Velux i polsk retssag: "Det har da været ubehageligt at opleve, hvor langt en konkurrent har været klar til at gå, for at hænge Velux ud"
Foto: Arkivfoto: Marie Bentzon
Virksomheder Af
Velux polske konkurrent Fakro taber en klage til EU Kommissionen, der indgår i et sagskompleks, som anses for at være en af danmarkshistoriens største sager om industrispionage.

Velux og polske Fakro er to markedsledende producenter af ovenlysvinduer på verdensplan.

Europa-Kommissionen har afvist den klage, som Fakro i 2012 indgav mod Velux. Kommissionens talsmand Ricardo Cardoso har over for polske og internationale medier bekræftet, at kommissionen har foretaget omfattende undersøgelser af klagerne mod Velux Gruppen, og at disse ikke har vist brud på konkurrencereglerne fra Velux side.

Vil have fair konkurrence

"Vi håber, at EU Kommissionens afgørelse sætter en stopper for den lange række af anklager, som Fakro  har fremsat mod Velux i medier og ved konferencer. For os er det en helt central værdi at være fair i konkurrencen, og vi har ikke grund til andet. Vi har et kvalitetsprodukt og et højt serviceniveau, så vi har ikke brug for andet end fair konkurrence i de markeder vi er i," siger CEO David Briggs, Velux Gruppen.

Fakro har beskrevet sagen som et eksempel de vanskelige konkurrencevilkår virksomheder fra Østeuropa har, når de skal vinde markedsandele i de gamle EU-lande.

"Vi har valgt ikke at kommentere sagen så længe Kommissionen har undersøgt sagen af respekt for myndighedernes arbejde. Men det har da været ubehageligt at opleve, hvor langt en konkurrent har været klar til at gå, for at hænge Velux ud. Vores kunder har også spurgt til vores svar på anklagerne, og mange har været rystede, når de hører, hvor langt Fakro har været parat til at gå", siger David Briggs.

Briggs peger her på Danmarks måske hidtil største sag om industrispionage, hvor en højt placeret medarbejder i Velux via en mellemmand kontaktede Fakro med henblik på at sælge adgang til tusind fortrolige dokumenter og hemmelige båndoptagelser fra Velux om kunder, produkter, innovation og strategi.

Fakro har over for polske medier bekræftet, at topledelsen i Fakro mødtes med to mellemmænd flere gange om eventuelt køb af det stjålne materiale.

Ville dokumentere Velux-overtrædelse

Fakro slog samtidig fast, at det skete i et forsøg på at dokumentere, at Velux overtræder konkurrenceloven.

Fakro har tidligere forsvaret sig i mediet Dagens Byggeri. 

"Velux har reageret kraftigt på vores etablering i Danmark med mange reaktioner af forskellig lødighed, men denne sag viser, hvor langt de vil gå for at få skovlen under os," udtalte Jon Tougaard til mediet for knap et år siden. Han er direktør for Fakros danske afdeling.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tougaard i forhold til den seneste udvikling i sagen.

Dansk Politi efterforsker fortsat sagen om industrispionage mod Velux.

Fakro har tidligere indgivet klager mod Velux Gruppen til konkurrencemyndighederne, og i 2008 blev der gennemført et dawn raid hos flere af Velux Gruppens datterselskaber. Denne undersøgelse viste heller ingen tegn på brud på konkurrencereglerne fra Velux's side.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerBlockchain kan udløse milliardgevinst i Danmark

Annoncørbetalt
indhold af Deloitte

Forsiden lige nu


DSV byder tocifret milliardbeløb på schweizisk konkurrent

Analyse: May i historisk nederlag - ildsprudlende Corbyn forsøger onsdag at vælte hende

Mens du sov: Enorm usikkerhed efter afvisning af brexit-plan, rederier vil sende mia-regning til kunder

Dansk Erhverv om Mays knusende nederlag: No-deal-brexit tættere på end nogensinde

May lider største nederlag nogensinde - Underhuset afviser udtrædelsesaftale for brexit

Pundet danser på stedet: Markederne trækker på skuldrene af Mays' brexit-knockout

Aktier: Wall Street går i plus på kinesiske væksttiltag - brexit prellede af

Kryptisk EU-formand opfordrer til ny brexit-afstemning i Storbritannien

Labour fremsætter mistillidsvotum - vil vælte Theresa May onsdag