Rederier har kun skudt mod pirater én gang på to år
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
For to år siden gav politikerne danske rederier adgang til generel våbentilladelse. Bevæbnede vagter skulle beskytte danskflagede skibe og deres besætninger mod den somaliske piratplage.

Efter lovændringen trådte i kraft 1. juli 2012 har der kun været skudt mod somaliske pirater en eneste gang fra danske skibe.

Det oplyser Justitsministeriet til Ritzau på baggrund af rederiernes lovpligtige indberetninger til Justitsministeriet om brug af våben på danske handelsskibe.

Episoden fandt ifølge Justitsministeriet sted på Torm Kansas fra rederiet Torm, da det blev angrebet af pirater i november 2013.

Ifølge vicedirektør i Danmarks Rederiforening, Jan Fritz Hansen, befinder der sig mellem 20 og 30 skibe under dansk flag hvert eneste døgn i piratfyldte farvande. Han giver denne forklaring på, at vagter på danske skibe ifølge Justitsministeriet kun har skudt mod pirater en gang på to år.

"Det kan være et udtryk for, at piraterne ved, at danske skibe beskytter sig godt og ser velbevogtede ud. Det kan afskrække piraterne at se vagterne gå med deres våben om bord, så de på forhånd opgiver at angribe. Jeg kan ikke forestille mig, at rederierne ikke indberetter, som de skal. Gør de ikke det, risikerer de at miste deres våbentilladelse," siger Jan Fritz Hansen.

Han oplyser, at godt en håndfuld danske rederier har den generelle våbentilladelse.

Samtidig er det gået meget ned ad bakke for piraternes kriminelle aktiviteter. Ifølge det internationale efterretningsfirma Risk Intelligence har der i hele 2012 kun været 60 episoder, hvor somaliske pirater har forsøgt at kapre skibe.

I 2013 faldt antallet af episoder til 18, og indtil midten af juni i år havde der kun været seks episoder.

Danske rederier bruger hovedsagelig udlændinge som bevæbnede vagter, ligesom skibenes besætninger inklusiv kaptajnen i vid udstrækning også kan være udlændinge.

"Det er primært engelske vagtselskaber, der bevæbner danske skibe. De kan mobilisere vagter, våben og våbenlagre, men uanset nationalitet sejler de under dansk lov," siger Jan Fritz Hansen.

Danske rederier transporterer ifølge rederiforeningen 10 procent af verdenshandlen, men kun knap tre procent transporteres på danskflagede skibe.

/ritzau/NY PODCAST Børsen Morgenbriefing giver dig et hurtigt overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier. På fem minutter gør vi dig klar til arbejdsdagen med en kort nyhedsgennemgang, en opdatering på aktiemarkederne og et kig på dagens vigtigste historie. Find podcasten på din foretrukne podcastafspiller.

Abonnér:
   

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


EU-formand øger pres på May: Vil kun udskyde brexit, hvis hun kan skaffe flertal

Lokalbank blev 110 mio kr. mere værd efter offentliggørelse af fortroligt brev: Et spil om købstilbud er gået i gang

Ny hvidvaskbestemmelse taget i brug: 45-årig kvinde varetægtsfængslet mistænkt for hvidvask af over 100 mio kr

Aktier i USA: Minusser før rentemelding

Aktier i Europa: BMW og Bayer bragede ned efter skidt nyt

Tonny Thierry Andersen vil se om han kan "sætte fart" på dele af Nykredit

Aktier: FLSmidth med til at stoppe langvarig optur

Brexit-kaos fortsætter: Her er tre mulige udfald af torsdagens EU-topmøde

Nykredit-topchef: Vi har planlagt at ansætte Tonny Thierry i en rum tid