Omstridte vindmøller bliver topeffektive
Vindmølleparker til havs - som her Horns Rev 2 med 91 vindmøller og en transformerstation i Nordsøen ud for Esbjerg - skaber normalt langt mindre ballade end de kommende kystnære havmølleparker nu gør.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Arkiv/Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
Danmarks to første store kystnære vindmølleparker, Vesterhav Syd og Nord, ved den jyske vestkyst bliver Danmarks mest effektive havmølleparker.

Det viser beregninger fra Vattenfall, der skal opføre møllerne dels ved Søndervig og dels ved Hanstholm.

Sammen vil de 41 møller øge den danske elproduktion med over 10 pct. og give et markant pust til det politiske mål om mindst 50 pct. vedvarende energi i 2030.

"Med Vesterhav Syd og Nords effektivitet sætter vi nye standarder også internationalt. Generelt er Nordsøen fantastisk til vindproduktion. Men samtidig er parkerne designet, så møllerne ikke skygger for hinanden. Dermed udnyttes vinden i området helt optimalt," siger Michael Simmelsgaard, direktør for Vattenfall i Danmark.

Han peger på, at Vattenfalls anden havmøllepark Horns Rev 3 også er meget effektiv. Men at nogle af møllerne dér skygger for hinanden.

Møllerne i de to kystnære parker står på rækker, som ligger optimalt i forhold til vinden. Det bringer deres kapacitetsfaktor, som er et udtryk for den gennemsnitlige produktion, helt op på 52 pct.

Samlet forventes de to parker at have en årlig elproduktion på 1.569 GWh.

Vattenfall vandt udbuddet om parkerne til en historisk lav pris på 47,5 øre per kWh, som også omfatter kabelføringen til land. Samtidig er det billigere at føre strømmen i land tættere ved kysten.

Men omkring 600 grundejere kæmper indædt mod projektet. Foreløbig har de krævet erstatning med henvisning til, at deres sommerhuse bliver langt mindre værd, når naturen skæmmes af høje vindmøller tæt på land.

Taksationsmyndighederne ventes i løbet af en måneds tid at have afsluttet sine vurderinger af eventuelle værditab.

"Derefter regner vi med at få en melding i starten af det nye år," siger Thue Amstrup-Jørgensen. Han er formand for sammenslutningen af Sommerhusgrundejerforeninger på Holmsland Klit.

"Allerhelst ser vi møllerne flyttet meget længere til havs. Det handler mindre om erstatningen," siger han.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt har tidligere sagt, at det er for sent at ændre noget ved projektet nu.

/ritzau/

Din medarbejder vil hellere have dig fyret - end selv at få mere i løn

Omverdens krav og forventninger til ledere er ved at ændre sig dramatisk og har resulteret i en reel ledelseskrise. Hvis ledere skal holde på dygtige medarbejdere og rekruttere talenter, så kræves der noget helt andet af en moderne leder.

Det fortæller Rasmus Hougaard, der har skrevet bogen "The mind of the leader", der bygger på research blandt 35.000 ledere verden over. Du kan opleve Rasmus Hougaard og andre internationale thought leaders på Børsens Ledelseskonference d. 30. september. Lær af de dygtigste og få konkrete værktøjer til dit eget ledelsesarbejde. Meld dig til her.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerRobotaktier er på vej til at blive en megatrend

Annoncørbetalt
indhold af Saxo bank

Forsiden lige nu


Brint-direktør starter igen nyt firma: Satser 48 mio kr

Ellemann-Jensen: Løkkes velfærdsløfte gælder ikke længere

Det skal huset koste i din landsdel: "I nogle kommuner er priserne nu så høje, at et afslag på 6 pct. nærmest svarer til en årsløn"

Flexelasing er blevet stuerent

Gode råd til at investere i ure: Bliv rigere med tiden

Medie: Ilse Jacobsen har taget ulovlige million-lån

UBS: Tror ikke de store banker følger Jyske Banks negative linje

Analytiker: Thomas Cook-konkurs vil give dønninger i Europa