Opdateret 10:30 med kommentar fra Chr. Hansens finansdirektør  Enzym- og bakterie-giganten Chr. Hansen øger omsætningen med 14 pct. i regnskabsåret 2014/2015 til 859 mio. euro (6,7 mia. kr.) fra 756 mio. euro (5,6 mia. kr.) året før. Organisk vokser virksomheden 10 pct.

 "Udviklingen i 2014/15 var meget tilfredsstillende, og med en organisk vækst på 10 pct. leverede vi i den høje ende af vores vækst-ambitioner," skriver koncernen i en selskabsmeddelelse.

Derudover melder verdens største producent af bakterier, kulturer og enzymer til bl.a. mejeriindustrien, at den organiske omsætningsvækst kommer til at fortsætte næste år. I 2015/2016 melder Chr. Hansen om en omsætningsvækst på mellem 8 og 10 pct.

Stordriftfordele skal slå igennem næste år

Med omsætningsvæksten næste år regner virksomheden med også at hæve indtjeningsmarginen til over de 27,1 pct., der i år er uændret fra sidste år på 27,1 pct.

"Vi har holdt marginen på samme niveau som sidste år. Men fremadrettet, altså til det kommende regnskabsår, der vil se en højere indtjeningsmargin. Vi er allerede begyndt at se effekterne. Men vi vil først kunne se det i regnskaberne fra næste år," siger Søren Westh Lonning, finansdirektør i Chr. Hansen.

Chr. Hansen har med introduktionen af en langt større fermenteringsbeholder på selskabets fabrik i Avedøre satset på at få stordriftsfordele – men i første omgang bliver de fordele brugt på forskning- og udviklingarbejde. 

Han peger på, at Chr. Hansen nu undersøger, om man kan kopiere finten fra Avedøre andre steder i organisationen.

"Fermenteringsbeholderen i Avedøre viser, at der er potentiale for stordriftsfordele. Og når den er fuldt implementeret, så vil vi undersøge næste skridt, om manøvren kan gentages," lyder det fra finansdirektøren.

Overgår analytikernes forventninger på alle nøgletal

Driftsresultatet lander i 2014/2015 på 233 mio. euro (1,7 mia. kr.).

 Både omsætning og driftsresultat lander højere end ventet i markedet. Hos Sydbank ventede man en omsætning på 850 mio. euro (6,3 mia. kr.) og et driftsresultat på 229 mio. euro. (1,7 mia. kr.).

Årets resultat stiger med 23 pct. til 163 mio. euro (1,2 mia. kr.) fra 132 mio. euro (985 mio. kr.).

Aktionærer kan glæde sig over et stabilt højt udbytte på aktierne. Koncernen foreslår et ordinært udbytte på 4,7 kr. per aktie, svarende til 82 mio. euro (612 mio. kr.) - 50 pct. af årets resultat. Virksomhedspolitikken er at udbetale 30-50 pct.

"En højere salgsvolumen og den styrkede amerikanske dollar blev udlignet af bl.a. øgede forsknings- og udviklingsomkostninger i forbindelse med vores initiativer inden for biologisk plantebeskyttelse og det humane mikrobiom," skriver koncernen som årsag til at overskudsgraden i år er uændret.

NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Landsholdsstjerne investerer i ungt gamer-startup: "Det er selvfølgelig et sats, men jeg kunne bare se en enorm energi og vilje i dem"

Stor Mercedes overbeviser med skøn brummen fra V6-dieselmotor

Kunde i Københavns Andelskasse er tiltalt for hvidvask af milliarder i USA: Pengene menes at stamme fra investeringssvindel og pyramidespil

Materieludlejers opkøb af dansk konkurrent bliver godkendt - opnår milliardomsætning og på vej mod mulig børsnotering

Restauratør Umut Sakarya: "Det er som at komme på museum, når man kigger på damerne, fordi de er så gamle"

Regnskabet var "branchens bedste nogensinde": Kählers resultat er faldet med 95 pct. på fem år

Så du er rig: Hvilken bil er den bedste til at komme rundt i?

Andrea Elisabeth Rudolph blev vred og stiftede sit eget hudplejefirma: Præsenterer nu endnu et rekordoverskud