Opdateret 10:30 med kommentar fra Chr. Hansens finansdirektør  Enzym- og bakterie-giganten Chr. Hansen øger omsætningen med 14 pct. i regnskabsåret 2014/2015 til 859 mio. euro (6,7 mia. kr.) fra 756 mio. euro (5,6 mia. kr.) året før. Organisk vokser virksomheden 10 pct.

 "Udviklingen i 2014/15 var meget tilfredsstillende, og med en organisk vækst på 10 pct. leverede vi i den høje ende af vores vækst-ambitioner," skriver koncernen i en selskabsmeddelelse.

Derudover melder verdens største producent af bakterier, kulturer og enzymer til bl.a. mejeriindustrien, at den organiske omsætningsvækst kommer til at fortsætte næste år. I 2015/2016 melder Chr. Hansen om en omsætningsvækst på mellem 8 og 10 pct.

Stordriftfordele skal slå igennem næste år

Med omsætningsvæksten næste år regner virksomheden med også at hæve indtjeningsmarginen til over de 27,1 pct., der i år er uændret fra sidste år på 27,1 pct.

"Vi har holdt marginen på samme niveau som sidste år. Men fremadrettet, altså til det kommende regnskabsår, der vil se en højere indtjeningsmargin. Vi er allerede begyndt at se effekterne. Men vi vil først kunne se det i regnskaberne fra næste år," siger Søren Westh Lonning, finansdirektør i Chr. Hansen.

Chr. Hansen har med introduktionen af en langt større fermenteringsbeholder på selskabets fabrik i Avedøre satset på at få stordriftsfordele – men i første omgang bliver de fordele brugt på forskning- og udviklingarbejde. 

Han peger på, at Chr. Hansen nu undersøger, om man kan kopiere finten fra Avedøre andre steder i organisationen.

"Fermenteringsbeholderen i Avedøre viser, at der er potentiale for stordriftsfordele. Og når den er fuldt implementeret, så vil vi undersøge næste skridt, om manøvren kan gentages," lyder det fra finansdirektøren.

Overgår analytikernes forventninger på alle nøgletal

Driftsresultatet lander i 2014/2015 på 233 mio. euro (1,7 mia. kr.).

 Både omsætning og driftsresultat lander højere end ventet i markedet. Hos Sydbank ventede man en omsætning på 850 mio. euro (6,3 mia. kr.) og et driftsresultat på 229 mio. euro. (1,7 mia. kr.).

Årets resultat stiger med 23 pct. til 163 mio. euro (1,2 mia. kr.) fra 132 mio. euro (985 mio. kr.).

Aktionærer kan glæde sig over et stabilt højt udbytte på aktierne. Koncernen foreslår et ordinært udbytte på 4,7 kr. per aktie, svarende til 82 mio. euro (612 mio. kr.) - 50 pct. af årets resultat. Virksomhedspolitikken er at udbetale 30-50 pct.

"En højere salgsvolumen og den styrkede amerikanske dollar blev udlignet af bl.a. øgede forsknings- og udviklingsomkostninger i forbindelse med vores initiativer inden for biologisk plantebeskyttelse og det humane mikrobiom," skriver koncernen som årsag til at overskudsgraden i år er uændret.
Er du privatinvestor, og søger du ny viden om aktiemarkedet? Børsen lancerer nu Facebook-gruppen Børsens Aktienetværk, hvor vi forsøger at skabe et unikt rum for seriøs aktiedebat. Lyder det interessant? Bliv medlem af gruppen her:
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Jan van de Winkel: "Det er et mirakel, at man kan nå over 2 mia dollar i salg efter tre år på markedet"

Formand for fond i ny udbyttesag fortryder investering: "Når man kender den her udbyttefinte, så er det det, der får en til at sige hov"

Analyse: Nu krakelerer Mays brexitaftale - pundet falder kraftigt

Ny udbyttesag: Finanstilsynets formand sad i bestyrelsen for fond brugt i udbyttefinte

Danske fiskere sikret adgang til Storbritannien frem til 2021 - men derfra skal der forhandles

Danskerne får mere ind på lønkontoen: "Det er et tegn på, vi er ude af krisen"

May forsvarer brexitaftale: "Jeg vil ikke påstå, det har været en behagelig proces"

Endnu en fremtrædende brexitprofil trækker sig - May har mistet fire ministre

Aller køber femte - og sidste - rejseselskab i Danmark