Ikonisk guitarfabrikant kæmper for at spille videre
Keith Richards fra Rolling Stones er blandt de mange rockmusikere, som har medvirket til at give Gibson-guitaren en helt speciel status.
Foto: Scanpix/Patrick Kovarik/arkiv
Virksomheder Af
Den verdensberømte guitarfabrikant Gibson er på grund af økonomiske problemer truet på sin eksistens.

Gibson Brands byggede sin første guitar i 1894 i Nashville, Tennessee.

Med årene blev det et ikonisk mærke, og stjerner som Elvis Presley, John Lennon, B.B. King, Keith Richards fra Rolling Stones og Jimmy Page fra Led Zeppelin har spillet med Gibsons elektriske guitarer.

Men økonomisk har Gibson de seneste år ikke kunnet finde melodien.

Derfor er en ny finansdirektør mandag tiltrådt for at redde det nødlidende firma.

Første opgave for finansdirektør Benson Woo bliver at omstrukturere den gæld, som er ved at tage livet af guitarmageren, oplyser selskabet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Gibson Brands, der også omfatter produktion af lydsystemer til både private og professionelle musikere, skal senest i august betale kreditorer 375 millioner dollar, skriver avisen Nashville Post. 375 mio. dollar er cirka 2,25 mia. kr.

"Salget af musikinstrumenter og lydsystemer til det professionelle segment giver ganske vist overskud, men tallene tåler ikke sammenligning med den succes, vi så for adskillige år siden," udtaler koncernchef Henry Juszkiewiczi i meddelelsen.

Som led i genopretningen vil Gibson indstille produktionen af en række produkter, som belaster indtjeningen.

Henry Juszkiewiczi forventer, at den strategi vil føre "til det bedste finansielle resultat, selskabet har set i dets historie i løbet af det næste år".

Selskabet vil også slippe af med sin gæld, lover han, men det vil vare en del år.

Gibson udvidede i 2014 forretningen ved at overtage en del af det hollandske Philips' division for forbrugerelektronik. Overtagelsen kostede 135 mio. dollar.

Men det er guitaren, som har sikret Gibson ikonisk status i rockens verden.

I 2016 blev en akustisk guitar, som Elvis Presley i 1969 fik af sin far, solgt på en auktion for den pæne sum af 334.000 dollar. Med dagens kurs svarer det til lidt mere end to mio. kr.

Et år forinden indbragte en af den afdøde beatle John Lennons favoritguitarer et endnu mere imponerede beløb - 2,4 mio. dollar. Det svarer rundt regnet til 14,4 mio. kr.

Instrumentet havde Lennon blandt andet haft i hænderne, da han komponerede kæmpehits som "All My Loving" og "She Loves You".

/ritzau/AFP


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Formand vil holde ny boss i Danske Bank fri af skandale

Aktier: USA faldt på usikkerhed om handel og politik

Nedtrykte Kina-aktier på nippet til stor kursforløsning

Direktørlivet blev for meget: "Jeg rejser jo ikke fra Fredericia til København i løbet af ugen. Jeg rejser om på den anden side af jorden"

Analyse: Det danske kryptosats, der fes ud

Veloxis' finansdirektør siger op - stopper med det samme

Indblik i Amazon-fabrik splitter danske e-handlere

Pitzner-gruppen opkøber dansk plast-gigant: Åbner mulighed for asiatisk eventyr

Springet ud på verdensmarkedet er hård kost for de rådgivende ingeniører