Kina overtager gigantisk gasprojekt i Iran efter franske Total er presset ud
Nogle af landanlæggene i Iran i forbindelse med South Pars Gas-feltet. Selve forekomsterne ligger ude i den Persiske Bugt.
Foto: Arkiv: Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
Det statsejede kinesiske olieselskab China National Petroleum Corp., Kinas største olie- og gasselskab, ventes at gå i spidsen for et projekt til ca. 32 mia. kr., der skal udvikle den iranske del af verdens største gasforekomster.

Dermed tager Kina over fra det franske selskab Total, som har indstillet operationerne efter præsident Trump har indført nye sanktioner mod Iran, skriver Bloomberg.

China National Petroleum gik med i et konsortium med Total i 2016 for at udvikle den såkaldte fase 11 af South Pars Gas-feltet i den Persiske Bugt mellem Iran og Qatar, men står nu til at udvide sin andel betragteligt fra de nuværende 30 pct.

Total havde oprindeligt sat sig på 50,1 pct., men nu blive kineserne den ledende partner, rapporterer Irans statslige nyhedsbureau. Kontrakten er dog endnu ikke officielt ændret, lyder det, og Total har ingen kommentarer til oplysningerne.

Det franske selskab havde allerede brugt 300 mio. kr. på projektet, da præsident Trump i maj meddelte, at USA ville trække sig fra den tre år gamle atomaftale med Iran og genindføre sanktioner.

Den første bølge af sanktionerne trådte i kraft i denne uge, og det har kompliceret tingene markant for europæiske selskaber, som straks indledte forretninger med Iran i forvisning om nye tider efter atomaftalen i 2015 blev indgået mellem Iran, EU, USA og fem andre lande.

Ifølge aftalen skulle Iran begrænse sit atomprogram til gengæld for lempelser af de daværende sanktioner.

Men siden USA's kovending over for Iran har snesevis af europæiske selskaber lige som Total trukket sig fra den olierige stat, som råder over verdens største kendte naturgasreserver.

Præsident Trump har reelt gjort det umuligt for mange selskaber at have noget som helst at gøre med Iran, efter han forleden tweetede, at "Enhver, som gør forretninger med Iran, kommer IKKE til at gøre forretninger med USA."


NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler  Forsiden lige nu


  Konkurs har givet Emil Thorup en gedigen mavepuster: "Det er helt usammenligneligt med noget andet, jeg tidligere har oplevet"

  USA/aktier: Fremgang fredag sikrede et plus på 2,5 pct for hele ugen

  Så skete det: Trump underskriver finanslov og erklærer nødretstilstand

  Ugen der kommer: Hvad skal Mærsk leve af i fremtiden?

  Medie: Facebook risikerer milliardbøde efter krænkelser af privatliv

  Bravida i rekord - danske entreprenører skal stå tidligt op for at følge med de udenlandske

  Fredagens aktier: DSV kravlede op på Panalpina-nyt i grønt marked

  USA/middag: Aktier løftes af opmuntrenede handelsnyt

  Danske Bank har valgt advokatfirma til sag i USA