Dong-chefer kan score milliard på børsnotering
Foto: Dong Energy
Virksomheder Af
250 ledende medarbejdere kan se frem til at høste op til 1,5 milliarder kroner ved en børsnotering af Dong.

Det fremgår af beregninger, som en række økonomer har lavet for Dagbladet Information.

 De store gevinster til Dong-cheferne kommer som et led i det "incitamentsprogram," som er en del af aftalen mellem staten og investeringsbanken Goldman Sachs, skriver Information.

Finansministeriets aktstykke om aftalen afslører ikke, hvor store summer der kan blive tale om for gruppen af medarbejdere, endsige topledelsen.

Værdien sat lavt

Information har imidlertid bedt flere økonomer regne på, hvad gevinsten kan blive, hvis medarbejderne udnytter deres aktiekøbsret til fulde, og der samtidig sker en fordobling af Dong's værdi frem til børsnoteringen.

 Det er ifølge en række sagkyndige sandsynligt, fordi, de finder, at Dong's værdi er meget lavt sat i aftalen med Goldman Sachs.

Beregningerne viser, at de 250 ledende medarbejdere under disse antagelser og ved fuld uddeling af gratiskvoter kan opnå en samlet gevinst i 2018 på op til 1,5 milliarder kroner.

Det er snit op til tre millioner kroner for den enkelte. Og for Dongs administrerende direktør Henrik Poulsen viser beregningerne en personlig gevinst på næsten 30 millioner kroner.

Fristende med bonus

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der torsdag i Politiken kaldte Goldman Sachs-aftalen "en katastrofe", siger til Information, at bonusordninger er fristende.

 "Problemet med bonusordninger af den her karakter er, at de frister til at disponere kortsigtet," fordi incitamentet er at skabe størst mulig aktieværdi på en bestemt dag, nemlig dagen for børsnotering, på bekostning af det lange perspektiv.

Beregningerne er blevet forelagt Finansministeriet, som ikke afviser resultaterne, men kalder dem udtryk for en ekstrem situation, fordi der er regnet med fuld uddeling af gratiskvoter.

Hos Dong Energy beskriver man optionsprogrammet i incitamentsordningen som "bredt anerkendt i markedet."

/ritzau/

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Medie: Lego-familiens pengetank kan være på vej med ny handel i milliardstørrelsen

Medie: Vestager åbner sag mod Amazon

Analytikere: Det skal være Danske Bank der tager det første skridt og kræver betaling fra private for at have penge stående i banken

Facebooks kryptovaluta i strid modvind: "Facebook har vist gennem skandale efter skandale, at selskabet ikke fortjener vores tillid"

Fire år efter udbytteskandale: Svindelsikker udbyttelov er stadig ikke fremsat

Tidligere topforhandler for USA: Kina sender hårde signaler i handelsforhandlinger – men de vil gerne have en aftale

Op mod 26 pct. af verdens bnp står på spil i takt med, at Kina bliver mindre afhængig af resten af verden

Trods streng kontrol efter udbytteskandale: Spekulation med udbytteskat gennem aktielån ser ud til at fortsætte i Danmark

Aktier: Trykket stemning i Asien efter nye trusler fra Trump