Kendte bloggere reklamerer for børsfirmas omstridte platform: "Jeg er gennemsyret arrig"
Foto: Arkivfotos: Mie Brinkmann/Ritzau Scanpix og Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
En række af Danmarks mest kendte og velindtjenende bloggere har de seneste måneder reklameret for børsnoterede Omintos handelsplatform Dubli.com, som er under beskydning for at være et ulovligt pyramidespil.

Blandt dem er Mascha Vang, der har 200.000 følgere på Instagram og tjener millioner på at blogge om sit liv, og den tidligere tv-vært Line Baun Danielsen.

De skriver sponsorerede indlæg for virksomheder, der kan læne sig op af bloggerens troværdighed og tætte kontakt med følgerne.

Mascha Vang, som er blandt de mest eftertragtede reklamesøjler, har bl.a. skrevet et indlæg om Dubli under overskriften "Katjiiiiing... Sådan tjener jeg lige cash på at booke skiferie".

Hun er rystet over at finde ud af, at hun i flere blogindlæg har reklameret for et foretagende, der er flosset i kanten.

"Jeg kan slet ikke beskrive, hvor gennemsyret arrig jeg er. Det må bare ikke ske. Intet honorar kan nogensinde opveje en broget troværdighed," siger Mascha Vang, der skyder på det mediebureau, som har stået for den direkte kontakt.

"Jeg er blevet forsikret flere gange om, at alt var i fineste orden," siger hun og tilføjer, at det også vejede tungt, at Ominto var børsnoteret på Nasdaq i New York.

Klager til myndigheder

It-selskabet Ominto, der står bag Dubli.com, er ikke vendt tilbage. Det er stifter, hovedaktionær og topchef Michael Brudevold Hansen, der fik en bonus på 21 mio. kr. for at føre Ominto på børsen sidste år, heller ikke.

Selskabet har været gennem nogle kaotiske måneder og røg for nylig af Nasdaq efter blot 14 måneder på kurslisterne.

Dubli.com er en såkaldt cash back-platform, som tilbyder, at brugerne får penge tilbage i lommen, når de handler på nettet.

Men mange danskere har rettet henvendelse til Spillemyndigheden og Forbrugerombudsmanden med mistanke om ulovligt pyramidespil, og for nylig stod en tidligere topsælger i Dubli-netværket frem og advarede mod forretningsmodellen, der efter hans opfattelse er en pyramidekonstruktion.

Line Baun Danielsen, der har skrevet tre blogindlæg, hvor hun i rosenrøde vendinger beskriver, hvordan man på Dubli.com kan "tjene penge, når man bruger penge", ærgrer sig i dag over, at hun har været med til at blåstemple Dubli.

"Det er jeg virkelig ked af, for jeg har ikke nogen interesse i at være utroværdig hverken som journalist eller blogger," siger hun.

Netbutikker flygter

Line Baun Danielsen fortæller, at hun fik cirka 30.000 kr. for at skrive tre blogindlæg, men hun forsøgte allerede inden sit første skriv at komme ud af aftalen, fordi hun blev utryg over nogle negative kommentarer på Trustpilot.

Hun fik dog at vide af bureauet, at det var en meget gammel sag.

"Det har jeg taget for gode varer. Det er måske ikke så skarpt, men sådan er det jo nogle gange, når man er blogger. Det er enormt beklageligt," siger Line Baun Danielsen og fortsætter:

"Jeg plejer at betinge mig, at jeg ved præcis, hvilket produkt jeg skriver om, men det her gik tilfældigvis rigtig stærkt, de skulle have svar meget hurtigt, så jeg nåede ikke andet end at spørge: Er alt OK med kunden. Og det får jeg at vide, at det er."

Vil du være mere kritisk fremover?

"Jeg er faktisk enormt kritisk over for de aftaler jeg laver, men lige præcis den her aftale er den eneste, hvor jeg bagefter blev nervøs," siger hun.

Dubli har i årevis været meget aktiv i Danmark. Børsen har talt med flere danskere, der har betalt over 15.000 kr. for at blive sælger i Dubli-netværket, så de kunne tjene penge på at hverve nye kunder.

Som Børsen skrev tidligere på ugen har en række danske netbutikker, bl.a. nordjyske Coolshop, som Dubli har påstået at have et partnerskab med, taget skarpt afstand fra handelsplatformen og bedt om, at de straks fjernes.

stvr@borsen.dk

Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Aktier: Kollegas nedjustering punkterede DSV

Tweets fra Trump og aktiegyser: Enormt markedspres på Jerome Powell før Fed-rentemøde

1200 ejendomsejere er ikke blevet opkrævet boligskat

Virksomheder kæmper for livet og klager til staten: Lukning af Kolding Havn er ulovlig

Mænger sig med Amazon, Nike og Apple: Dansk reklamefilm er blandt verdens 10 mest sete på Youtube i år

USA: Optimisme inden rentemøde - fusion løfter Pfizer

Efter afsløring om deling af data med tech-giganter: Facebook svarer nu igen

Lille revisor-gigant vil hugge hele rådgiver-hold fra rivaler

Entreprenørfirma skyder 113 mio kr i byomdannelsesprojekt: "Måske den vigtigste beslutning for udviklingen af Herning by"