Høj vækst i handel med virksomheder: Kapitalfonde vader i penge
Kapitalfonden Blackstone er blandt de store fonde, der har foretaget store opkøb i 2018
Foto: Ritzau Scanpix
Virksomheder Af
Vi er ikke helt oppe på niveauet fra før finanskrisen, men aktiviteten på M&A-området er nu så høj, at rekorden fra 2007 er inden for rækkevidde, skriver Wall Street Journal.

Indtil videre i år er der annonceret opkøb og fusioner for 2,1 billioner dollar (13,4 billioner kr.), ifølge det finansielle analysehus Dealogic. Det svarer til en stigning på 56 pct. fra samme periode i 2017, og skyldes en styrket økonomi og virksomheder, der søger sammen for at sikre fremtiden imod markedsomvæltende kræfter fra teknologigiganter, skriver avisen.

Nærmer sig rekord fra 2007

Fortsætter det nuværende tempo vil 2018 slå rekorden fra 2007, da den globale M&A-aktivitet nåede 4,3 billioner dollar (27,5 billioner kr.).

I USA har der især været høj vækst i antallet af kapitalfonde, der køber virksomheder, hvor en stor del af købsprisen finansieres med gæld, et såkaldt LBO-opkøb (Leveraged Buyout, red.). Der er foretaget opkøb for 156 mia. dollar (998,4 mia. kr.), som efter en stigning på 44 pct. fra 2017 er det højeste niveau siden 2007.

Store fonde som Blackstone, KKR & Co., Carlyle Group og andre har lavet en række tocifrede milliardopkøb i dollar over den seneste tid, og dermed bidraget til udviklingen. Disse firmaer sidder i dag på en samlet kontantbase på over 6,4 billioner kr., som de skal investere, for at opnå de lukrative indtægter fra investorerne bag fondene.

Rejser penge i rekordfart

Hastigheden hvormed kapitalfondene har rejst penge i det seneste år, hvor der i 2017 blev rejst 3200 mia. kr., har skabt bekymring om hvorvidt fondene evner at bruge de mange penge på en profitabel måde, specielt med de nuværende høje værdiansættelser i aktiemarkedet.

Men de lave rentesatser fortsætter med at gøre det interessant for fondene at rejse penge og investere i virksomheder. Den gennemsnitlige pris-multipel for de opkøb, der er foretaget i 2018 lå på 6,36 gange driftsindtjeningen før renter, skat, af- og nedskrivning (ebitda), og holder det året ud, vil det også være det højeste niveau siden 2007, da gennemsnittet lå på 6,49 gange ebita.

Flere sælgere

Selv om værdiansættelserne er røget i vejret, så har det også været en faktor, der har givet anledning til flere handler, da flere sælgere har meldt sig på banen, fristet af værdiudviklingen.

Selv om der er sket en væsentlig stigning i værdien af de foretagne, gældsgearede LBO-opkøb, så er niveauet langt fra årene inden finanskrisen, da der i 2006 og 2007 blev foretaget sådanne handler for henholdsvis 641 mia. dollar og 610 mia. Dollar, skriver avisen, der citerer Dealogic for tallene.

Flere af de større kapitalfonde vurderer dog, at niveauet i det første halvår af 2018 ikke vil gentage sig i andet halvår, da de virksomhedssælgere, der afventede en skattereform i USA før et salg, nu har færdiggjort processen, og dermed vil færre virksomheder kommer på auktion efter dette.

Kommer der et dyk i aktiemarkedet, kan det også betyde, at kapitalfonden vil holde lidt på kontanterne, mens de venter på, at priserne nærmer sig en bund, vurderes det. 

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerBlockchain kan udløse milliardgevinst i Danmark

Annoncørbetalt
indhold af Deloitte

Forsiden lige nu


Analyse: May i historisk nederlag - ildsprudlende Corbyn forsøger onsdag at vælte hende

Mens du sov: Enorm usikkerhed efter afvisning af brexit-plan, rederier vil sende mia-regning til kunder

Dansk Erhverv om Mays knusende nederlag: No-deal-brexit tættere på end nogensinde

May lider største nederlag nogensinde - Underhuset afviser udtrædelsesaftale for brexit

Pundet danser på stedet: Markederne trækker på skuldrene af Mays' brexit-knockout

Aktier: Wall Street går i plus på kinesiske væksttiltag - brexit prellede af

Kryptisk EU-formand opfordrer til ny brexit-afstemning i Storbritannien

Labour fremsætter mistillidsvotum - vil vælte Theresa May onsdag

Overblik: Her er briternes lange vej ud af EU