Væksten i Københavns Lufthavne dykker stort: "Det er helt naturligt"
Foto: Asger Ladefoged/Scanpix.
Virksomheder Af
Selv om der fortsat kommer flere passagerer gennem Københavns Lufthavne, så er væksten ikke så kraftig som de seneste år, men det er en meget naturlig udvikling, mener selskabets administrerende direktør, Thomas Woldbye.

I de første fire måneder af året lyder passagervæksten på 3,2 pct., og det er en markant forskel fra hele 2016, hvor væksten var på 9,1 pct.

"Væksten er som forventet. Sidste år var et rigtigt højt tal, og det var også højere, end vi havde regnet med. Derfor er det helt naturligt, at der kommer en udfladning, når væksten har været så høj," siger Thomas Woldbye til Ritzau Finans efter selskabets regnskab for første kvartal, hvor væksten lød på 2,3 pct.

Fald i passagerer


Selskabets regnskab omfatter de første tre måneder af året, men i sidste uge har Københavns Lufthavne også offentliggjort trafiktal for april.

De viste, at 8,66 mio. passagerer rejste gennem lufthavnen i årets første fire måneder, og stigningen har primært været drevet af internationalt rejsende, mens der har været et fald i den gruppe af passager, som mellemlander i lufthavnen.

Sidstnævnte kan dog vise sig at være en enlig svale, siger Thomas Woldbye.

"Faldet er ikke uventet, og når året er gået, så tror jeg nu ikke, at det tal er faldet. Det hænger blandt andet sammen med sæsonudsving," siger KBHL-topchefen.

"Der er et pres i markedet for at flyve direkte, og derfor bliver konkurrencen om transferpassagererne hårdere og hårdere. Vi prøver at vinde konkurrencen i den del af markedet ved at få de ruter, som er interessante for transferpassagererne - langdistanceruterne - og det har vi haft succes med de sidste mange år," siger Thomas Woldbye.

Selskabet kommer ikke med konkrete forventninger til passagervæksten i 2017, men det bliver formentlig på niveau med udviklingen i første kvartal, hvor 2,3 pct. flere passagerer rejste gennem lufthavnen.

"Væksten kommer nok til at ligge deromkring, ja," siger Thomas Woldbye.

Ingen tidsplan

De flere passagerer i årets første tre måneder var med til at løfte omsætningen, som steg med 3,1 pct. til 996 mio. kr.
Indtjeningen er også fulgt med op, og det afspejler sig i et driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 539,5 mio. kr., hvilket var 6,3 pct. mere end i første kvartal sidste år.

Selskabet har som langsigtet mål at øge passagerantallet i lufthavnen til 40 mio. efter at have haft cirka 29 mio. rejsende gennem Københavns Lufthavn i 2016, men der er ikke sat en tidsramme for målsætningen.

"Vi kommer ikke til at sætte et årstal på. Hvis der kommer en finanskrise lige pludselig, så kan det årstal rykke sig ganske betragteligt. Vi har en plan for at skabe en lufthavn, der kan tage det antal passagerer, men jeg kan ikke sige, hvornår det sker," siger Thomas Woldbye.

Københavns Lufthavne fastholder i forbindelse med regnskabet forventningerne til 2017 om et resultat før skat på 1600-1700 mio. kr. samt et driftsresultat før særlige afskrivninger, der er højere end sidste år.

På aktiemarkedet falder KBHL-aktien med 1,7 pct. til 5700 kr. efter regnskabet, hvilket værdisætter virksomheden til cirka 45 mia. kr.

Handlen med aktierne er dog relativt begrænset, da langt de fleste aktier slet ikke bliver handlet.

Den danske stat ejer 39,2 pct. af aktierne, mens 57,7 pct. er ejet af den canadiske lærerpensionsfond Ontario Teachers' Pension Plan og den australske investeringsfond Macquarie Infrastructure.

/ritzau/FINANS


Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Formand vil holde ny boss i Danske Bank fri af skandale

Anders Ibsen og Bo Krogsgaard startede enkroneselskab for at teste idé - i dag har Cobiro 45 ansatte: "Det hele er gået meget hurtigt"

Aktier: USA faldt på usikkerhed om handel og politik

Nedtrykte Kina-aktier på nippet til stor kursforløsning

Direktørlivet blev for meget: "Jeg rejser jo ikke fra Fredericia til København i løbet af ugen. Jeg rejser om på den anden side af jorden"

Kæmpe millionbeløb tilflyder dansk pensions-startup

Analyse: Det danske kryptosats, der fes ud

Veloxis' finansdirektør siger op - stopper med det samme

Indblik i Amazon-fabrik splitter danske e-handlere