Dong gennemfører salg af gasdistributionsnet til Energinet.dk
Foto: Erik Refner/Scanpix
Virksomheder Af
Energinet.dk overtager Dong Energys gasdistributionsnet, der omfatter enheden Gas Distribution og de dertil relaterede operationelle aktiviteter.

Det oplyser Dong i en meddelelse til fondsbørsen.

Handlen er gennemført, efter at den fredag er blevet godkendt af blandt andet Finansministeriet, Energi-, Forsynings,- og Klimaministeriet samt konkurrencemyndighederne.

 Gasdistributionsnettet sælges til en samlet pris på 2,3 mia. kr. og forventes at resultere i en gevinst på 1,5 mia. kr. - men er dog ikke en del af driftsresultatet (EBITDA). Gas Distributions bidrag til Dongs EBITDA-resultat i 2015 var 360 mio. kr.

Salget får ikke indflydelse på Dongs forventninger til regnskabsåret 2016.

Det frasolgte Gas Distribution omfatter et distributionsnet og gasdistributionsaktiviteter i den sydlige del af Jylland og på Syd- og Vestsjælland.

"Vi køber gasdistributionsnettet til en konkurrencedygtig pris," sagde Peder Østermark Andreasen, administrerende direktør i Energinet.dk, i en pressemeddelelse i forbindelse med, at handlen først blev meldt ud i maj.

"Energinet.dk ejer og driver i forvejen det overordnede gasnet, og vi vil drive distributionsnettene i Sydjylland og på Vestsjælland videre, så de cirka 122.000 forbrugerne fortsat får sikker forsyning," forklarede han videre.

Handlen er en del af Dongs børsnotering

Handlen er en del af den politiske aftale om at børsnotere Dong Energy. Venstre, De Konservative, Socialdemokratiet, De Radikale og SF besluttede i september 2015 at børsnotere selskabet og samtidig frasælge gas - og olieinfrastruktur til Energinet.dk, så det forblev på offentlige hænder.

 Energinet.dk hører under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og bliver finansieret via el- og gasregningen. Selskabet skal ikke optjene overskud.

I forbindelse med aftalen om at børsnotere Dong understregede politikerne, at priserne for Energinet.dks distributionsydelse ikke måtte stige som følge af handlen.

Desuden skal Energinet.dk rette sig efter den samme regulering om tariffer, som Dong Gas Distribution fulgte.

For de 2,3 mia. kr. får Energinet.dk gasrør, gasanlæg og 97 medarbejdere fra Dong Energy.

"Vi har flere gange tidligere overtaget aktiver fra Dong Energy. De medarbejdere, der er fulgt med, er alle dygtige og skattede medarbejdere, og vi byder de nye kolleger velkommen. Vi vil gøre vores til, at alle får et godt hjem i Energinet.dk," sagde Peder Østermark Andreasen i maj.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ejere vil smide Santa Fe's bestyrelse på porten: "De har bare kørt selskabet i sænk"

Ørsted-aktier forgylder energikæmpe for tredje år i træk: Egenkapitalen runder 23 mia. kr.

SAS-piloter: "Strejke kan blive langvarig"

Novo Nordisk søger om godkendelse af diabetespille i EU

Norsk finanshus holder fast i købsanbefaling af SAS-aktie: Bonus kan blive annulleret

En film vi alle kan blive klogere af: "Til vi falder" skildrer på fineste vis livet, når det gør allermest ondt

Jacob Pedersen: SAS-strejke kan vende overskud til underskud

Han er topchef i en virksomhed, der er mere værd end Mærsk: "Dette er den største risiko din virksomhed overhovedet kan tage"

PFA-topchef bekymret for at ECB løber tør for pengepolitisk ammunition