Dong sælger olie- og gasforretning til kemikæmpe - pris op til 8,7 mia
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
Dong har solgt sin olie- og gasforretning for op til 8,7 mia. kr. til den britiske kemigigant INEOS. Det skriver Dong i en selskabsmeddelelse.

 "Siden vi i 2016 tog beslutningen om at frasælge vores upstream olie- og gasforretning, har vi arbejdet målrettet på at opnå den bedste transaktion ved at sælge virksomheden i sin helhed, få en fair og fornuftig pris for den og sikre, at der var optimale betingelser for, at olie- og gasforretningen kunne udvikles på langt sigt. Alt det har vi fået med aftalen med INEOS," skriver Dong-topchef Henrik Poulsen i en pressemeddelelse.

Prisen består af en ubetinget betaling på 7 mia. kr. og en betaling på 1 mia.. kr., der afhænger af Dongs separationsanlæg i Fredericia, samt en betaling på 700 mio. kr., der er betinget af, at Rosebank-feltet bliver udviklet.

Transaktionen forventes at give en regnskabsmæssig gevinst ved salg af virksomheder på omkring 2,5 milliarder kroner, skriver Dong i meddelelsen.

Køber er britisk kemikæmpe

Køberen af Dongs olie og gas er INEOS, som har 18.500 ansatte og en omsætning på ca. 280 mia. kr. i 2016. Virksomhed er stiftet af Jim Ratcliffe, som i dag er bestyrelsesformand og fortsat ejer 60 pct. af selskabet.

Når transaktionen afsluttes, vil ca. 440 medarbejdere i Dong overgå til INEOS, fremgår det af meddelelsen.

Lang næse til Mærsk og russisk oligark

Som mulige aftagere af Dongs olie- og gasforretning har tidligere været nævnt både Mærsk og den russiske oligark Mikhail Fridman.

Mærsk skulle angiveligt have ønsket at fusionere Dongs forretning med sin egen, mens Mikhail Fridmans selskab, DEA, efter eget udsagn ønsker at udvide sine aktiviteter i Nordsøen.

Men både DEA og Mærsk er altså blevet slået på målstregen af INEOS.

Få indsigt med Børsen Uddannelse

Kompetenceudvikling til dig, der hver dag tager ansvar for dig selv, for andre og for din virksomhed – fordi ansvar kræver indsigt. Se alle uddannelserne her.

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk sexlegetøj storsælger i Kina på singles day - en måneds omsætning på en enkelt dag

Advarselssignal: Kæmpe kursmæk til amerikanske børsbabyer

Trods måneders tovtrækkeri træder seniorpension i kraft fra nytår

Driftsdirektør forlader Mærsk med øjeblikkelig virkning

Alibaba slog rekorden - solgte for 257 mia. kr. på Singles' Day

EU-investeringsbank og Vækstfonden i milliardaftale: Vil sende mindre og mellemstore virksomheder ud i verden

Aktiespillets vinderaktie: 567 pct gevinst på en uge