Kina skruer voldsomt ned for sine investeringer i USA
En laborant i Syngenta, som Chem China købte for 43 mia. dollar i 2017.
Foto: Dave Kaup/Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
Kinesiske virksomhedsopkøb nåede i første halvdel af 2018 op på en værdi af 22 mia. dollar i Europa, mens kineserne kun købte op for 2,5 mia. dollar i Nordamerika.

Det fremgår af en opgørelse, som advokatfirmaet Baker McKenzie har fået foretaget af det uafhængige analysehus Rhodium Group.

Ifølge advokatfirmaet toppede de kinesiske investeringer i andet halvår af 2016, da virksomhedsopkøbene udgjorde 28 mia. dollar, men siden er opkøbene snævret ind til 24 mia. dollar i første halvår af 2017 og 6 mia. dollar i andet halvår af 2017, og nu er det så nede på 2,5 mia. dollar.

Det fremgår dog også, at Kina har skruet ned for opkøbene i Europa, det skyldes dog et større opkøb i første halvår af 2017, hvor Chem China købte Syngenta for 43 mia. dollar.

Købet godt op i Sverige

Sverige, Storbritannien, Tyskland og Frankrig er de europæiske lande, hvor kineserne lægger flest af deres investeringer, fremgår det af opgørelsen.

Kina lagde således i første halvår af 2018 3,6 mia. dollar i Sverige efterfulgt af 1,6 mia. dollar i Storbritannien.

Blandt de mest populære sektorer, som kineserne købte op i, er bl.a. bilindustrien, sundhedssektoren, forbrugersektoren og underholdningssektoren.

"Efter fem års tilsvarende investeringsniveauer i Europa og Nordamerika foretrækker de kinesiske investorer nu klart Europa", siger Thilo Hanemann, direktør i Rhodium Group.

Han begrunder det bl.a. med, at de regulatoriske forhindringer i Europa er mindre, lige som de politiske forhold er mere forudsigelige.

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Novo-chef om jagt på nye produkter: Vi vil være mere aktive end tidligere

Søren Skou: Det er ikke spændende at læse om tariffer i aviserne

Analyse: Landbrugets tørkekrav sætter Venstre i kattepine

NNIT leverer stærkt halvårsregnskab ovenpå et flot andet kvartal

Sagsøgt amerikaner i udbyttesag købte på papiret danske aktier for 7,5 mia

"Kroppen føles fire gange tungere"

Nordea: Bavarian Nordic er klart undervurderet - bør være mindst 54 pct. højere

Søren Skou til utålmodige Mærsk-aktionærer: Vi har mange håndtag at hive i

Danske Bank er Citis favorit blandt nordiske banker