- Men det regulatoriske tager nogle år, siger hun.

/ritzau/FINANSAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kolind om redningsaktion af kuldsejlet platform: Selskabet risikerede at lukke

Pandora-topchef: "Hvis jeg havde købt aktier til kurs 1000, der kun er en femtedel værd i dag, ville jeg også være frustreret"

Tidligere børsraket i ny fyringsrunde: "Vi skal ikke vokse så meget, som vi havde forventet"

Medierne på grillen: Tør du tage Nets-testen?

Store nedskrivninger giver BTX rød bundlinje på 120 mio. kr.: Nu trækker kapitalfond nr. to sig fra selskab på presset modetøjsmarked

Boris Johnson får igen flest stemmer i formandsopgør

Rory Stewart afviser no deal - nu kæmper han om chancen for at udfordre Boris Johnson

AL-topchef om omstridt Nets-program: "Jeg er målløs"

Økonom: Tårnhøje aktieskatter kvæler iværksættere - vi har brug for ekspertudvalg