Statoils ejer køber 315 Shell-stationer
De 306 Shell-stationer i Danmark er blevet solgt.
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
Opdateret 12.36 - Den globale oliekoncern Shell sælger 315 danske tankstationer til canadiske Alimentation Couche-Tard, der i 2012 overtog Statoils tankstationer i Danmark.

Det fortæller de to selskaber i en meddelelse.

"Efter et år med usikkerhed om fremtiden er vi glade for at kunne fortælle både medarbejdere og omverden om salgsaftalen. Couche-Tard er en ambitiøs og dygtig virksomhed, der er velkendt i Shell i og med at de i forvejen driver over 1000 Shell-brandede servicestationer i Nordamerika," siger Regitze Reeh, Shells kommunikationsdirektør.

Udover Statoils stationer i Danmark driver Couche-Tard tankstationer i Norge, Sverige, Polen, Estland, Letland, Litauen og Rusland

"Dette køb bliver et fantastisk bidrag til vores netværk i Skandinavien. Det udgør et fremragende strategisk match med vores forretning," siger Jacob Schram, Couche-Tards direktør i Europa.

 Trods overtagelsen fra Statoil-ejerens side, forsvinder Shell ikke fra landkortet.

Det skyldes en varemærke-aftale i handlen "under hvilken Shell-brandet vil forblive meget synligt i Danmark gennem det Shell-brandede detailnetværk," hedder det.

Prisen for de 315 tankstationer holdes hemmelig, men det er formentlig nord for en milliard. I 2010 lagde ST1 i hvert fald 4,7 mia. kr. for 565 svenske tankstationer og et raffinaderi i Sverige.

Farvel efter 102 år

Shell kom til Danmark i 1913 og nåede dermed at fejre 100 års jubilæum, inden butikken i marts 2014 blev sat til salg efter en række tabsgivende år - alene fra 2010 til 2013 landede tankstationerne et samlet underskud på over 2 mia. kr.

 I det lys var det ingen kæmpe overraskelse, af den globale oliekoncern fandt salgsskiltet frem til forretningen i Danmark, der også består af et raffinaderi i Fredericia, som fortsat er til salg.

Shell har de senere år solgt tusinder af tabsgivende tankstationer fra i lande som Italien, Australien og ikke mindst Norden.

Frasalget af sket for at fokusere på upstream-forretningen, der udgøres af efterforskning og produktion af olie. Tendensen er ikke unik for Shell, også globale selskaber som spanske Repsol og italienske Eni har solgt tankstationer i lange baner.

Køberne har været mere specialiserede spillere inden for detailhandel, eksempelvis finske ST1, canadiske Alimentation Couche-Tard og britiske DCC Energy, der alle har overtaget tankstationer i Norden.

Fakta om tankstationer i Danmark
  • Med 2000 tankstationer i landet har kun Grækenland flere tankstationer per indbygger end i Danmark.
  • Det gør konkurrencen på markedet massiv, og her har discountkæderne stået stærkt, mens de store spillere har kæmpet
  • Den største kæde er OK med 670 tankstationer, Statoil 360 stationer (heraf 145 automat-stationer under mærkerne 1-2-3 og Ingo) plus Shells 315 tankstationer, Uno-X med 285 automatstationer, Q8 med 243 (heraf 123 ubemandede F24-anlæg), samt Haahr Benzin og Go' On-kæderne, der samlet har under 100 anlæg.

Tænk hvis der fandtes en radioavis for erhvervslivet?
Det gør der heldigvis. Den hedder Børsen Morgenbriefing.

Børsen Morgenbriefing er en daglig podcast, der giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På syv minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang og en opdatering på aktiemarkederne.

Lyt her eller abonnér på Børsen Morgenbriefing i din favorit podcast-app.Abonnér på podcasten her:

   

Guide: Så let er det at lytte til Børsen Morgenbriefing på telefonen:


Gå ind i din podcast-app og søg på Børsen Morgenbriefing. Se hvordan i videoen herunder:Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerGode klima-idéer søges: Støttepulje øges til 500 mio kr.

Annoncørbetalt
indhold af Energistyrelsen

Forsiden lige nu


Mærsk-formand og Lego-topchef: Vi klarer den grønne omstilling uden Trump

Hagemann Snabe: "Der har været kritik af, om det ikke er eliten der mødes hernede. Jo, det er det, men det er også dem, der kan flytte noget"

Stor udskiftning i bestyrelsestoppen for andet år i træk

Regnskab har kostet Topdanmark 3 mia kr - analytikere vender tommelfingeren nedad

Enhedslistens statsrevisor er langt fra enig med sine kolleger om skatteforlig i udbyttesag: "Det er himmelråbende"

Arla satser 300 mio kr på nyt innovationscenter til sin allermest lønsomme mia-forretning

Rapport: Politiet frabad sig oplysninger om nye store hvidvasksager

Alm. Brand Bank efter påbud og kritik fra Finanstilsynet: Vi er ikke i krise

Statsrevisorer i hård kritik af tre ministerier og politiets hvidvaskindsats