Kina skruer voldsomt ned for sine investeringer i USA
En laborant i Syngenta, som Chem China købte for 43 mia. dollar i 2017.
Foto: Dave Kaup/Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
Kinesiske virksomhedsopkøb nåede i første halvdel af 2018 op på en værdi af 22 mia. dollar i Europa, mens kineserne kun købte op for 2,5 mia. dollar i Nordamerika.

Det fremgår af en opgørelse, som advokatfirmaet Baker McKenzie har fået foretaget af det uafhængige analysehus Rhodium Group.

Ifølge advokatfirmaet toppede de kinesiske investeringer i andet halvår af 2016, da virksomhedsopkøbene udgjorde 28 mia. dollar, men siden er opkøbene snævret ind til 24 mia. dollar i første halvår af 2017 og 6 mia. dollar i andet halvår af 2017, og nu er det så nede på 2,5 mia. dollar.

Det fremgår dog også, at Kina har skruet ned for opkøbene i Europa, det skyldes dog et større opkøb i første halvår af 2017, hvor Chem China købte Syngenta for 43 mia. dollar.

Købet godt op i Sverige

Sverige, Storbritannien, Tyskland og Frankrig er de europæiske lande, hvor kineserne lægger flest af deres investeringer, fremgår det af opgørelsen.

Kina lagde således i første halvår af 2018 3,6 mia. dollar i Sverige efterfulgt af 1,6 mia. dollar i Storbritannien.

Blandt de mest populære sektorer, som kineserne købte op i, er bl.a. bilindustrien, sundhedssektoren, forbrugersektoren og underholdningssektoren.

"Efter fem års tilsvarende investeringsniveauer i Europa og Nordamerika foretrækker de kinesiske investorer nu klart Europa", siger Thilo Hanemann, direktør i Rhodium Group.

Han begrunder det bl.a. med, at de regulatoriske forhindringer i Europa er mindre, lige som de politiske forhold er mere forudsigelige.

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Svensk venturefond smider millioner i danske iværksætterguldfugle

Topchef i kæmpe kryptobørs forventer glohede kursstigninger

CNN lægger sag an mod Trump-administrationen

CNN lægger sag an mod Trump-administrationen

Efter stort kursfald - DFDS er et godt køb

Det koster statskassen 59 mia kr at droppe højere pensionsalder: "Samfundsøkonomisk vil det have store konsekvenser"

Dansk Byggeri: Drop smartphone-skat allerede nu - så bliver den sværere at genoplive

Lars Marcher om Ambus potentiale: "Man skal se det her med lidt jyske briller"

Advokat for whistleblower har fire pointer fra Danske Bank-sagen: Den ene - grådighed vinder altid