Danske telefirmaers roaming-smæk til kunderne ligger i gråzone
Foto: Free/Adrian Hancu/colourbox
Virksomheder Af
En stribe teleselskaber, deriblandt TDC og Telia, har forud for nye EU-regler hævet priserne på deres abonnementer. Reglerne skal sikre, at forbrugere ikke betaler ekstra for databrug i udlandet.

Det udløser ifølge selskaberne ekstra omkostninger, da de skal betale for deres kunders data hos andre. Om selskaberne så må kræve ekstra for det hos kunderne er en gråzone.

 "Grundlæggende må man sige, at der er fri prisdannelse i Danmark, så teleselskaberne må altid sætte priserne op. Eller endnu bedre, sætte dem ned. Men det er en kompliceret sag," siger kontorchef i Energistyrelsen, Jakob Juul. Det er Energistyrelsen der regulerer branchen i Danmark.

Den første komplikation er, at EU-reglerne først træder i kraft 15. juni, så Energistyrelsen kan ikke formelt føre tilsyn med dem endnu, men kun vejlede.

"For det andet er den generelle regel, at selskaberne ikke må kræve en generel afgift for at muliggøre roaming i EU-lande. Det vil sige, at man ikke må have to identiske - eller så godt som identiske - abonnementer, hvor eneste forskel er, at det ene er dyrere og indeholder roaming og det andet er billigere og ikke gør," siger Jakob Juul.

 "Det bliver så vanskeligt, hvis du har to abonnementer, hvor det ene har roaming og det andet ikke har, men der så også er andre forskelle. Der skal vi så ind og vurdere, om forskellighederne i indholdet i abonnementet retfærdiggør, at der er prisforskelle," siger han.

Hos brancheforeningen Teleindustrien ryster direktør Jakob Willer på hovedet over, at det er overhovedet er blevet et spørgsmål, om prisstigningerne er lovlige.

"Det er noget gedigent vrøvl og totalt ubegrundet at mistænkeliggøre branchen sådan her. Vi har fuldstændig fri prisdannelse i Danmark, og de må også begrunde det. For vi har heldigvis stadig ytringsfrihed. Hvad de ikke må er, at lave særskilt gebyr for international roaming. Men det er der heller ikke tale om," siger Jakob Willer.

Han mener, at alle har kunnet og kan se, at reglerne ville øge priserne. Derfor mener han også, at det kun er naturligt, at selskaberne hæver priserne.

"Er det så fordi, man forklarer kunderne, hvorfor priserne stiger, at det er et problem? Mener EU-Kommissionen virkeligt, at vi ikke må sige hvorfor? Det ville jeg godt nok synes var mærkeligt."

/ritzau/

NY SÆSON Gå til bords med Børsens gastronomiredaktør, når han bryder brød med kokke, vinfolk, restauratører og andre fagfolk til en snak om både deres egen og andres mad og vin. Det bliver appetitvækkende og nørdet. Men ikke kedeligt.

AFSNIT 16: Redzepi har for længst opnået verdensberømmelse for såvel restauranten, sig selv og den danske gastronomi, og for første gang siden Nomas åbning i 2004 har stjernekokken fået fuld kontrol over virksomheden. En virksomhed, som i dag er noget helt andet, end det Redzepi stævnede ud for at skabe.

Førstepladsen på The Worlds 50 Best Restaurants-listen cementerede Nomas globale kultstatus, og selvom førstepladsen gled Noma af hænde og en nedtur begyndte, så vendte Noma i 2019 tilbage på listen helt oppe blandt de øverste placeringer.

Men hvordan sørger Redzepi for, at hans stab fortsat innoverer og leverer den ypperste gastronomiske oplevelse for gæsterne? En del af svaret ligger i de otte ansatte, som udelukkende er ansat til at finde på nyt i test- og fermenteringskøkkenet.

Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Britisk rigsadvokat fik millioner af Shah-lejr i kamp mod de danske myndigheder

Mens du sov: Verdens største aktiesalg går i gang i dag

Lysten til at låne falder: Færre boligejere vil omlægge lån

Morgenbriefing: Rivaler giver Carlsberg tæsk, strid i venturefond torpederer aftale om pengeindsprøjtning

Danmarks hurtigst voksende virksomhed har vækst på 6400 pct: Her er listen over landets 100 største vækstraketter

Aktier: Handelshåb puffer kurserne højere i Asien

Det sker i dag: Rentemelding fra Fed

Fibernetsucces er vokset 3027 pct på fire år: Stifter fik et budget på 500.000 kr. af sin bror til at bryde igennem med ultrahurtigt internet

Forbrugere advares mod for stor tillid til netbutikker